δύο μεγάλα πάρκινγκ σε Αθίκια και Αρχαία Κόρινθο και αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας
Πέντε πολύ σημαντικές αποφάσεις έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Κορινθίων και μάλιστα –ουσιαστικά- με ομοφωνία κατά την συνεδρίαση της 22ας Ιουλίου!
Η πρώτη (ομόφωνη) απόφαση αφορά την αγορά τεσσάρων οικοπέδων στα Αθίκια, συνολικού εμβαδού πάνω από έξι στρέμματα, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης δίπλα από το νεκροταφείο του χωριού.
Με την απόφαση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων. Ο δήμαρχος Νίκος Σταυρέλης, κατά την τοποθέτησή του, αφού ανέλυσε τις λεπτομέρειες της αγοράς, ευχαρίστησε τους κατοίκους-ιδιοκτήτες των οικοπέδων, οι οποίοι αποδέχτηκαν να παραχωρήσουν τις περιουσίες τους στον δήμο, για έναν κοινωφελή σκοπό, έναντι χαμηλού τιμήματος.
Παράλληλα ευχαρίστησε τον δημοτικό σύμβουλο και δικηγόρο Αλέξανδρο Γκουργιώτη, τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αθικίων, Τάσο Μαρίνο, αλλά και τον παλιό δήμαρχο Αθικίων Πέτρο Λέκκα, καθένας εκ των οποίων συνέβαλλε με τον τρόπο του στην ευκταία κατάληξη της διαπραγμάτευσης.
Η δεύτερη (επίσης ομόφωνη) απόφαση αφορούσε και αυτή την αγορά ενός οικοπέδου 1.630 τ.μ., για την επέκταση του χώρου στάθμευσης στην Αρχαία Κόρινθο και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο κέντρο του χωριού.
Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένας νέος μεγάλος χώρος, ο οποίος θα εξυπηρετεί απόλυτα τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Και για αυτό το θέμα, ο δήμαρχος ευχαρίστησε τα μέλη τόσο του σημερινού όσο και του προηγούμενου Τοπικού Συμβουλίου της Αρχαίας Κορίνθου, που συνέβαλλαν αποφασιστικά στην υλοποίηση της αγοράς.
Η τρίτη απόφαση (και αυτή ομόφωνη) είχε να κάνει με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Κορίνθου, οι επαγγελματίες της εστίασης και οι έμποροι του κέντρου γενικότερα, αλλά και φορείς όπως το Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, από την εντεινόμενη και συνεχή παρουσία των ρομά.
Ο δήμαρχος Κορινθίων, ο οποίος έχει γίνει δέκτης παραπόνων από τους παραπάνω δημότες, ξεκαθάρισε ότι οι συγκεκριμένες ομάδες δεν έχουν σχέση με τον υπάρχοντα καταυλισμό των Εξαμιλίων, αλλά είναι περιφερόμενοι και κατά διαστήματα εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης. Σημείωσε ακόμα πως ο δήμος δεν έχει καμία αρμοδιότητα προκειμένου να αναλάβει καμία δράση.
Όπως προκύπτει από τις επιστολές των επιχειρηματιών και του Λαογραφικού Μουσείου οι συγκεκριμένες ομάδες εκτός από παράνομες πράξεις, που άπτονται του Ποινικού Κώδικα (επαιτεία, αυθαίρετη κατασκήνωση κ.λπ) βρωμίζουν τον δημόσιο χώρο, παρενοχλούν τους πολίτες στους χώρους του πάρκινγκ του Αγίου Νικολάου, αλλά και αλλού και γενικώς υποβαθμίζουν το περιβάλλον, τον δημόσιο χώρο και την εικόνα της πόλης. Οι παρεμβάσεις της Αστυνομίας έχουν μόνο βραχύχρονο αποτέλεσμα, καθώς οι Ρομά όταν εκδιώκονται από μία περιοχή μεταφέρονται σε άλλη για να επιστρέψουν ξανά και ξανά στα ίδια σημεία.
Το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα υπερψήφισε την πρόταση του δημάρχου Κορινθίων, η οποία έχει τέσσερις άξονες:
1.Την έκφραση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί
2.Το αίτημα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας
3.Την δίωξη όσων παρανομούν, με παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κορίνθου και τέλος
4.Την στήριξη αυτής της απόφασης από τους δύο κορίνθιους υπουργούς, Χρίστο Δήμα και Νίκο Ταγαρά, τους δύο βουλευτές, Μαριλένα Σούκουλη και Γιώργο Ψυχογιό, τον περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό, αλλά και από κάθε άλλον θεσμικό φορέα.
«Αυτό είναι αίτημα σύσσωμης της κορινθιακής κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Σταυρέλης.
Η επόμενη ομόφωνη απόφαση που έλαβε χτες το δημοτικό Συμβούλιο αφορά την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας του Κοινωνικού Δικτύου, «Όλοι Μαζί» Η έγκριση αυτή εκτείνεται σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση ήδη παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι
το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο θα προσφέρει πλέον ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ, τα απαραίτητα για την ανθρώπινη και αξιοπρεπή επιβίωση είδη παντοπωλείου, με διακριτικότητα και όπου είναι απαραίτητο και κατ’ οίκον.
το κοινωνικό συσσίτιο, το οποίο θα προσφέρει έτοιμα γεύματα σε μοναχικά άτομα, αστέγους, ΑμεΑ, ηλικιωμένους και άλλες κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν δυνατότητα για διάφορους λόγους να μαγειρέψουν.
το κοινωνικό ιατρείο – φαρμακείο, το οποίο θα προσφέρει κάλυψη γενικής ιατρικής πρώτου βαθμού και φαρμακευτική κάλυψη (η τελευταία κατόπιν εξέτασης από τον γιατρό ή κατάθεση ιατρικής συνταγής).
η κοινωνική ιματιοθήκη η οποία θα προσφέρει ρούχα και παπούτσια (κάθε μήνα, αλλά και σε έκτακτες περιπτώσεις), για ενήλικες και παιδιά, παιδικά παιχνίδια οικιακό εξοπλισμό κ.λπ, τα οποία θα είναι σε κατάσταση που θα προσδίδουν σεβασμό στον συνάνθρωπο, άλλως δεν θα γίνεται δεκτή η παραλαβή τους (όταν πρόκειται για προσφορά)
Το δεύτερο αφορά την δημιουργία νέων προγραμμάτων και συγκεκριμένα:
το πολύ σημαντικό «πακέτο φοιτητή»: πρόκειται για μία μεγάλη καινοτομία, που περιλαμβάνει την αποστολή «πακέτου» με είδη παντοπωλείου και βασικής υλικής συνδρομής. Το «πακέτο φοιτητή» θα φτάνει ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ στην πόλη που σπουδάζει και διαμένει ο φοιτητής φυσικά, χωρίς επιβάρυνση του ιδιου ή της οικογένειάς του.
το κοινωνικό βιβλιοπωλείο, θα προσφέρει σε δικαιούχους κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας σχολικό υλικό: γραφική ύλη, τετράδια, σχολικές τσάντες
το κοινωνικό πλυντήριο, το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες πλυσίματος και καθαρισμού ρούχων, με προτεραιότητα σε αστέγους και ανθρώπους που ζουν σε ακατάλληλα οικήματα
το κοινωνικό κομμωτήριο, στο οποίο θα παρέχει προφανώς θα προσφέρει υπηρεσίες κουρέματος
την ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Τέλος η πέμπτη απόφαση (κατά πλειοψηφία) αφορά την χορήγηση επιδόματος 1.000 ευρώ, σε οικονομικά αδύναμες οικογένειες για κάθε παιδί που αποκτούν.
Προϋπόθεση είναι να μένουν μόνιμα και νόμιμα στον Δήμο Κορινθίων, με την απόδειξη της μόνιμης κατοικίας να προκύπτει μέσω της δήλωσης Ε1 και του αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.