Διαβάζοντας τις δημοσκοπήσεις και βλέποντας αυτή τη σταθερή πρωτιά του «κανένα» στην ερώτηση, ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, σκεφτόμουν ότι θα είχε ενδιαφέρον και μία ερώτηση για τον ποιον θα θεωρούσαν κατάλληλο οι πολίτες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Έχει σημασία θα μου πείτε; Συμβολικός ο ρόλος. Ναι, αλλά δεν παύει να είναι το ανώτατο πολιτικό αξίωμα και το πρόσωπο, που επιλέγεται μας εκπροσωπεί συχνά και εκτός συνόρων. Η επιλογή του λέει πολλά.
Αν και δεν έχει μπει εντελώς ταφόπλακα στο σενάριο επανεκλογής της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θεωρείται ότι συγκεντρώνει εξαιρετικά μικρές πιθανότητες. Και τούτο γιατί αρκετοί βουλευτές της ΝΔ ξεκαθαρίζουν πως δεν προτίθενται να της δώσουν την ψήφο τους για δεύτερη 5ετία. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλείται λοιπόν να βρει ένα πρόσωπο «κοινής αποδοχής», κάποιον που να του επιτρέπει από τη μία να κρατάει ισορροπίες και σχετική ηρεμία στο εσωτερικό της ΝΔ (που τελευταία δεν είναι και τόσο γαλήνιο) και από την άλλη θα μπορεί να εξασφαλίσει ευρύτερη πολιτική στήριξη.
Και κάπως έτσι έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει εξαιρετικές σχέσεις και με το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τον Αντώνη Σαμαρά. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν υπουργός Οικονομικών επί κυβέρνησης Σαμαρά. Μία τέτοια επιλογή από πλευράς Μητσοτάκη θα εξασφάλιζε την ψήφο των σαμαρικών και όχι μόνο.
Παρόλα αυτά, μας λένε οι πηγές μας, μεγάλο φαβορί για τη θέση παραμένει ο νυν πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, και όχι ο κεντρικός τραπεζίτης.
Αλλαγή σκυτάλης και στην ΤτΕ
Ανεξάρτητα από το εάν θα μετακομίσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Γιάννης Στουρνάρας θα δει τη θητεία του στην ΤτΕ να λήγει το 2026. Το 2023 σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο κ. Στουρνάρας είχε ερωτηθεί εάν θα τον ενδιέφερε να αναλάβει… πρωθυπουργός σε πιθανή μελλοντική κυβέρνηση συνεργασίας. Τότε λοιπόν είχε απαντήσει: «Όταν με το καλό τελειώσω αυτή τη θητεία, θα είμαι 70 ετών, περίπου, άρα θα είναι η ώρα πλέον να αποσυρθώ από τα δημόσια πράγματα». Θα δείξει τελικά εάν θα αποσυρθεί ή θα παραμείνει.
Αλλά τη δική του θέση ποιος θα την πάρει; Το όνομα που ακούγεται πιο έντονα τελευταία είναι αυτό του υπουργού Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προταθεί και ο υπουργός Υποδομών (και πρώην ΥΠΟΙΚ) Χρήστος Σταϊκούρας.
Αμαρτωλές συνήθειες
Και μιας και φτάσαμε να μιλάμε – έστω και μέσω πολιτικής – για την οικονομία, να πούμε ότι το νέο αφήγημα της κυβέρνησης σε αυτό το μέτωπο είναι το «έρχονται μειώσεις φόρων». Το «κενό ΦΠΑ» μικραίνει, τα περιθώρια για ελαφρύνσεις αυξάνονται, είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει. Αλλά αφήνει κάπως θολό και απροσδιόριστο το πότε. Με βάση τα νέα δεδομένα δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ε.Ε., πάντως, δεν το βλέπουμε και πολύ κοντά, για να είμαστε ειλικρινείς.
Στη Βρετανία την ίδια ώρα προσπαθούν να καταλήξουν στο ποιους φόρους… θα αυξήσουν για να κλείσουν τη μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά. Ο Κιρ Στάρμερ, που βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να καταποντίζονται, θέλει να αποφύγει την όποια αύξηση των βαρών στη φορολογία εισοδήματος μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων. Θα φορολογήσει λοιπόν τους πλούσιους, αλλά και τις…αμαρτίες. Ετοιμάζεται «φορο- επιδρομή σε αμαρτωλές συνήθειες» διαβάζαμε χθες στο CNBC.
Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση των φόρων για επιβλαβή αγαθά, όπως το αλκοόλ, τα τσιγάρα και τα τυχερά παιχνίδια. Βέβαια αυτοί είναι έμμεσοι φόροι και οι έμμεσοι φόροι πλήττουν πάντα δυσανάλογα πολύ τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, που ο Στάρμερ θέλει να αφήσει αλώβητα. Ας το σκεφτεί και αυτό.
Βγάζει το μαγιό, βουτάει στον τουρισμό
Ας κάνουμε όμως και την καθιερωμένη «στάση» μας στο Χρηματιστήριο. Μπορεί να εισήχθη πριν μερικούς μήνες με την ταμπέλα της εταιρείας, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο των εσωρούχων και των μαγιώ, αλλά η Med της οικογένειας Ζησιάδη από τη Θεσσαλονίκη απλώνει… πλοκάμια και στον «χρυσοφόρο» κλάδο του τουρισμού. Πρόσφατα ολοκληρώθηκαν η συγχώνευση και η απορρόφηση των ΟΝΥΞ, Green Hope και ΑΓΑΝΩΡ, οι οποίες ειδικεύονται στον χώρο του αγρο-τουρισμού.
Το σχέδιο της Med προβλέπει μεγάλη τουριστική επένδυση, ύψους έως και 145 εκατ. ευρώ, στην περιοχή Σάνη της Χαλκιδικής, με στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών εισόδων και την ενίσχυση των στοιχείων ενεργητικού. Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της Med υπολογίζεται σε 55 εκατ. ευρώ και στόχος της διοίκησης είναι να μεγαλώσει περαιτέρω, ώστε κάποια στιγμή στο όχι τόσο μακρινό μέλλον να κάνει το άλμα από την Εναλλακτική και στην Κύρια Αγορά της Λεωφόρου Αθηνών.
naftemporiki.gr