Νέα σελίδα στα ελληνοτουρκικά: Οι τρεις άξονες συνεργασίας
H πρώτη αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν
  • Ξεπερνώντας κατά 30 λεπτά τον χρονικό ορίζοντα που είχε τεθεί, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκατέστησαν στο τετ-α-τετ κορυφής του Βίλνιους την επικοινωνία των δύο χωρών στο ανώτατο επίπεδο, με συγκεκριμένα ορόσημα στην ατζέντα.

«Πρόθεση μας είναι να μπορέσουμε να συναντηθούμε πριν το τέλος του έτους σε ένα επίπεδο ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη με μία προφανώς θετική ατζέντα στο μενού. Αυτό, προς θεού, δε σημαίνει ότι λύθηκαν ως δια μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά υποδηλώνει τη διάθεση και των δύο ηγεσιών να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μία θετική σκοπιά και αυτό κρατώ ως το πιο σημαντικό συμπέρασμα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε τους τρεις άξονες επάνω στους οποίους μπορεί να λάβει σάρκα και οστά η διάθεση για καλύτερη συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.


Οι τρεις άξονες συνεργασίας

  • Πολιτικός διάλογος, υπό την καθοδήγηση των υπουργών Εξωτερικών
  • Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης 
  • Θετική ατζέντα

«Θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μέσα στο οποίο εμπίπτουν οι διερευνητικές είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το επίπεδο των συζητήσεων και στο πλαίσιο των υπουργών όχι μόνο των εκπροσώπων» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ενώ πρόσθεσε:

«Κάνουμε μία συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία. Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα θέματα που δεν συζητάει η Ελλάδα. Δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μία Τουρκία που βρίσκεται κάθετα αντίθετα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες με τους κανόνες του Διεθνούς δικαίου των πολυμερών σχημάτων».

Από την πλευρά του, για νέα θεμέλια στις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας έκανε λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας.

«Στη σημερινή μας συνάντηση συζητήσαμε πώς θα χαλυβδώσουμε τη φιλία μας, πώς θα ενισχύσουμε αυτή τη φιλία μας. Η σημερινή συνάντηση ήταν σαν μία συνάντηση που τέθηκαν εκ νέου τα θεμέλια της. Δεν τίθεται ποτέ θέμα να χρησιμοποιηθούν τα F-16 προς αυτή την κατεύθυνση, όπως δεν έγινε μέχρι σήμερα» σημείωσε.

Στη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν έδωσαν το «παρών» οι υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Παρών στην αρχή του ραντεβού των δύο ηγετών ήταν και ο Ιμπραήμ Καλίν, πρώην εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν και νυν αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Στο περιθώριο των συνομιλιών Μητσοτάκη – Ερντογάν και η συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι κύριοι Δένδιας και Γκιουλέρ συμφώνησαν να υπάρχει η δυνατότητας άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Νέα αρχή στα ελληνοτουρκικά
Η νέα αρχή στα ελληνοτουρκικά με αποκλιμάκωση της έντασης ήρθε με τους σεισμούς στην γείτονα Τουρκία. «Κάνουμε μια συγκρατημένη νέα αρχή» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Πλέον η «σκυτάλη» επίλυσης της μεγάλης διαφοράς οριοθέτησης της υφαλοκριπήδας, περνά στους υπουργούς Εξωτερικών.

Επιπλέον, για πρώτη φορά μετά το 2016 συστήνεται ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Ευκαιρία επαναβεβαίωσης του εξαιρετικού επιπέδου των ελληνογαλλικών σχέσεων η συνάντηση στο Βίλνιους του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, που είχε τετ-α-τετ και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέδειξε τη σημασία των ήρεμων νερών στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Εκφράζω, επίσης την ικανοποίησή μου για τη δήλωση του προέδρου Ερντογάν, που είπε ότι επιθυμεί μία ήρεμη σχέση με την Ε.Ε. και την επιστροφή στην ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα είμαστε σε επαφή για καθένα από αυτά τα σημεία» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι εξελίξεις στην περιοχή και η επισκόπηση των διμερών σχέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.

 

ertnews