Ασφυκτική είναι πλέον η κατάσταση στην Κρήτη σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές που έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο το τελευταίο διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, Κυριακή, σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ αφίξεων προσφύγων/μεταναστών από τα παράλια της Λιβύης, με 959 άτομα να αποβιβάζονται μέσα σε μία ημέρα.
Σε μια σειρά επιχειρήσεων διάσωσης που συντόνισε το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή της Frontex και του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), περισυνελέγησαν πάνω από 1.200 αλλοδαποί σε πολλαπλά διαδοχικά περιστατικά νότια της Κρήτης, το τελευταίο 48ωρο.
Τα σκάφη με τους μετανάστες εντοπίζονται το ένα μετά το άλλο νότια του νησιού. Νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Ιουλίου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης πραγματοποιήθηκε ο εντοπισμός και διάσωση 259 μεταναστών που επέβαιναν σε τρεις λέμβους, από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.
Παραμένουν στα λιμάνια, κάτω από τον καυτό ήλιο - Δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας
Κάτω από τον καυτό ήλιο, με τέντες και ομπρέλες, παραμένουν στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου οι 442 μετανάστες που εντοπίστηκαν το πρωί της Κυριακής 6 Ιουλίου στη Γαύδο, μεταφέρθηκαν στην Αγία Γαλήνη, από εκεί με λεωφορεία ξεκίνησαν τη διαδρομή με προορισμό τα Χανιά και το κέντρο της Αγυιάς, αλλά δεν έφτασαν ποτέ.
Σύμφωνα με το creta24.gr, γύρισαν πίσω και πέρασαν το βράδυ στο εμπορικό λιμάνι του Ρεθύμνου, όπου και παραμένουν, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, στο Ρέθυμνο δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών.
Με τη θερμοκρασία στα ύψη, εκτεθειμένοι στον ήλιο οι μετανάστες προσπαθούν να δροσιστούν με το λάστιχο που βρίσκεται στο λιμάνι.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χώρος φιλοξενίας στην Αγυιά είναι γεμάτος και δεν μπορεί να δεχτεί άλλα άτομα, ωστόσο τοπικοί φορείς του Ρεθύμνου εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια και μίλησαν για πολιτικές παρεμβάσεις, καταγγέλλοντας την κατάσταση ως αδιαχείριστη.
Εν αναμονή έντονου καύσωνα τις επόμενες ώρες, το Λιμεναρχείο ζήτησε επειγόντως από την Περιφέρεια και τον Δήμο να τοποθετήσει τέντες, ομπρέλες και χημικές τουαλέτες για την προσωρινή προστασία των ανθρώπων.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92.1, η κ. Λιονή ανέφερε πως την ερχόμενη Παρασκευή 11 Ιουλίου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης θα συναντηθεί με τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη στην Αθήνα και το παρών θα δώσουν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης αλλά και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιώργος Μαρινάκης, με σκοπό να συζητηθεί για ακόμη μια φορά ο σχεδιασμός για τη διαχείριση του μεταναστευτικού που σαν βόμβα έχει "εκραγεί" στην Κρήτη.
"Πρέπει να λυθεί το θέμα από το κράτος", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Λιονή, προσθέτοντας πως με βάση τη νομοθεσία, η πολιτεία μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε επίταξη ιδιωτικών χώρων για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών, ενώ η πρόταση από την τοπική αυτοδιοίκηση στο Ρέθυμνο είναι να χρησιμοποιηθούν ανενεργά στρατόπεδα.
Στη Λιβύη την Τρίτη ο Πλεύρης
Η μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη προς την Κρήτη δεν είναι ένα νέο φαινόμενο αλλά εντείνεται σταδιακά από τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και ξεκίνησαν να εμφανίζονται οι πρώτες ροές. Από έναν μέσο όρο 120 αφίξεων τον μήνα, οι αριθμοί αυξήθηκαν ραγδαία, φτάνοντας τους 528 τον Φεβρουάριο του 2024. Η χρονιά έκλεισε με μέσο όρο 400 αφίξεων μηνιαίως και συνολικά με 4.820 αφιχθέντες.
Η κλιμάκωση συνεχίστηκε το 2025, με τις αφίξεις να ανέρχονται ήδη σε 7.124 άτομα έως και τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού. Ιδιαίτερα ο Ιούνιος κατέγραψε νέο ρεκόρ με 2.564 αφίξεις σε έναν μήνα. Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή της προς τους 27 στα τέλη Ιουνίου, "οι παράνομες διελεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχονται πλέον κατά 93% από τη Λιβύη".
Λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης και της ασφυκτικής πίεσης στο νησί, με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τα τέλη Ιουνίου, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρούν πλέον σε διεθνή ύδατα, στα 12 ναυτικά μίλια από τις λιβυκές ακτές, προκειμένου να συνδράμουν ενεργητικά στην αποτροπή των ροών, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
Ανάμεσα σε άλλα, με στόχο τη συνεργασία της Βεγγάζης, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ την Κυριακή. Η ελληνική προσπάθεια συνεχίζεται με την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνου Πλεύρη την Τρίτη στη Λιβύη. Ο κ. Πλεύρης θα συνοδεύει τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Μάγκνους Μπρούνερ. Στόχος της αποστολής στην οποία λαμβάνουν μέρος και οι υπουργοί Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας είναι η διπλωματική διαχείριση του φαινομένου και η εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.
Ο κ. Πλεύρης, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταβαίνει στη Λιβύη αναζητώντας συνεργασία επί της ουσίας με τις αρχές της χώρας προκειμένου να γίνεται αποτροπή. Εξάλλου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, δεν έχει καμία συμμετοχή - συμβολή, κατά τη διαδικασία σύλληψης και μεταγωγής των παράνομα εισελθόντων προσφύγων/μεταναστών, έως και τη στιγμή που θα μεταφερθούν στις δομές του υπουργείου, όπου και πραγματοποιείται η καταγραφή και η ταυτοποίησή τους.
thetoc