ΤΕΕ - Άνοιξε τις εργασίες του το 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM_CH
Η προστασία των πολιτιστικών μνημείων μέσα από την τεχνολογική καινοτομία και την πολυμερή επιστημονική συνεργασία

Με συμμετοχές, ομιλίες και χαιρετισμούς κορυφαίου ενδιαφέροντος και επιπέδου από την επιστημονική, τεχνική και θρησκευτική κοινότητα, ξεκίνησε τις εργασίες του το 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM_CH (Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the Preservation of Cultural Heritage) για την Αντιμετώπιση Παγκόσμιων Προκλήσεων που διοργανώνει 7-9 Απριλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Η Πρόεδρος των Διεθνών Συνεδρίων TMM_CH, Ομότιμη Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας και Επικεφαλής Επιστημονική Υπεύθυνη της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, Αντιπρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έθεσε εύγλωττα το θεματικό πλαίσιο του συνεδρίου. Ανοίγοντας τις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και την πρότυπη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε και η οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς και από την Ευρώπη. Σύμφωνα με την κ. Μοροπούλου αυτή η μεθοδολογία δημιουργεί και σήμερα εξελίξεις στις μελέτες και τα έργα όχι μόνο για τα μεγάλα μνημεία αλλά για τις κατασκευές και τις υποδομές γενικότερα. Μάλιστα, επισήμανε ότι η καινοτόμα επιστημονική μεθοδολογία δεν φέρνει κοντά μόνο τους επιστήμονες αλλά και τους λαούς. «Όταν ανοίξαμε τον Πανάγιο Τάφο 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων, χριστιανοί και όχι μόνο, απέδωσαν τιμή στο μήνυμα της ελπίδας. Αυτό το μνημείο ενώνει διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα, διαφορετικά εθνικά συμφέροντα ακόμα και χώρες με διαμάχες» σημείωσε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και το επόμενο βήμα αυτής της καινοτόμας επιστημονικής μεθοδολογίας η οποία είναι το πρόγραμμα Εύλογον και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της πολυμερούς συνεργασίας. Στόχος είναι η προώθηση της νέας μεθοδολογίας και της νέας γλώσσας για τη προστασία των διαχρονικών πολιτιστικών αγαθών και των μνημείων.

 

Γ. Στασινός: «Κρίσιμα τα θέματα διατήρησης των κτιρίων, των υποδομών και των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

«Tα θέματα διατήρησης των κτιρίων, των υποδομών και των μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ιδιαίτερα στην εποχή της κλιματικής κρίσης, ιδιαίτερα με τη χρήση νέων τεχνολογιών, είναι κρίσιμα και σημαντικά». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιωργος Στασινός, στο 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM-CH.

«Η δουλειά μας ως μηχανικών μόνο να κερδίσει έχει μέσα από την πολυεπιστημονική προσέγγιση και τη συνεργασία: μεταξύ ειδικοτήτων και λαών», ανέφερε ο κ. Στασινός και συμπλήρωσε ότι: «Είναι εξαιρετικά κρίσιμα τα συμπεράσματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε από τα διδάγματα εμβληματικών έργων αποκατάστασης σημαντικών μνημείων για τη δουλειά μας». «Ο Πανάγιος Τάφος, η Αγιά Σοφιά, η Ακρόπολη, η Πόλη της Ρόδου και τόσα άλλα μνημεία με τη σφραγίδα του Ελληνικού Πολιτισμού δεν αποτελούν μόνο πανανθρώπινα αγαθά. Μέσα από την επιστημονική δουλειά της τεκμηρίωσης της συντήρησης και της αποκατάστασής τους και τη συνεχή εξέλιξη της επιστήμης γίνονται κιβωτοί νέας γνώσης για κάθε επιστήμονα, επαγγελματία, ιδίως μηχανικό αλλά και κάθε άνθρωπο», επεσήμανε ο κ. Στασινός. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρότυπο συνεργασίας και, ελπίζω ειλικρινά, ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Κάτι που γίνεται ακόμη πιο σημαντικό σε εποχές εντάσεων, απομονωτισμού, συγκρούσεων και πολέμων. Η επιστήμη μπορεί να ενώσει. Και το συναίσθημα που προκαλεί η αποκατάσταση ενός πανανθρώπινου μνημείου μπορεί να γίνει ελπίδα και προοπτική για τον κάθε άνθρωπο που το βλέπει». Ο πρόεδρος του ΤΕΕ προέτρεψε όλους «να δουλέψουμε όλοι ακόμη περισσότερο για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα μνημεία που έφτιαξε ο άνθρωπος και τον πολιτισμό που κουβαλάμε για αιώνες». Ο κ. Στασινός στον χαιρετισμό του συνεχάρη την ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ και Αντιπρόεδρο του ΤΕΕ, Τόνια Μοροπούλου, αλλά και όλα τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που σταθερά συνεργάζονται για την πρόοδο του συνεδρίου και της επιστήμης στον τομέα.

 

Εμ. Βαρβαρίγος: Η πολιτιστική κληρονομιά δίνει στον καθένα μας ταυτότητα και παρέχει τη συνέχεια

Από την πλευρά του, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Εξωστρέφειας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Εμμανουήλ Βαρβαρίγος, εκ μέρους του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητή Ιωάννη Κ. Χατζηγεωργίου, υπογράμμισε ότι την ολιστική προσέγγιση και την καινοτομία του σχεδίου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.

Όπως επισήμανε οι τρεις πυλώνες των πανεπιστημίων και του ΕΜΠ είναι η εκπαίδευση, η έρευνα και η σύνδεση με την κοινωνία, ένα τρίπτυχο που καλύπτεται πλήρως από το πρόγραμμα Εύλογον, που δίνει μία νέα διάσταση στην αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου, που θα λειτουργήσει ως ανοιχτό εργαστήριο, ως διεπιστημονική πλατφόρμα και θα συνδέσει την επιστήμη των μηχανικών και θετικών επιστημών με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες, με έμφαση στη θεολογία, την κοινωνιολογία και τις πολιτικές επιστήμες, για να αναδειχθούν οι αξίες εμβληματικών μνημείων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πιλοτικό για την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, «προτυποποιεί τις μεθοδολογίες αποκατάστασης σε εμβληματικά μνημεία και αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις». «Η πολιτιστική κληρονομιά δίνει στον καθένα μας ταυτότητα και παρέχει τη συνέχεια σε μία περιοχή, εν μέσω έντονων αλλαγών» τόνισε ο κ. Βαρβαρίγος.

 

Λ. Κρητικός: Η παρουσία των θρησκευτικών μνημείων συμβάλλει στην αποτροπή μη παραγωγικών εντάσεων

Ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Λευτέρης Κρητικός, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Ανάπτυξης Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, σημείωσε ότι «το Συνέδριο TMM-CH δεν είναι απλώς ένα επιστημονικό γεγονός, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η επιστήμη μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα: μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος, μεταξύ λαών, μεταξύ θρησκειών και μεταξύ των αξιών που ενώνουν την ανθρωπότητα». «Το συνέδριο αυτό είναι η πρακτική έκφραση της σύγκλισης της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας, του Πολιτισμού και της Κοινωνικής Συνοχής - όλα με γνώμονα έναν κοινό στόχο: τη διατήρηση της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» πρόσθεσε.

Εστιάζοντας στο πρόγραμμα «Εύλογον» ο Γενικός Γραμματέας απέδωσε πολυδιάστατη σημασία. «Αφενός, αποτελεί ένα μοντέλο ολιστικής τεκμηρίωσης, προστασίας και αποκατάστασης εμβληματικών χριστιανικών μνημείων.  Από την άλλη, φέρει εκπαιδευτική και κοινωνική προστιθέμενη αξία, καθώς συνδέει την επιστήμη με την πίστη, τη μνήμη με το μέλλον» όπως τόνισε.

Εξέφρασε τον θαυμασμό του «για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογική τεχνογνωσία, οι ψηφιακές μέθοδοι και οι επιστημονικές προσεγγίσεις αιχμής - συμπεριλαμβανομένων της μη καταστροφικής διάγνωσης, της αρχαιομετρίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της αρχαιογενετικής και των ψηφιακών διδύμων - ενσωματώνονται σε μια πολυτομεακή, διεπιστημονική στρατηγική με εφαρμογές που υπερβαίνουν την πολιτιστική κληρονομιά και επεκτείνονται στον πυρήνα της σύγχρονης βιομηχανίας». Σύμφωνα με τον κ. Κρητικό «από αυτή την άποψη, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η αποκατάσταση μνημείων δεν είναι απομονωμένα πεδία. Είναι εργαστήρια καινοτομίας, πηγές εξαγώγιμης τεχνογνωσίας και παραγωγοί υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι «τα θρησκευτικά μνημεία αποτελούν ανθεκτικούς δεσμούς σταθερότητας και εμπιστοσύνης μεταξύ κρατών και θρησκειών.  Η ίδια η παρουσία τους συμβάλλει στην αποτροπή μη παραγωγικών εντάσεων και στην προώθηση του διαλόγου. Η διατήρηση αυτών των μνημείων θα ήταν αδιανόητη χωρίς την Επιστημονική Γνώση και την υποστήριξη της σύγχρονης Τεχνολογίας. Πίστη, Τέχνη και Επιστήμη - μαζί αποτελούν την τριάδα μέσα στην οποία συντελείται η όσμωση ενός Νέου Πολιτισμού».

 

Γ. Λοβέρδος: Βασική προτεραιότητα η προώθηση της πολιτιστικής και επιστημονικής γνώσης

O Γιάννης Λοβέρδος, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, επεσήμανε την αξία της συνεργασίας και της διεπιστημονικότητας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων που προκύπτουν από την κλιματική κρίση, στο 4ο Διεθνές Συνέδριο MM-CH. Στο μήνυμά του ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κα Μοροπούλου και επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ενεργά παρούσα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, υποστηρίζοντας εμβληματικά έργα όπως αυτό της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η προώθηση της πολιτιστικής και επιστημονικής γνώσης είναι βασική προτεραιότητα για το υπουργείο Εξωτερικών, και συμπλήρωσε την αξία της πολιτιστικής διπλωματίας. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, ο πολιτισμός και η γνώση ανοίγουν νέους δρόμους κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των λαών. Όπως είπε: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την επιστημονικότητα και την καινοτομία, καθώς μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη για την ειρήνη και τη σταθερότητα».

 

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ο χώρος και τα κτίσματα είναι φορείς μνήμης και ήθους

Χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας μέσα από την καταγραφή, την αποτύπωση και την αποκατάσταση καθώς και ανάδειξη σημαντικών μνημείων και ιστορικών συνόλων τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του παγκόσμιου πολιτισμού συγκρατείται στη συλλογική μνήμη των λαών και της ανθρωπότητας, διατηρούνται οι πνευματικές αξίες. Υπογράμμισε τη διεπιστημονική συνεργασία και προσέγγιση που επιτυγχάνεται, τονίζοντας ότι σήμερα η μεγάλη δύναμη της εποχής, η τεχνολογία, όταν χρησιμοποιείται κατάλληλα, μπορεί να συμβάλλει στη διάσωση των μνημείων. «Ο χώρος και τα κτίσματα είναι φορείς μνήμης και ήθους ιδιαίτερα στην χριστιανική παράδοση» επισήμανε στον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

presented by Metropolitan Theodoritos of Laodicea

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος συνεχάρη για τη διεπιστημονική συνεργασία του νέου, καινοτόμου και ενδιαφέροντος, προγράμματος ΤΟ ΕΥΛΟΓΟΝ στο οποίο συμμετέχει, μεταξύ άλλων, και το Πατριαρχικό Ίδρυμα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Επίσης συνεχάρη τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Θεοδωρικάκο για τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου ερευνητικού έργου, καθώς η θεματική »Χριστιανικά Μνημεία και Χριστιανικές Αξίες σε Διάλογο» είναι εξαιρετικά σημαντική.

 

 

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’: Τα μνημεία απαιτούν το αληθινό ενδιαφέρον μας για τη διατήρηση και ανάδειξή τους

Στον χαιρετισμό προς το διεθνές συνέδριο, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ ανέφερε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ πως η προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την οικοδόμηση διεπιστημονικής προσέγγισης και την ολιστική ψηφιακή τεκμηρίωση των μνημείων. «Τα μνημεία, μάρτυρες Πολιτισμού και Ιστορίας, με την πολυεπίπεδη αξία τους συνυφασμένη με τα υλικά τους και τον τόπο στον οποίο βρίσκονται, απαιτούν το αληθινό ενδιαφέρον μας για τη διατήρηση και ανάδειξή τους» υπογράμμισε.

 

Χαιρετισμοί από τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων

Τον χαιρετισμό στο 4ο Διεθνές Συνέδριο TMM-CH του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου του Γ’ μετέφερε ο Πατήρ Ιερώνυμος από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα τονίζοντας ότι προάγει τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών φορέων για τη διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών.

Τον χαιρετισμό του Κουστωδού του Τάγματος των Φραγκισκανών στους Αγίους Τόπους Αιδεσιμότατου πατέρα Francesco Patton O.F.M. μετέφερε η Πρόεδρος του Συνεδρίου.

Τον χαιρετισμό του Αρμένιου Ορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Νουχράν Α’ μετέφερε ο Δρ. Παύλος Τσουλακιάν, Μέγας Εθνικός Διοικητής του Κυρίαρχου Ιπποτικού Τάγματος του Ναού των Ιεροσολύμων, που εξήρε την προσφορά καθώς και τις άοκνες προσπάθειές της κας Μοροπούλου, «ώστε να παραμείνει ζωντανό και δυναμικό αυτό το Διεθνές Συνέδριο, και να επεκτείνει τις δραστηριότητές του». «Η Πολυφασματική Επιστημονική φύση των εργασιών, διακρίνεται από τους σημαντικούς φορείς διοργάνωσης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, και με την συνεργασία υψηλών φορέων: του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος» σημείωσε.

 

Σημαντικοί φορείς χαιρετίζουν το 4ο διεθνές συνέδριο TMM_CH

Ο Βουλευτής και Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων Στράτος Σιμόπουλος επεσήμανε το Συνέδριο TMM-CH είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα διότι δίνει έμφαση σε καινοτόμες προσεγγίσεις για τη διατήρηση των μνημείων και όχι σε gadgets ή τις συνήθεις τεχνολογικές εξελίξεις. Και συνεχάρη τη συντονίστρια του συνεδρίου κ. Μοροπούλου η οποία, όπως ανέφερε, παρότι χημικός μηχανικός, καταφέρνει συνδυάζει επιστήμες και πολιτισμούς.

Η κα Rehana Schwinninger-Ladak, Head of Interactive Technologies, Digital for Culture and Education at the European Commission, ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή μετάβασης με τις νέες τεχνολογίες (τεχνητή νοημοσύνη, εικονική πραγματικότητα, επαυξημένη πραγματικότητα, τρισδιάστατες απεικονίσεις), οι οποίες και επαναπροσδιορίζουν πώς αλληλεπιδρούμε με την πολιτιστική μας κληρονομιά, ειδικά με τη θρησκευτική κληρονομιά. Όπως τόνισε, μπορούμε να προστατεύσουμε το κοινό μας παρελθόν και να διασφαλίσουμε ότι θα είναι προσιτό για τις μελλοντικές γενιές. Σύμφωνα με την κα Ladak, η ευρωπαϊκή πολιτική ξεκαθαρίζει ότι η τεχνολογία θα αξιοποιηθεί, ενώ όπως έκανε γνωστό, θα δημοσιευτεί σύντομα η πρώτη έκδοση για τις προτάσεις για την ψηφιοποίηση και ψηφιακή μεταμόρφωση των πολιτιστικών μνημείων, επισημαίνοντας την ανάγκη για επιτάχυνση των προσπαθειών.

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Γεωργόπουλος Ανδρέας, Member of the International Board of ICOMOS International Council of Monuments and Sites, Professor National Technical University of Athens, School of Rural, Surveying and Geoinformatics Engineering αναφέρθηκε στο έργο που πραγματοποιεί το ICOMOS στην προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

H κα Minaidis Lee, f. Deputy Secretary General of the Organization of World Heritage Cities OWHC αναφέρθηκε στις στρατηγικές κυκλικής οικονομίας για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και επεσήμανε την ανάγκη να αναπτύσσουμε νέες προτάσεις που θα τεθούν στη διάθεση των αστικών αρχών ώστε να αναπτύξουν για τοπικές στρατηγικές και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα αστικών μνημείων. Όπως είπε, απαιτούνται νέες στρατηγικές για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις και επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να εμπλακούν και οι τοπικές κοινότητες στις διαδικασίες

Ο πρόεδρος του ETEK (Cyprus Scientific and Technical Chamber), Κωνσταντίνος Κωνσταντή δήλωσε ότι, κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου οι στρώσεις πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ορατές παντού αποτελεί εθνικό καθήκον η διατήρηση της κληρονομιάς, διαδικασία που μπορεί να εμπνεύσει καινοτομία και διεπιστημονική συνεργασία.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η καθηγήτρια και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κα Άννα Μπατιστάτου, όπου ανέφερε ότι στη διεπιστημονικότητα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό σχεδιασμού του Πανεπιστημίου. Και αυτό, σημείωσε, είναι το σωστό και το συνέδριο TMM – CH το αποδεικνύει στην πράξη – και σε διάλογο με την κοινωνία, προσέθεσε. «Θα το πω όπως το καταλαβαίνω», σημείωσε για τους στόχους του συνεδρίου: «υπάρχει μία ανθρωπότητα και μία επιστήμη και είναι αιώνιες, είμαστε σε διάλογο με την κοινωνία αλλά είμαστε και εμείς μέρος της κοινωνίας. Επομένως πιστεύω ότι όλα είναι δυνατά».

Η κα Bonnie Burnham – President Emerita of WMF World Monuments Fund, Founder and President of CHiFA Cultural Heritage Finance Alliance, επεσήμανε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης αλλά και των συγκρούσεων για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, Ανέλυσε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα αλλά και τις λύσεις που πρέπει να προωθηθούν μέσω της κοινής και διεπιστημονικής συνεργασίας.

Ο καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανιδης,  Vice President of the International Committee CIPA Heritage Documentation, - Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στα ψηφιακά εργαλεία, αλλά και την ανάγκη για διεπιστημονική συνεργασία, στην υπηρεσία της διατήρησης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Χαιρετισμό στο συνέδριο απέστειλε και ο καθηγητής, Ιωάννης Ψαρράς, National Technical University of Athens, Director of the Decision Support Systems Laboratory (DSSlab) and the Research University Institute of Communication and Computer Systems (ICCS).

 

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίζονται και μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά και μετέπειτα σε video τη μετάδοση της 1ης ημέρας από εδώ: