Η Ρεβυθούσα είναι η μόνη υποδομή στην Ελλάδα σήμερα για την παραλαβή και αποθήκευση LNG, υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο μεταφέρεται από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και είναι έτσι η κύρια εναλλακτική στο ρωσικό αέριο. Η ενεργειακή «καρδιά» της χώρας χτυπά σε ένα μικρό και ακατοίκητο νησίδα του Σαρωνικού πριν από μερικά χρόνια και βρίσκεται 500 μέτρα νότια της ακτής της Αγίας Τριάδας, του όρμου της Πάχης Μεγάρων και 900 μέτρα δυτικά της Σαλαμίνας, στην οποία υπάγεται διοικητικά από το 2001.
Επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου τέθηκε για πρώτη φορά το έργο της εισαγωγής φυσικού αερίου. Η πρώτη διακρατική συμφωνία με τη Σοβιετική Ένωση υπογράφηκε το 1987 και ακολούθησε η συμφωνία με την Αλγερία το 1988.
Παρά τις σημαντικές πιέσεις των ΗΠΑ, το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε τη συμφωνία με τη Σοβιετική Ένωση, ενώ παράλληλα ξεκίνησαν οι εργασίες για τη δημιουργία των απαραίτητων διευκολύνσεων. Έτσι επιλέχθηκε η νησίδα Ρεβυθούσα, σε κομβικό σημείο δίπλα στον Πειραιά και τα Μέγαρα. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2000 και έχουν γίνει πολλές εργασίες αναβάθμισης. Σήμερα η Ρεβυθούσα είναι μια από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της χώρας, καθώς παρέχει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, λειτουργική ευελιξία στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και αυξημένη ικανότητα κάλυψης έκτακτων απαιτήσεων της αγοράς.
Υπάρχουν μόνο 28 τέτοιοι σταθμοί στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Μπορεί να δεχθεί υγροποιημένο φυσικό αέριο από βυτιοφόρα. Εδώ παραλαμβάνεται, αποθηκεύεται και αεριοποιείται το Φυσικό Αέριο. Από εδώ γίνεται η παροχή φυσικού αερίου του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.
Έχει αποθηκευτική ικανότητα 225.000 m2. LNG. Μπορεί να αερίσει 1250 m3 Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εθνικές υποδομές της χώρας, παρέχοντας ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού. Σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας τόσο για τους εργαζόμενους στο νησί όσο και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Λειτουργεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας SEVESO III (Οδηγία 2012/18/ΕΕ).
Η εκφόρτωση, αποθήκευση και αεριοποίηση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) πραγματοποιείται σύμφωνα με πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος όπως προβλέπονται στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η τήρηση των προαναφερόμενων προδιαγραφών ελέγχεται και πιστοποιείται συνεχώς από ανεξάρτητους φορείς.