Προβληματισμός Μητσοτάκη για την επιλογή του Σαμαρά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Ποιο είναι το παρασκήνιο
  • Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε σε συνάντηση τον Αντώνη Σαμάρα, για να συζητήσουν το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ανοιχτά, όπως πάντα άλλωστε έκανε και ανέφερε στον Αντώνη Σαμάρα, ότι στη Νέα Δημοκρατία ο πήχης έχει τεθεί ψηλά, καθώς το κυβερνών κόμμα θέλει οι υποψήφιοι που στηρίζει, να κερδίσουν τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Το παρασκήνιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλίμα των εθνικών εκλογών, είχε επιλέξει την στρατηγική της μη τοξικότητας και την στρατηγική της ενότητας, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δώσει το σαφές μήνυμα στους πολίτες, ότι η χώρα θα είναι ενωμένη, ασφαλής, δυναμική, όπως και το εσωτερικό του κόμματος.

Σε αυτό το κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε βέτο στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι για να τον στηρίξει στις εθνικές εκλογές και για να παραμείνει ενωτικό το κλίμα, θα τοποθετούσε το δικό του πρόσωπο ως υποψήφιο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Όλα αυτά εξελισσόντουσαν σε ένα μεζεδοπωλείο στην Καλαμάτα, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με γνώμονα την ομαλότητα και την σταθερότητα της χώρας και του κόμματος, υποχώρησε στρατηγικά και δέχτηκε τις πιέσεις του Αντώνη Σαμάρα.

Οι πιέσεις

Όσο εξελισσόταν η συζήτηση στο μεζεδοπωλείο στην Καλαμάτα, ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αντώνη Σαμάρα, αναφέρθηκε από την πλευρά του Σαμαρά, το ζήτημα των ελληνοτουρκικών συμφωνιών και η προαναγγελία υποχωρήσεων από την Ελλάδα προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος.

Ο Αντώνης Σαμαράς γνώριζε ότι ενδέχεται να γίνουν μικρές υποχωρήσεις σε ότι αφορά την Τουρκία και το Αιγαίο και σε αυτό πάτησε και επέβαλε τον υποψήφιο του, με αντάλλαγμα να μην κάνει εσωτερική αντιπολίτευση στην εξωτερική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι, έκλεισε η συμφωνία για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχού.

Το πρόβλημα

Η συγκεκριμένη προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, για την υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, δείχνει αδύναμη. 

Ο Δημήτρης Πτωχός αναβάλει τις παρουσιάσεις του, πρόσωπα με δυναμισμό και πάνω από όλα αγαπητά στον τόπο της Πελοποννήσου αρνούνται να τον στηρίξουν, ακόμα και μέλη ή στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ  άλλοι αποσύρουν την υποψηφιότητα τους από το ψηφοδέλτιο του.  

Ο Δημήτρης Πτωχός αντιμετωπίζει σοβαρό ζήτημα αναγνωρισιμότητας στην Πελοπόννησο.

Σε όσες δημοσκοπήσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα, ο Δημήτρης Πτωχός δείχνει ηττημένος. Αυτός είναι και ο λόγος της συνάντησης ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αντώνη Σαμαρά.

Παρά τις επιφυλάξεις του Πρωθυπουργού, για την προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, ο Σαμαράς ξεκαθάρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι το παιχνίδι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι προσωπική του υπόθεση και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν άλλον να πάρει την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο σκοπός της συνάντησης

Παρόλο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ελπίδα για την εκλογή του Δημήτρη Πτωχού, μιας και η επιλογή του Σαμάρα ήταν από την αρχή λάθος, μοιάζει να αφήνει σκόπιμα τον Σαμαρά να παρασυρθεί από την ήττα του Δημήτρη Πτωχού και να την χρεωθεί προσωπικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον τρόπο αυτό, θέλει να αποβάλλει τα βαρίδια του κόμματος, όπως τον Αντώνη Σαμάρα, ώστε να κυβερνήσει ανεμπόδιστος και να κερδίσει πάλι, την επόμενη 5ετια (κάτι που νομίζουμε ότι θα πετύχει άνετα). Γνωρίζουμε ότι υπήρχε τριβή εδώ και καιρό ανάμεσα τους, μιας και ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού.

 

pelopnea.gr