Πράσινη Πόλη: Αποχαιρετισμός στον ερευνητή Κώστα Σούκουλη
Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε , όπως άλλωστε σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα. τον εξαίρετο διακεκριμένο επιστήμονα, συμπατριώτη μας Κώστα Σούκουλη με καταγωγή από τον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας.

Ο πολυβραβευμένος ερευνητής , λάμπρυνε  με την παρουσία του την παγκόσμια  επιστημονική κοινότητα.
Ήταν Συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Ames Laboratory και Διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Άιοβα στον τομέα της Θεωρητικής Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης και Οπτικής. 


Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 1951, στον Άγιο Ιωάννη Κορινθίας. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1974, και απέκτησε το  μεταπτυχιακό (1975) και το διδακτορικό (1978) του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Από το 1978 έως το 1981 εργαζόταν στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, για τρία χρόνια (1981-84) εργάστηκε στην εταιρεία Exxon Research and Engineering Co, και από το 1984 εργαζόταν στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα και το Εργαστήριο Ames. Επίσης, από το 1984 ήταν μέλος του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ) στο Ηράκλειο Κρήτης.


Ο εκλιπών και οι συνεργάτες του στο Εργαστήριο Ames  είχαν προτείνει το 1990 και το 1994, τον φωτονικό κρυσταλλικό σχεδιασμό (δικτύωμα διαμαντιού και δομή από σωρό ξύλου αντίστοιχα), ο οποίος έδωσε το μεγαλύτερο αμφικατευθυντικό φωτονικό φάσμα). 


Πολλές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν ακόμη τη δομή του με σωρούς ξύλου για την κατασκευή φωτονικών κρυστάλλων σε οπτικά μήκη κύματος, την ενίσχυση της τυχαίας εκπομπής και την παραγωγή νανολέιζερ με χαμηλή τιμή κατωφλίου. 


Ο K. Σούκουλης και ο  Wegener  αναπαρέστησαν μαγνητικές αποκρίσεις και αρνητικό δείκτη διάθλασης σε οπτικές συχνότητες σε μετα-υλικά, που δεν υπάρχουν σε φυσική ύλη. Σε άλλα πεδία έρευνας με τα οποία ασχολήθηκε περιλαμβάνονταν το φως και ο εντοπισμός Άντερσον, τυχαία λέιζερ, η γραφίνη και η πλασμονική.


Το ερευνητικό του έργο είναι τεράστιο, οι βραβεύσεις του αμέτρητες.


Εμείς, είτε τον γνωρίζαμε είτε όχι  ας θυμόμαστε πως πέρασε από εδώ μια ιδιοφυία, πως γεννήθηκε εδώ στη μικρή μας πατρίδα  ένας λαμπρός επιστήμονας που μελέτησε το φως προς στο οποίο τώρα ταξιδεύει.


Καλό του ταξίδι!