- Σε μια εξαιρετική εκδήλωση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων κατοίκων και επισκεπτών του Κιάτου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σικυωνίων άνοιξε και επίσημα τις πύλες της την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023.
Τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης, όπως τόνισε και ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος στην ομιλία του, σηματοδοτούν την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου ενός οράματος για τη δημιουργία ενός Πολιτιστικού Κέντρου στο συγκρότημα των αποθηκών ΑΣΟ, που θα αποτελέσει την καρδιά του πολιτισμού, της ιστορίας, των γραμμάτων και των τεχνών του δήμου Σικυωνίων.
Το ισόγειο, ο πρώτος όροφος αλλά και ο εξωτερικός χώρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης πλημμύρισε με κόσμο και ενθουσιώδεις συζητήσεις, καθώς οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τον νέο χώρο και να διαπιστώσουν μόνοι τους την καλαισθησία, την αρχιτεκτονική λιτότητα που σεβάστηκε την ιστορική κληρονομιά, την υψηλή λειτουργικότητα του κτηρίου, το φιλικό προς τον επισκέπτη περιβάλλον, τις νέες τεχνολογίες και τον εξοπλισμό που διατίθεται για τους αναγνώστες.
Ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος στον χαιρετισμό του, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, ενώ αναφέρθηκε στο όραμα της δημοτικής αρχής, για την πολιτιστική, επιστημονική και πνευματική αναγέννηση του τόπου. Μίλησε για τις υποδομές που ήταν απαραίτητες να προϋπάρξουν ώστε πάνω τους να θεμελιωθεί η δημιουργία της ιδιαίτερης ταυτότητας, του ξεχωριστού “brand name” του δήμου.
Ανέλυσε σε αδρές γραμμές τα μυθικά και ιστορικά στοιχεία, αρχαίων ή νεότερων χρόνων τα οποία συναποτελούν την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και τα οποία με την ανάδειξή τους θα στρέψουν το βλέμμα του Κόσμου στον δήμο Σικυωνίων:
Η Αρχαία Σικυώνα και το αρχαίο Θέατρο, που μετατρέπονται σε ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο, το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου που διαμορφώνεται σε ένα ανοικτό κέντρο επιστήμης και γνώσης, καθώς και ένα ψηφιακό μυθολογικό πάρκο που θα ενώνει όλους τους πλούσιους μύθους της περιοχής από τη Σικυώνα και την Τιτάνη έως την Στυμφαλία και τον Φενεό.
Σε επιστέγασμα, «καρδιά» όλων αυτών, όπως τόνισε, διαμορφώνεται το συγκρότημα των Αποθηκών ΑΣΟ – το οποίο θα φέρει το όνομα «Γιάννης Σπανός» καθώς θα είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα μουσικοσυνθέτη – το οποίο βρίσκεται στο τελικό στάδιο αποκατάστασης και περιλαμβάνει:
Μουσείο του Λύσιππου ένα παγκόσμια μοναδικό Μουσείο, που θα συγκεντρώνει αντίγραφα του Σικυώνιου γλύπτη από τα μεγαλύτερα Μουσεία του Κόσμου.
Νέο Δημοτικό Θέατρο ένα πρότυπο κτήριο για την υποστήριξη της καλλιτεχνικής παραγωγής
Υπαίθρια έκθεση, στον αύλειο χώρο των ΑΣΟ, αφιερωμένη στην Σταφίδα, στην ιστορία και τον πλούτο του τόπου μας
Πολυχώρο, ο οποίος θα στεγάσει το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Και φυσικά τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία παραδόθηκε ήδη στο κοινό, ως ένα κόσμημα για τα γράμματα και το βιβλίο, και η οποία θα έχει διττή χρήση, καθώς θα λειτουργεί και ως Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη
Ο δήμαρχος ολοκλήρωσε την ομιλία του ευχαριστώντας όλους όσοι δούλεψαν και δουλεύουν, συνεισέφεραν και συνεισφέρουν στην υλοποίηση αυτού του οράματος που, όπως τόνισε, θα στρέψει το βλέμμα του κόσμου στον δήμο Σικυωνίων.
Εν συνεχεία το λόγο πήραν οι επίσημοι ομιλητές της εκδήλωσης: Ο Γιώργος Σταματόπουλος, δημοσιογράφος-συγγραφέας ο οποίος μίλησε για την «Βιβλιοθήκη ως μήτρα και κιβωτό Πολιτισμού».
Ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο οποίος αναφέρθηκε στις «Αποθήκες του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού: Οι κληρονομιές ενός ενεστωτικού παρελθόντος».
Η Όλγα Καραγεώργου-Κουρτζή, Δρ. Ιστορίας, πρόεδρος του Κορινθιακού Εργαστηρίου Ιστορίας, η οποία μίλησε για το έργο και την ιστορική ταυτότητα των κτηρίων με θέμα: «όταν το παρελθόν δίνει τη σκυτάλη στο παρόν».
Στην διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε απονομή τιμητικής πλακέτας στον εκδότη Θάνο Ψυχογιό για την μεγάλη προσφορά του και την υποστήριξη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σικυωνίων, καθώς και απονομές τιμητικών πλακετών σε Σικυώνιους συγγραφείς για την προσφορά τους στα κορινθιακά γράμματα.
Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με μικρή δεξίωση και την ικανοποίηση όλων των παρευρισκόμενων για το «κόσμημα πολιτισμού» το οποίο παραδόθηκε στο βιβλιόφιλο και όχι μόνο κοινό του δήμου Σικυωνίων, αλλά και ολόκληρης της Κορινθίας!