- Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του τμήματος Β3 στο κέντρο της πόλης μας στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος και της συμμετοχής του σχολείου μας στο Δίκτυο Σχολείων του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα : "Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου: Κόρινθος ".
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές με τους συνοδούς τους καθηγητές συναντήθηκαν με την αρχιτέκτονα- μελετήτρια και υπεύθυνη αναστηλώσεων, κα Ξένια Χρυσάφη- Ζωγράφου, από το Κορινθιακό Εργαστήριο Ιστορίας, η οποία ανέλαβε να μας μιλήσει για τη δημιουργία της νέας πόλης της Κορίνθου μετά τον σεισμό του1858 και κυρίως το σεισμό του 1928, παρουσιάζοντας εμβληματικά κτίρια- τοπόσημα της πόλης και δίνοντας πληροφορίες για την ιστορία τους, την αρχιτεκτονική τους μορφή, τον ρυθμό και τη διαδικασία ανέγερσης.
Πρώτος σταθμός το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας το οποίο κατασκευάστηκε μετά το σεισμό του 1928 σε νεοκλασικό ρυθμό με στοιχείου κορινθιακού ρυθμού από τον αρχιτέκτονα Ν. Ζουμπουλίδη, η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε το 1934 και από τότε δεσπόζει στην πόλη, ο δε ρόλος της Εθνικής Τράπεζας υπήρξε πολύ σημαντικός στην οικονομική ζωή της πόλης.
Δεύτερος σταθμός το Δικαστικό Μέγαρο Κορίνθου, με ιστορία που ξεπερνά τον έναν αιώνα, αποτελεί το παλαιότερο δημόσιο κτίριο στην πόλη της Κορίνθου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1908 με πρωτοβουλία του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των δικαστικών υπηρεσιών της
περιοχής.
Το κτίριο ανεγέρθηκε μετά από διεθνή διαγωνισμό και σχεδιάστηκε ως ένα διώροφο, ανθεκτικό κτίσμα 600 τ.μ., με αντισεισμικά μέτρα και υπόγειους χώρους για αρχειοθέτηση.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τον μητροπολίτη και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, το άγαλμα του οποίου βρίσκεται μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο και το ρόλο που διαδραμάτισε στην ανοικοδόμηση της πόλης μετά το σεισμό του 1928.
Τρίτος σταθμός ιδιωτικές κατοικίες του κέντρου που κατασκευάστηκαν μετά το 1928 και το ιστορικό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς.
Η Δημοτική Αγορά της Κορίνθου αποτελεί ένα ενδιαφέρον δημόσιο κτίριο, με σημαντικές αρχιτεκτονικές και ιστορικές αξίες, βασικό χαρακτηριστικό της ιστορίας και της ταυτότητάς της πόλης.
Κτίστηκε το 1930 στη θέση της Αγοράς που κατεδαφίστηκε από το μεγάλο σεισμό του 1928 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της πρώτης οργανωμένης προσπάθειας των Ελλήνων μηχανικών για ανοικοδόμηση μιας πόλης που είχε πληγεί από τον σεισμό με οπλισμένο σκυρόδεμα και μοντέρνες ιδέες.
Το κτίριο της Αγοράς συνδυάζει υποδειγματικά την παραδοσιακή τυπολογία του κτιρίου με στοά και εσωτερική αυλή, έχοντας λιτή τοξοστοιχία και απλοποιημένη μορφολογία, που ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις των μοντέρνων καιρών. Τα στοιχεία αυτά την καθιστούν μοναδική στον τόπο μας.
Οι μαθητές κατά τη διάρκεια και κυρίως στο τέλος της συνάντησης εξέφρασαν ερωτήματα και επιμέρους απορίες τους στην κα Χρυσάφη- Ζωγράφου, η οποία με μεγάλη χαρά απάντησε, την οποία και ευχαριστούμε πολύ για την πολύ όμορφη παρουσίασή της, για την αγάπη της για την Κόρινθο που βοήθησε τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη τους.