Ηλεκτρονικό πωλητήριο σε πολλά ξενοδοχεία της Ελλάδας
Πόσα είναι από την Πελοπόννησο
  • Διαδικτυακό «πωλητήριο» έχουν αναρτήσει μέσα στον Σεπτέμβριο 155 ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. 

Από αυτά ένα βρίσκεται στο Τολό και πωλείται για 680.000 ευρώ, ενώ ένα ακόμα κατάλυμα τριών αστέρων στο Ναύπλιο, 1.200 τμ., πωλείται για 990.000 ευρώ.

Τον Μάιο, στην εκκίνηση της καλοκαιρινής σεζόν αναρτήθηκαν 204 νέες αγγελίες με ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα προς πώληση, ενώ τον Ιούνιο ο αντίστοιχος αριθμός ανήλθε σε 114. 

Συνολικά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου και τον Σεπτέμβριο αναρτήθηκαν 473 αγγελίες για πώληση ξενοδοχείων και καταλυμάτων.

Πού βρίσκονται τα προς πώληση ξενοδοχεία

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των τουριστικών επιχειρήσεων που πωλούνται σχεδόν τα μισά είναι ξενοδοχεία και καταλύματα που βρίσκονται σε νησιωτικούς προορισμούς και δη σε τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής όπως η Σαντορίνη και η Κρήτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 18 αγγελίες αφορούν ξενοδοχεία και καταλύματα στην Αττική, 9 στην Ήπειρο, 16 στη Χαλκιδική, 18 στην Πελοπόννησο, 7 στη Θεσσαλία, 24 στην Κρήτη, 21 στα νησιά των Κυκλάδων και 16 στα Ιόνια Νησιά. 

Η υψηλότερη ζητούμενη τιμή πώλησης, στα 9,5 εκατ. ευρώ, εντοπίζεται στο Ξυλόκαστρο, όπου πωλείται ένα ξενοδοχείο, κατασκευής του 2000 και έκτασης 4.482 τ.μ.


Πωλητήριο ξενοδοχεία

Η τάση της αγοράς και η αναζήτηση επενδυτών

Πάντως, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, «η αυξημένη διαθεσιμότητα καταλυμάτων σε ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων αντανακλά μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερα νούμερα διαθεσιμότητας, διότι ένα μεγάλο μέρος ξενοδοχειακών μονάδων που διατίθενται προς πώληση δεν αναρτάται σε ιστοσελίδες αγγελιών».

Άλλωστε, αρκετά είναι και τα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα που βρίσκονται επίσημα ή και… ανεπίσημα σε διαδικασία αναζήτησης επενδυτή.

Ο περσινός τζίρος και οι πλειστηριασμοί

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ετήσια έρευνα που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το 2022 ο τζίρος των ξενοδοχείων της χώρας διαμορφώθηκε στα 8,6 δισ. ευρώ, με τα ξενοδοχεία των χαμηλότερων κατηγοριών, εκείνα των 1, 2 και 3 αστεριών, κατέγραψαν τζίρο 1,9 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 22,3% σε σχέση με το 2019.

Την ίδια στιγμή, «στο σφυρί» αναμένεται να βγουν μέχρι το τέλος του χρόνου αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες. Από τις αρχές του έτους έως και τις 29 Σεπτεμβρίου αναρτήθηκαν 204 πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ μέχρι σήμερα ημερομηνία διεξαγωγής πλειστηριασμού εντός του τρέχοντος έτους έχουν 235 ξενοδοχειακές μονάδες ή/και τουριστικά καταλύματα. 

Συνολικά πέρυσι αναρτήθηκαν 323 πλειστηριασμοί, σύμφωνα με την πλατφόρμα e-auction.gr.

Ταυτότητα των προς πώληση ξενοδοχείων

Σημειώνεται, δε, ότι στο μητρώο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) μέχρι το τέλος του 2022 ήταν εγγεγραμμένα 10.087 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, με δυναμικότητα 443.835 δωμάτια, ωστόσο, ενδέχεται κάποια από τα 473 καταλύματα που ανάρτησαν «πωλητήριο» διαδικτυακά να μην είναι μέλη του ΞΕΕ.

Πάντως, η πλειονότητα των ξενοδοχείων ανήκει στις τρεις χαμηλότερες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, 2.903 ξενοδοχεία ανήκουν στην κατηγορία των 3 αστέρων, 3.411 ξενοδοχεία στην κατηγορία των 2 αστεριών και 1.222 στην κατηγορία του 1 αστεριού.