Ανοίγουν οι αιτήσεις για τη ρύθμιση χρεών προς ΟΤΑ
Ταυτόχρονα προβλέπονται απαλλαγές για τους ευάλωτους οφειλέτες
  •  Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους Δήμους, σε έως 60 δόσεις, θα έχουν οι πολίτες σύμφωνα με το νέο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, 5143/2024 «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις». 

Ταυτόχρονα προβλέπονται απαλλαγές για τους ευάλωτους οφειλέτες.

Σημειώνεται ότι οι οφειλές προς τους Δήμους και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) έχουν αγγίξει τα 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που πρόκειται να ρυθμιστεί μέσω μιας πιο ευέλικτης διαδικασίας μέσω της Εφορίας για την αποδέσμευση λογαριασμών που έχουν «μπλοκάρει» οι Δήμοι. 

Πιο συγκεκριμένα (Άρθρο 25, παρ. 2), η ρύθμιση αφορά κάθε είδους οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα, από φυσικά και νομικά πρόσωπα, εφόσον αυτές έχουν βεβαιωθεί έως τις 31.10.2024, ύστερα από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια για την είσπραξή τους υπηρεσία του οικείου Δήμου ή του νομικού του προσώπου, οι οποίες ρυθμίζονται και εξοφλούνται σε έως 60 δόσεις.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων. Κάθε δόση, πλην της τελευταίας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ (Άρθρο 25, παρ. 3).

Επισημαίνεται ότι στη ρύθμιση μπορεί, επίσης, να υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης (Άρθρο 25, παρ. 4):
∙ τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου,
∙ έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών,
∙ δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα. Αν με το ένδικο βοήθημα είχε συνυποβληθεί αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς, η ανωτέρω παραίτηση καταλαμβάνει και το αίτημα αυτό. Βεβαίωση της γραμματείας του δικαστηρίου, όπου εκκρεμούσε η υπόθεση, ότι έχει υποβληθεί παραίτηση, επισυνάπτεται στην αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

Η πληρωμή, είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης, πραγματοποιείται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα γνώσης του οφειλέτη περί υπαγωγής του στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. 

Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται και η περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης (παρ. 8 και 9), η οποία συνεπάγεται την επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί το ποσού της δόσης, από την επόμενη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί. Εφόσον ο οφειλέτης, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, παρέχεται απαλλαγή κατά ποσοστό επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων, ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται, με αντίστοιχη τροποποίηση της απόφασης του αρμόδιου οργάνου.

Η απαλλαγή από προσαυξήσεις ισχύει μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, εφόσον έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη και διαμορφώνεται ως εξής:
Αν εξοφληθούν οι οφειλές εφάπαξ, απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 95%.
∙ Αν εξοφληθούν σε 2 έως 6 δόσεις, απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 85%.
∙ Αν εξοφληθούν σε 7 έως 12 δόσεις, απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 80%.
∙ Αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις, απαλλαγή προσαυξήσεων κατά 75%.