Nammos: Πρόστιμο για φοροδιαφυγή €3,1 εκατ.
Τι ανακάλυψαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ
  • Μπροστά σε εκτεταμένες φορολογικές παραβάσεις -φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή-βρέθηκαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ που διενήργησαν έρευνα στο «Nammos» της Μυκόνου.

Μόνο για το 2018-2019 το ύψος της φοροδιαφυγής στο εστιατόριο της Μυκόνου, το οποίο διαχειρίζονται οι Ζαννής Φραντζέσκος και Σάμι Ιμπραήμ, είναι 1.562.529.81 ευρώ και μαζί με το πρόστιμο και τις προσαυξήσεις φτάνει στο σύνολο των 3.119.434, 51 ευρώ. 

Το πρόστιμο κοινοποιήθηκε στους δύο εκ των τριών ιδρυτών του διάσημου μυκονιάτικου εστιατορίου -ο τρίτος αποχώρησε οριστικά πριν από επτά χρόνια- οι οποίοι έχουν τη διαχείριση της επιχείρησης, και ανέρχεται μαζί με τις προσαυξήσεις σε 1.556.905 ευρώ.

Το δίδυμο Φραντζέσκος - Ιμπραήμ μετά το deal με την ADMO, εταιρεία συμφερόντων του σεΐχη Ταχνούν μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν του Αμπού Ντάμπι, διαθέτουν το 55% και 45% η ADMO. 

Σύμφωνα με τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ, οι δύο διαχειριστές φέρονται να έχουν ιδρύσει τουλάχιστον 58 εταιρείες ΙΚΕ στις οποίες μετακυλούσαν πλείστες όσες οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας.

Ο έλεγχος θα συνεχιστεί και για τα επόμενα οικονομικά έτη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή που αποκάλυψε ο έλεγχος της ΑΑΔΕ, πολλά είναι και τα παράπονα των εργαζομένων στο «Nammos» της Μυκόνου.


Οι οφειλές και το καθεστώς

Σύμφωνα με τον έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο της ΑΑΔΕ, μόνο για το έτος 2018-2019 η επιχείρηση που από Nammos restaurant by the sea (NRBS) μετονομάστηκε αιφνιδίως σε ZS Εστίασης Α.Ε. (από τα αρχικά των ονομάτων τους προφανώς) δεν απέδωσαν ΦΠΑ, ΦΜΥ (Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών), χαρτόσημα και φόρο εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα, το ποσό του ΦΠΑ ανέρχεται σε 47.993,12 ευρώ είναι δηλαδή ελάχιστα πιο κάτω από αυτό των 100.000 ευρώ και άνω που επιφέρει δίωξη για το συγκεκριμένο αδίκημα μη απόδοσης του συγκεκριμένου φόρου. Οι δύο εταίροι-διαχειριστές δεν απέδωσαν επίσης στο κράτος τον ΦΜΥ που ανέρχεται 129.150 ευρώ και 21.027,78 ευρώ καθώς και δύο χαρτόσημα αξίας 110.043,20 και 382.707,29 ευρώ αντίστοιχα.

Τέλος δεν αποδόθηκε ο φόρος εισοδήματος που ανέρχεται σε 871.608,42 ευρώ, με τις συνολικές οφειλές να φτάνουν το 1.562.529,81, ενώ ο λογιστής του «Nammos» Χρυσόστομος Κουκοβίνος μάλλον δεν είχε πειστικές απαντήσεις κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Ακολούθησαν τα πρόστιμα που επέβαλε η ΑΑΔΕ, τα οποία ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 781.264,91 ευρώ, αλλά και οι δέουσες προσαυξήσεις που έφτασαν τις 775.639,80 ευρώ.

Παρά τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή που εντόπισαν οι ελεγκτές, οι δύο συνέταιροι συνεχίζουν να διάγουν πολυτελή βίο εκτός ελληνικών συνόρων με τον Ζαννή Φραντζέσκο μόνιμα εγκατεστημένο στο Μονακό και τον Σάμι Ιμπραήμ στο Ντουμπάι. Οι δύο εταίροι-συνδιαχειριστές εμπλέκονται στο συγκεκριμένο καθεστώς διαχείρισης του «Nammos» έχοντας ιδρύσει έναν λαβύρινθο με τουλάχιστον 58 εταιρείες ΙΚΕ, στις οποίες φέρονται να μετακυλίουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και αντλούν ρευστότητα για τις προσωπικές τους ανάγκες.


Η Nammos restaurant by the sea (NRBS) μέσα από μια δαιδαλώδη διαδρομή έγινε Nammos World IKE και κατέληξε ZS Εστίασης, ενώ το δίδυμο διατηρεί αυτές τις 58 σχετιζόμενες εταιρείες που ήταν ή είναι συνδεδεμένες μέσω απαιτήσεων και υποχρεώσεων μεταξύ τους. Κάποιες από αυτές έχουν ονόματα όπως Sami Investment, Nasser Royalties, Zenane Holdings, Naura Investments, Anezan Investment που είναι τα ονόματα των παιδιών τους, ενώ άλλες απέκτησαν ευφάνταστα ονόματα όπως Beautiful 


Η συνέχεια των ελέγχων και η δέσμευση

Μετά τα πρώτα ευρήματα, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για όλα τα προηγούμενα έτη, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα κοινοποιηθεί στους Ζαννή Φραντζέσκο και Σάμι Ιμπραήμ το οριστικό συνολικό πρόστιμο των 3.119.434,51 ευρώ. Η τυπική διαδικασία προβλέπει ακολούθως δέσμευση των εταιρικών λογαριασμών καθώς και αυτών των δύο διαχειριστών του μυκονιάτικου «Nammos».

Φραντζέσκος και Ιμπραήμ διατηρούν ποσοστό 55% στο εστιατόριο της Μυκόνου, ενώ οι Αραβες της ADMO έχουν το 45%, κάτι που δεν τους επιτρέπει να έχουν λόγο στη διαχείριση και τη λειτουργία του.

Παρότι οι δύο συνεταίροι είχαν δεσμευτεί μετά την υπογραφή του deal, την οποία ακολούθησε και η εξόφληση όλων των χρεών που είχαν δημιουργήσει σε Δημόσιο και προμηθευτές, ότι όλα θα λειτουργούν πλέον by the book στη Μύκονο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Επίσης δεν έχουν δεχθεί, όπως είχε ρητά συμφωνηθεί, να μπει από την πλευρά των Αράβων οικονομικός διευθυντής της επιλογής τους, ενώ δεν έχουν επιτρέψει και τον έλεγχο από ορκωτό λογιστή για τη χρήση του 2023 κατά την οποία είχε μπει στην εταιρεία με 45% και η ADMΟ.

Ετσι, τα προβλήματα κακοδιαχείρισης και τα χρέη προς το Δημόσιο επανήλθαν, ενώ αρκετοί προμηθευτές, ανάμεσά τους και γνωστός κατασκευαστής του νησιού, είναι ένα βήμα πριν από το εξώδικο, αφού δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες.

Ο Ζαννής Φραντζέσκος είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο Μονακό, όπου διάγει πολυτελή βίο παρά τις φορολογικές παραβάσεις που του αποδίδονται

Παρόμοια είναι και η συμπεριφορά του δεύτερου εκ των ιδιοκτητών του «Nammos» Σάμι Ιμπραήμ, που ζει επίσης εκτός ελληνικών συνόρων, στο Ντουμπάι
Κανένα μέρισμα

Μάλιστα οι Αραβες εταίροι δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ μέρισμα από την επένδυσή τους στη Μύκονο, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο «Nammos» στο Ντουμπάι αναδείχθηκε πέρυσι το πιο κερδοφόρο εστιατόριο στον κόσμο με τζίρο που ξεπέρασε τα 60.000.000 ευρώ. Εκεί τα ποσοστά είναι 70% για την ADMO και 30% για τους Φραντζέσκο - Ιμπραήμ, οι οποίοι δεν έχουν κανέναν λόγο στη διαχείριση, κάτι που καταδεικνύει, αν μη τι άλλο, το πόσο διαφορετικά λειτουργούν οι δύο επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μισθός του Αυγούστου στους εργαζομένους καταβλήθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ενώ τα tips από τη φετινή σεζόν, που ανέρχονται σε 1.200.000 ευρώ, δεν τους έχουν καταβληθεί και έχουν παρακρατηθεί προς το παρόν (!) από τους δύο διαχειριστές.

Καθυστερημένα πληρώθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και το ελληνικό προσωπικό στις Κάννες για τον Σεπτέμβριο, όπου κι εκεί τη διαχείριση έχουν οι Φραντζέσκος - Ιμπραήμ με ποσοστό 55%, ενώ δεν έχει καταβληθεί ακόμη ο μισθός του Σεπτεμβρίου στους εργαζομένους στο Νησί των Ανέμων.

Αντίθετα, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί συνάδελφοί τους στο «Nammos» της Κυανής Ακτής πληρώθηκαν στην ώρα τους γιατί το Γαλλικό Δημόσιο είναι αμείλικτο σε ό,τι αφορά τέτοιες πρακτικές από εργοδότες.

Παρότι οι δύο συνεταίροι είχαν δεσμευτεί μετά την υπογραφή του deal με τους Αραβες, την οποία ακολούθησε και η εξόφληση όλων των χρεών που είχαν δημιουργήσει σε Δημόσιο και προμηθευτές, ότι όλα θα λειτουργούν πλέον by the book στη Μύκονο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Μάλιστα οι Αραβες εταίροι δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ μέρισμα από την επένδυσή τους στη Μύκονο


Η απάντηση του fund της ADMO

Σε ερώτημα που έθεσε το «ΘΕΜΑ» προς την ADMO, που επένδυσε στην εν λόγω εταιρεία το 2023, για τη φοροδιαφυγή που αποκαλύφθηκε από την ΑΑΔΕ στο «Nammos» της Μυκόνου, απέστειλε την εξής δήλωση: «Τα γεγονότα που μας αναφέρετε και που αφορούν σε ζητήματα σχετιζόμενα με εταιρείες, που συνδέονται με την ιδιοκτησία του “Nammos” Μυκόνου αποτελούν έκπληξη για εμάς.

Ως επενδυτές, η ADMO Lifestyle Holding (ADMO) δεν είχε ουδεμία προηγούμενη γνώση για το πρόστιμο ή τυχόν φορολογικές ή οικονομικές παραβάσεις που σχετίζονται με τις επιμέρους εταιρείες και την ιδιοκτησία του “Nammos Mykonos”».

Στη συνέχεια ξεκαθαρίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν γνώση για τα πεπραγμένα των Φραντζέσκου - Ιμπραήμ στο «Nammos» της Μυκόνου επισημαίνοντας: «Ο ρόλος μας περιορίζεται αποκλειστικά σε εκείνον του επενδυτή, χωρίς συμμετοχή στις λειτουργίες ή στην καθημερινή διαχείριση, και τέτοιες πρακτικές δεν αντανακλούν τις αξίες μας και τη δέσμευσή μας στη διαφάνεια και τη συμμόρφωση προς τους εταιρικούς κανόνες. Κατά τη συνεργασία μας με κάποιες από τις εν λόγω εταιρείες, η ADMO βασίστηκε σε διαβεβαιώσεις και υπογεγραμμένες εγγυητικές επιστολές (letters of warranty), οι οποίες ρητά γνωστοποιούσαν πως δεν υπήρχαν εκκρεμείς οφειλές προς τρίτους ή το κράτος.

Επιπλέον, διατηρούμε την πλήρη οικονομική και φορολογική διαφάνεια στα περιουσιακά στοιχεία που διαχειριζόμαστε άμεσα, δηλαδή στο “Nammos Dubai” και στο “Nammos Hotel”. Eχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ελληνικές φορολογικές και οικονομικές αρχές, και πιστεύουμε στην ακεραιότητα και τις ικανότητές τους. Ζητούμε, μάλιστα, τη διεξαγωγή πλήρους και αμερόληπτης έρευνας, μια και η ADMO παραμένει προσηλωμένη στη διαφάνεια και τη συμμόρφωση προς τους εταιρικούς κανόνες».

 

 

protothema