- Σε κεντρικό στόχο της πολιτικής από τις τράπεζες αναδεικνύεται από εδώ και στο εξής η επιτάχυνση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης, με μεγαλύτερη ωστόσο διασπορά των χρηματοδοτήσεων.
Η αύξηση των υπολοίπων κατά την εφετινή χρήση αναμένεται να είναι ικανοποιητική, κινούμενη στην περιοχή των 6 -7 δισ. ευρώ συνολικά για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.
Ωστόσο, η πλειονότητα των νέων δανειοδοτήσεων κατευθύνεται στην επιχειρηματική πίστη και ειδικότερα στις πιο μεγάλες εταιρείες της χώρας.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι τραπεζικές διοικήσεις θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να διευρύνουν την περίμετρο των πελατών τους, με στόχευση στις χορηγήσεις λιανικής. Δηλαδή στα στεγαστικά δάνεια και στα ανοίγματα προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με τον τρόπο αυτό στοχεύουν στη μεγέθυνση του ενεργητικού τους, δια της οποίας θα αναπληρώσουν τα χαμένα επιτοκιακά έσοδα από το υφιστάμενο απόθεμα χορηγήσεων, στο νέο νομισματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Η μείωση των επιτοκίων από τις τράπεζες
Σύμμαχό τους σε αυτήν την προσπάθεια θα αποτελέσει η αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος στην Ευρωζώνη, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, με δύο αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο, οι παρεμβατικοί της δείκτες έχουν μειωθεί κατά 50 μονάδες βάσης από τα υψηλά τους.
Θα ακολουθήσουν κατά τα φαινόμενα δύο ακόμη περικοπές που θα οδηγήσουν σε σωρευτική υποχώρηση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 100 μονάδες βάσης την εφετινή χρονιά.
Για το 2025 αναλυτές εκτιμούν ότι η υποχώρησή του θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, βρίσκοντας ένα νέο σημείο ισορροπίας στο 2% ή και χαμηλότερα.
Αυτή η μείωση θα επιτρέψει στις τράπεζες να εφαρμόσουν μία πιο ελκυστική πολιτική στις νέες χρηματοδοτήσεις, συνθήκη αναγκαία για την ενίσχυση της ζήτησης από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής ο αριθμός των αιτήσεων από υποψήφιους δανειολήπτες που πληρούν τα συνήθη τραπεζικά κριτήρια δεν είναι ικανοποιητικός.
Με το λανσάρισμα ωστόσο πιο φθηνών προϊόντων και υπό την προϋπόθεση διατήρησης των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πάνω από το 2%, εκτιμάται ότι η όρεξη για δανεισμό από αξιόχρεους πελάτες θα ενισχυθεί.
Οι βελτιώσεις ως τώρα
Ήδη οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε βελτίωση της επιτοκιακής τους πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στεγαστική πίστη, στην οποία όλα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν μειώσει τα επιτόκια στα νέα δάνεια που διαθέτουν.
Πλέον, οι προσφορές με σταθερά επιτόκια για έως και 3 χρόνια που δεν υπερβαίνουν το 3% έχουν πληθήνει, ενώ έχουν περιοριστεί και τα περιθώρια κέρδους (spreads) στα προγράμματα κυμαινόμενων δόσεων κάτω από τη ζώνη του 2%.
Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, όσο θα υποχωρούν οι διατραπεζικοί δείκτες euribor, παράλληλα με τη μείωση των δεικτών της ΕΚΤ.
Εξάλλου, αναμένεται περαιτέρω όξυνση του ανταγωνισμού στην αγορά και δια του 5ου πόλου που δημιουργείται μετά τη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας.
Παρ΄ ότι η αύξηση κεφαλαίου του νέου σχήματος δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί (αναμένεται εντός Οκτωβρίου) και τα κόκκινα δάνεια παραμένουν στα βιβλία του (η αποενοποίηση θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο), έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής για τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στις δανειοδοτήσεις.
Πριν λίγες ημέρες λάνσαρε τα πρώτα προϊόντα στον τομέα των χρηματοδοτήσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία διατίθενται με προνομιακά επιτόκια.
Από τις αρχές του 2025, στο πλαίσιο του λανσαρίσματος της νέας τράπεζας, η διοίκησή της αναμένεται να δημιουργήσει νέα δανειακά προϊόντα με ελκυστικούς όρους, με στόχο την αύξηση της πελατείας της.
Μένει να φανεί ποια θα είναι η ανταπόκριση του κοινού και πώς θα απαντήσουν οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, αλλά και η Optima Bank σε αυτήν την πρόκληση.
Τα στοιχεία της ΤτΕ
Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως έχει ήδη ξεκινήσει, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία που κοινοποιούν στην Τράπεζα της Ελλάδος κάθε μήνα τα πιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με αυτά, καταγράφονται οι ακόλουθες τάσεις:
– Στα στεγαστικά δάνεια το μέσο επιτόκιο στις νέες συμβάσεις που υπογράφηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διαμορφώθηκε σε 3,87%, παραμένοντας για δεύτερο συνεχή μήνα κάτω από τη ζώνη του 4%.
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά είχε φτάσει έως και το 4,85% (Ιανουάριος 2024).
– Στις χορηγήσεις κεφαλαίου κίνησης μέσω αλληλόχρεων λογαριασμών ή ανοιχτών δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες το μέσο επιτόκιο έπεσε τον Αύγουστο στο 7,40% από το υψηλό του 7,80% στο τέλος του 2023
– Στο σύνολο των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο καλοκαιρινό μήνα στο 5,73% από 6% στις αρχές του έτους