"Πέρασε" στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ο ανεξάρτητος, προερχόμενος από τους Σπαρτιάτες, Χάρης Κατσιβαρδάς.
Συσπειρώθηκε η Κυβέρνηση και βγήκε τροπαιούχος από τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, κερδίζοντας μάλιστα και την εμπιστοσύνη ενός ακόμη βουλευτή; Όχι ακριβώς. Λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία , παραιτήθηκαν δυο από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι κκ Μπρατάκος και Παπασταύρου, πλήρωσαν μια "κοινωνική συναναστροφή" τους με τον εκδότη του Βηματος Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίο συνάντησαν ανήμερα του δημοσιεύματος- μπουρλότο περί μονταζιέρας, δημοσίευμα που τροχοδρόμησε την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ.
Η τελευταία παραίτηση στο Μαξίμου ήταν του Γρηγόρη Δημητριάδη, λόγω των υποκλοπών και της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Φίλιες "γλώσσες" της Χαριλάου Τρικούπη, παρατηρούσαν μετά μεγάλης ευαρέσκειας μετά την εξέλιξη της διπλής παραίτησης, πως και αυτή τη φορά για το "ξήλωμα" στο Μαξίμου , πάλι καταλύτης ήταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πέραν των διαφόρων ερμηνειών πάντως, η κυβέρνηση δια της πρότασης δυσπιστίας, αναμφισβήτητα βγήκε από τη στενωπό που είχε μπει τις τελευταίες ημέρες με τις συνεχείς αιχμές και τα αδειάσματα βουλευτών της στον Κώστα Καραμανλή. Προ της πρότασης δυσπιστίας, ένας γαλάζιος έλεγε ότι στη θέση του δεν θα ξανακατέβαινε βουλευτής, άλλος είπε μέχρι ότι θα ...αυτοκτονούσε. Εν πάση περιπτώσει, το κλίμα ήταν πολύ βαρύ για τον τέως υπουργό.
Καταχειροκροτήθηκε όμως από όλη την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ ο κ. Καραμανλής μετά την ομιλία του την Τετάρτη. Κατά πάσα βεβαιότητα και από εκείνους που έπαιρναν δημόσια αποστάσεις. Τέλος καλό, όλα καλά σε αυτό το μέτωπο για τη Ν.Δ, συνεπώς. Ή περίπου.
Μητσοτάκης στα "όπλα" κατά εκδοτικών συμφερόντων
Οι τοποθετήσεις υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης καθόλη τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης, έβριθαν αιχμών για συμφέροντα εκδοτικά και Κέντρα που έχουν ως μόνο στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και ο "πρωταγωνιστής" της πρότασης δυσπιστίας για τα Τέμπη, κ. Καραμανλής, με βαριά αιχμή έκλεισε την ομιλία του και κατέβηκε από το βήμα: "Αυτή η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων", είπε.
Ο πρωθυπουργός χθες κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο Δεν ονομάτισε τον εκδότη του Βήματος αλλά τον "φωτογράφισε": " Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα Παράκεντρο (...) Εάν κάποιος εκδότης ή επιχειρηματίας έχει πολιτικές βλέψεις ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα. Ό ίδιος όμως όχι μέσω πληρεξουσίων…Αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν".
Την ώρα που έπεφτε η αυλαία της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας, άνοιγε η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωκάλπες του Ιουνίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το περιβάλλον ακραίας πολιτικής πόλωσης στο οποίο θα διεξαχθούν.
Ο κ. Μητσοτάκης, ειρωνεύτηκε αμφότερους τους μονομάχους για τη δεύτερη θέση: Φαντάρο των είκοσι ημερών που εξακοντίζει νυχθημερόν σαχλαμάρες, χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη, καλώντας τον να σταματήσει τις " ανιστόρητες ανοησίες περί παρατηρητών, περί νοθείας " των εκλογών.
Τον Νίκο Ανδρουλάκη τον χτύπησε εκεί όπου ( δημοσκοπικά) "πονάει": Όπως σας βλέπω θα καταφέρετε το αμίμητο. Να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κύριο Κασσελάκη. Τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δε, τον μέμφθηκε ανοιχτά για φλερτ και συμπόρευση με εκδοτικά συμφέροντα. Ευκρινέστατο το διακύβευμα που θα θέσει η Κυβέρνηση για να μετατρέψει τον χαλαρό χαρακτήρα των ευρωεκλογών, σε σκληρή εκλογική μάχη ( προκειμένου να βοηθήσει και στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της): Συνεχίζει η χώρα την πορεία ανάκαμψης, επιτυχημένης οικονομικής πορείας και μεταρρυθμίσεων ή διακινδυνεύει όσα με κόπο κατάκτησε.
Αντιπολίτευση και μαζί και χώρια
Δεδομένων των οξύτατων κομματικών ανταγωνισμών, "άθλος" πράγματι μπορεί να θεωρηθεί χωρίς υπερβολή η συγκρότηση αντιπολιτευτικού μετώπου από το Κέντρο και Αριστερά, με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη και την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.
Κοινός τόπος στο σφυροκόπημα εναντίον της Κυβέρνησης η "συγκάλυψη" και ο "καθεστωτισμός" της Κυβέρνησης. Παραμέρισαν τις διαφορές τους ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, έστω και με βαριά καρδιά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, ή μάλλον ο πρόεδρός του ο οποίος με το ένα χέρι συνυπέγραφε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης και με το άλλο, υπέγραφε άρθρο στην ΕΦΣΥΝ, υπονομεύοντάς τη: Σόου που δεν θα βγάλει τίποτε , τη χαρακτήρισε. Ο δε κοινοβουλευτικός του Εκπρόσωπος Νίκος Παππάς, προκάλεσε πολιτική ανακατωσούρα, ισχυριζόμενος ότι υπήρξαν "ζυμώσεις" και συνεννοήσεις μεταξύ των κομμάτων και πριν από την κατάθεση της πρότασης.
Τον διέψευσαν και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά. Ούτε αυτό όμως στάθηκε ικανό να χαλάσει την ωραία αντιπολιτευτική ατμόσφαιρα μεταξύ των. Για όσο διήρκεσε η πρόταση δυσπιστίας τουλάχιστον.
Στη βουλή εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε κυρίως από τα "βαριά" χαρτιά του : Φάμελλο, Γεροβασίλη, Καλαματιανό, Ξανθόπουλο ενώ ο κ. Κασσελάκης περιοριζόταν (ευτυχως κατά ορισμένους) σε αναρτήσεις στα διαλείμματα της στρατιωτικής του θητείας.
Η προεκλογική περίοδος είναι μια νέα συνθήκη όπου θα επιστρέψει η προοδευτική αντιπολίτευση στον θεμιτό και αναπόφευκτο ανταγωνισμό. Θα κριθεί και από τις επόμενες δημοσκοπήσεις, με ποιους όρους.
Νίκη Ζορμπά
capital.gr