Τις τελευταίες ημέρες οι έντονες χιονοπτώσεις, οι ισχυροί παγεροί άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίας ζημίωσαν την φυτική παραγωγή και ειδικότερα την ελιά.
Για τους λόγους αυτούς, όπως επισημαίνει η ΔΑΟΚ ΠΕ Εύβοιας, απαιτείται οι καλλιεργητές ελιάς να επισκεφτούν άμεσα τα ελαιοκτήματα και να ελέγξουν τα δέντρα για τυχόν σπασμένους βραχίονες από το βάρος του χιονιού και τους δυνατούς ανέμους.
Τι κάνουμε όταν διαπιστώσουμε ζημιές
Σε περίπτωση που διαπιστώσουν τέτοιες ζημιές επιβάλλεται αφαίρεση των βραχιόνων δέκα εκατοστά κάτω από το σπάσιμο, επάλειψη με πάστα βορδιγάλειου πολτού και απομάκρυνση των υπολειμμάτων. Στις περιπτώσεις που έχει αφαιρεθεί μεγάλο μέρος των κλάδων χρειάζεται να γίνει επάλειψη με ασβέστη και χαλκό για να προφυλαχθούν οι βραχίονες από την ηλιακή ακτινοβολία.
Επίσης, την περίοδο αυτή λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των πληγών που σχηματίστηκαν από αυτές αναπτύσσεται το βακτήριο της φυματίωσης ή της καρκίνωσης αφού μπορεί να αναπτυχθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (από 1 βαθμό κελσίου).
Εισερχόμενο το βακτήριο στο φυτικό ιστό από πληγές αλλά και σχισμές που δημιουργεί ο παγετός προκαλεί όγκους με σπογγώδη υφή (καρκινώματα) σε βλαστούς, βραχίονες και κορμό αλλά και σε φύλλα και καρπούς.
Συνίσταται άμεσα ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν για την αποφυγή μόλυνσης από το βακτήριο.
in.gr