Hταν μια παραγωγική συνάντηση, όπως την χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός, αυτή που έγινε με τον Ταγίπ Ερντογάν με μπόλικο παρασκήνιο. Το πιο σημαντικό από αυτά που συμφωνήθηκαν ήταν η επ΄αόριστον συνέχιση του μορατόριουμ στο Αιγαίο. Ειπώθηκε συγκεκριμένα, όταν έκλεισαν οι κάμερες ότι πρέπει να υπάρξει «ηρεμία στον αέρα και στη θάλασσα του Αιγαίου», πράγμα που σημαίνει ότι η Άγκυρα, όπως τουλάχιστον φάνηκε στις προθέσεις Ερντογάν, είναι να συνεχιστεί αυτή η «μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα» στο Αιγαίο. Θέματα εθνικής κυριαρχίας και οδικός χάρτης προς την Χάγη δεν συζητήθηκαν
Το κλίμα ήταν καλό, δεν προσφέρθηκε τίποτα άλλο εκτός από εμφιαλωμένο νεράκι, τσάι και καφές, πλην όμως η ελληνική αντιπροσωπεία δεν τα τίμησε. Εκείνο που μπορώ να σας μεταφέρω είναι οι ημερομηνίες που συμφωνήθηκαν: Στις 7 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη (όπου θα συνεχιστεί ο διάλογος), στις 17 Οκτωβρίου ο πολιτικός διάλογος (ή τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης- όπως συνηθίσαμε να λέμε) με μια όμως σημαντική αλλαγή: Η ευθύνη φεύγει πλέον από το υπουργείο Άμυνας και πάει στο υπουργείο Εξωτερικών και στις 17 Οκτωβρίου η θετική ατζέντα (θέματα δηλαδή χαμηλής πολιτικής, όπως ο τουρισμός, οι ανταλλαγή επισκέψεων, οι οδικές μεταφορές, το εμπόριο κτλ.)
Όπως πρώτοι διαβάσατε από την στήλη αυτή, ο Πρωθυπουργός έθεσε, το θέμα της κλιματικής κρίσης (που έπληξε και τις δύο χώρες) καθώς και το μεταναστευτικό θέμα στον Τούρκο Πρόεδρο: «Δεν είναι δυνατόν να βουλιάζουν τις βάρκες γεμάτες μετανάστες ανάμεσά τους και παιδιά και ηλικιωμένοι και να χάνονται ζωές στο Αιγαίο», ειπώθηκε και συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στο ζήτημα αυτό. Για το Κυπριακό έγινε συζήτηση (για την ακρίβεια αναφέρθηκε) με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει την αντίθεσή του για τα δύο κράτη και να ζητεί λύση βάσει των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Το θέμα αυτό, όπως και αυτό της κλιματικής αλλαγής ο κ. Μητσοτάκης θα το θέσει και σήμερα στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
TOVIMA.GR