Πρόταση δυσπιστίας: Συσπείρωση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δια χειρός Τσίπρα - Και το ΠΑΣΟΚ;
Σπάνια προκύπτει ένας καθαρός «νικητής» από πρόταση μομφής. Ευκολότερο είναι να βγει κάποιος χαμένος.

Σε μία τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, λίγους μήνες πριν από την προκύρυξη εθνικών εκλογών, δεν είναι καθόλου λογικό να επιχειρήσουμε προβλέψεις.

Μπορούμε, όμως, να κάνουμε προβλέψεις για τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί αυτή η κοινοβουλευτική μάχη, γιατί η χρονική στιγμή και το έδαφος που έχει προετοιμαστεί δημιουργούν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Φυσικά, μπορούμε να συζητήσουμε κάθε διαφωνία ή ένσταση. Θα επανέλθω μετά το πέρας της ψηφοφορίας, που θα ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι - προς απόγευμα της Παρασκευής.

 

1. Σίγουρα θα βγούνε «σπαθιά από τα θηκάρια». Το διακύβευμα για την κυβέρνηση, τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς είναι μεγάλο. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν ένα λόγο να συγκρουστούν πριν από ένα χρόνο - η προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ απορρίφθηκε με 156 «όχι» στις 30 Ιανουαρίου 2022 - φέτος έχουν σίγουρα περισσότερους.

2. Το ίδιο ισχύει για υπουργούς και βουλευτές. Κάθε σύγκρουση με όρους «πολιτικού καβγά» γίνεται ξαφνικά εν δυνάμει «viral» και πολλοί θα μπούνε στον πειρασμό. Και αρκετοί - πιστέψτε με - θα υποκύψουν. Δεν θα είναι έκπληξη, δηλαδή, να ξεπεραστούν τα όρια υπό τις παρούσες προϋποθέσεις από ορισμένους.

3. Κατηγορίες δεν θα διατυπώσει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη δίνει το στίγμα του, ρίχνοντας στο τραπέζι ονόματα που υπήρξαν «στόχοι» των διασυνδέσεων της ΕΥΠ και επιχειρεί να χρεώσει τα πάντα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός, αντίστοιχα, θα ανοίξει την ατζέντα και θα μετατρέψει σε εφ’όλης της ύλης την αντιπαράθεση. Τσάντες με χρήματα, SMS Παππά-Καλογρίτσα, παρεμβάσεις σε θεσμούς και στη Δικαιοσύνη θα ανασυρθούν και θα τεθούν σίγουρα, ζητώντας απαντήσεις από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

4. Εάν σε αυτό το κείμενο δεν έχει αναφερθεί μέχρι τώρα η λέξη ΠΑΣΟΚ, δεν είναι από πρόθεση υποβάθμισης του ρόλου που παίζει το τρίτο κόμμα στην πολιτική σκηνή, ή της προσπάθειάς του να εξελιχθεί σε «έκπληξη» των εκλογών που έρχονται. Όμως, εκ των πραγμάτων, η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη θέτει ένα όριο και ένα εμπόδιο στο κόμμα του. Στην τηλεοπτική εικόνα και στο «κάδρο» αυτής της μάχης δεν θα υπάρχει τρίτο πρόσωπο. Θα υπάρχουν δύο.

 

5. Το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να μπει «σφήνα». Οι βουλευτές του θα ψήφίσουν «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας, όπως κάνουν παραδοσιακά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πριν από αυτό, όμως, θα επιχειρήσουν κάτι άλλο: Να ασκήσουν σκληρή κριτική - και στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Το εγχείρημα δεν είναι απλό. Θα είναι πολύ - πολύ δύσκολο.

6. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι (σχεδόν) σίγουρο ότι θα βελτιώσουν την συσπείρωσή τους σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και στα κομματικά τους ακροατήρια. Οι «μονομαχίες» πάντοτε λειτουργούν κάπως έτσι. Για το ΠΑΣΟΚ και τα μικρότερα κόμματα ανακύπτει το προφανές ζήτημα: Με ποιό τρόπο θα μπορούσαν να «φρενάρουν» τον δικομματισμό που παίρνει φόρα από νωρίς σε αυτή την προεκλογική κούρσα;

Ο Τσίπρας γνώριζε ότι αυτή είναι μία σίγουρη «παρενέργεια» της πρότασης δυσπιστίας. Ο Μητσοτάκης υπολογίζει σε αυτήν. Υπό αυτή την έννοια, ίσως να παρακολουθήσουμε μία «μονομαχία χωρίς ηττημένο».

Όμως, αναμφίβολα, θα παρακολουθήσουμε και μία πρόβα τζενεράλε για το προεκλογικό πάρτι που μόλις άρχισε.

  

Αντώνης Φουρλής