Oι αλλαγές στον ΟΣΕ στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου
οι στόχοι και η αναβάθμιση της ΡΑΣ

Oι αλλαγές στον ελληνικό σιδηρόδρομο και το νομοσχέδιο Κυρανάκη για τον εκσυγχρονισμό του στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μια ριζική παρέμβαση εκσυγχρονισμού του ελληνικού σιδηροδρόμου τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και διοίκησης με κυρίαρχο στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας λειτουργίας των τρένων επιδιώκει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ που θα παρουσιαστεί στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο από τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταφορών Κώστα Κυρανάκη και τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδακη, ώστε να ψηφιστεί εντός του Μαΐου.

Οι στόχοι της κυβέρνησης για τον ΟΣΕ

Δύο μήνες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις για την τραγωδία των Τεμπών η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδείξει στην πράξη την ειλικρίνεια της δέσμευσης του Πρωθυπουργού για έναν σύγχρονο Οργανισμό που θα ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα απαντά στο πάνδημο αίτημα «ποτέ ξανά».

Πυρήνα του νέου ΟΣΕ συνιστούν οι 17 συστάσεις του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για ταχύτερη εφαρμογή των σχεδίων δράσης αναφορικά με τα πιστοποιητικά ασφαλείας και τις Εθνικές Αρχές Ασφάλειας, την ενίσχυση της εποπτείας της ΡΑΣ, τη βελτιστοποίηση αξιολόγησης κινδύνων από τον ΟΣΕ και τη βελτίωση των υποδομών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εντός τριών μηνών λειτουργία του συστήματος γεωεντοπισμού (HEPOS) με δυνατότητα αναγνώρισης σε πραγματικό χρόνο του ακριβούς σημείου ( με απόκλιση 5 εκατοστών ) που κινείται κάθε αμαξοστοιχία στο δίκτυο. Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις το στίγμα θα μεταβιβάζεται στο νεοσυσταθέν Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας το οποίο θα αναλάβει τη συνολική εποπτεία και εικόνα από τα κέντρα τηλεδιοίκησης χωρίς εμπλοκή στην κυκλοφορία. Οι διατάξεις μάλιστα θα προβλέπουν ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα ανά πάσα στιγμή και θα γνωρίζουν σε ποιο σημείο κινείται η αμαξοστοιχία ενδιαφέροντος τους.

Το νομοσχέδιο έχει ειδικές προβλέψεις και για την επιτάχυνση των προσλήψεων με στόχο την κάλυψη των κενών σε κρίσιμες ειδικότητες. Άρδην αλλάζουν επίσης τα δεδομένα στην αξιολόγηση του προσωπικού με ψυχομετρικά τεστ υπό την επίβλεψη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας που διαθέτει πλούσια εμπειρία, ενώ, βαρύς πέλεκυς με απόλυση προβλέπεται για τα διαδοχικά λάθη. Μετά το πρώτο λάθος ο υπάλληλος που υπέπεσε σε αυτό θα μπαίνει σε διαδικασία επανεκπαίδευσης και στο τρίτο λάθος θα επέρχεται η απόλυση του.

Στο πλαίσιο, δε, ενίσχυσης της ασφάλειας θα επανέλθει ως επιπλέον δικλείδα ο προϊστάμενος αμαξοστοιχίας που είχε καταργηθεί. Παράλληλα, θα εκπονηθεί μελέτη αναθεώρησης του στάσιμου από το 1960 κανονισμού κίνησης με τους σταθμούς να επικοινωνούν μεταξύ τους με τηλεγραφήματα για την κίνηση στο δίκτυο, με στόχο την εναρμόνιση με την ψηφιακή εποχή.

Η αναβάθμιση της ΡΑΣ

Βασικό βήμα στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου συνιστά και η ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η οποία θα εφοδιαστεί με νέα τεχνολογικά εργαλεία για να επιτελέσει αποτελεσματικότερα το έργο της. Το σχέδιο για τη ΡΑΣ περνάει και μέσα από τη δρομολόγηση fast track προσλήψεων με πρόσωπα με πλούσια εμπειρία και γνώσεις στον χειρισμό των νέων ψηφιακών εργαλείων. Επιπλέον, το προσεχές διάστημα θα οριστεί και η νέα Διοίκηση καθώς η θητεία της υφιστάμενης έχει ολοκληρωθεί προ δύο ετών.