Ψηφιακό πελατολόγιο: Ποιες επιχειρήσεις και από πότε κινδυνεύουν με πρόστιμο
Το ψηφιακό πελατολόγιο εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε επιχειρήσεις από τον κλάδου του αυτοκινήτου από τις 14 Απριλίου.

Πρόστιμο 100 ευρώ ανά όχημα που δεν θα καταγράφεται, θα επιβάλλεται από την 1η Ιουλίου σε επιχειρήσεις όπως πλυντήρια αυτοκινήτων, συνεργεία, φανοποιεία και χώρους στάθμευσης για τις οποίες στις αρχές Ιουλίου τελειώνει η πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου και γίνεται πλέον υποχρεωτική. 

Το ψηφιακό πελατολόγιο εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε επιχειρήσεις από τον κλάδου του αυτοκινήτου από τις 14 Απριλίου. 

Αναλυτικότερα οι υπόχρεες επιχειρήσεις για την τήρηση του Ψηφιακού Πελατολογίου Οχημάτων είναι οι εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων
  • φανοποιεία
  • επιχειρήσεις με αντικείμενο την τοποθέτηση συναγερμών, ηχοσυστημάτων και οργάνων σε οχήματα
  • χώροι στάθμευσης
  • πλυντήρια αυτοκινήτων
  • επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών (δίτροχων, τρίτροχων, τετράτροχων), μοτοποδηλάτων, επιβατικών οχημάτων που προορίζονται για επαγγελματική ή προσωπική χρήση, επαγγελματικών οχημάτων, γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης Ψηφιακού Πελατολογίου Οχημάτων:

  • οι επιχειρήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing)
  • οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με συστήματα αυτοεξυπηρέτησης, εφόσον τα παραστατικά αξίας εκδίδονται άμεσα με την ολοκλήρωση της υπηρεσίας
  • οι εργασίες που απαιτούνται για την κίνηση και παράδοση των καινούριων αυτοκινήτων στον αγοραστή, οι οποίες πραγματοποιούνται από τα συνεργεία των επιχειρήσεων πώλησης καινούριων αυτοκινήτων (π.χ. αποκήρωση)
  • η εκμίσθωση θέσεων στάθμευσης από ιδιοκτήτες περιφραγμένων οικοπέδων, εφόσον η εκμίσθωση έχει συγκεκριμένη κάθε φορά χρονική διάρκεια, δεν συνοδεύεται από υπηρεσίες φύλαξης ή άλλες υπηρεσίες (π.χ. παρκαδόρος, γραφείο, τηλέφωνο) και ο κάτοχος του οχήματος διαθέτει αυτοτελή δυνατότητα εισόδου και εξόδου
  • η επισκευή ή συντήρηση μερών ή εξαρτημάτων οχημάτων, εφόσον αυτά εισάγονται στην εγκατάσταση της επιχείρησης αυτοτελώς, αποσπασμένα από το όχημα που φέρει την πινακίδα κυκλοφορίας (π.χ. μηχανή οχήματος, αναμεικτήρας μεταφοράς σκυροδέματος)
  • η χρήση ιδιόκτητου χώρου στάθμευσης επιχειρήσεων για την φιλοξενία/εξυπηρέτηση πελατών τους, με ή χωρίς αντάλλαγμα
  • η παροχή υπηρεσιών κινητού συνεργείου και η επισκευή οχημάτων στον τόπο που εμφανίστηκε η βλάβη (ή σε άλλο σημείο που υποδείχθηκε).

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει υποχρεωτικά από την 1η  Ιουλίου να σαρώνουν  τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων που κάνουν την είσοδο ή την έξοδό τους από τις εγκαταστάσεις τους.

Πώς θα λειτουργεί

Η πληροφορία της πινακίδας του πελάτη θα συνδέεται με τις αποδείξεις ή τα τιμολόγια που θα εκδίδονται και όλα θα συνδέονται άμεσα με τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ μέσω της εφαρμογής MyData App ή άλλων λογισμικών. Έτσι η εφορία θα έχει γνώση πόσα οχήματα πελατών διακινήθηκαν αλλά και πόσες αποδείξεις κόπηκαν κάθε στιγμή και κάθε μέρα.

Στην συνέχεια το ψηφιακό πελατολόγιο θα επεκταθεί ως το φθινόπωρο σε πολλούς άλλους κλάδους, όπως οι κοινωνικές εκδηλώσεις, που αφορούν για παράδειγμα γάμους και βαπτίσεις και οι τουριστικές επιχειρήσεις όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα φυσικοθεραπευτήρια και οι σχολές χορού.

 Το ψηφιακό πελατολόγιο αποτελεί το νέο ψηφιακό εργαλείο της ΑΑΔΕ με το οποίο οι  ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταχωρούν νέους πελάτες, θα ενημερώνουν και θα τροποποιούν υφιστάμενα έγγραφα, θα ακυρώνουν πελάτες χωρίς την ανάγκη χειροκίνητης υποβολής εγγράφων, ενώ θα συσχετίζονται τα έγγραφα με αποδείξεις και παραστατικά. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές των ελεύθερων επαγγελματιών. Ουσιαστικά το νέο πελατολόγιο θα αντικαταστήσει τα βιβλία πελατών.

Παράλληλα μέσω του Ψηφιακού Πελατολογίου θα γίνεται η διασύνδεση των ελεύθερων επαγγελματιών με το TAXIS σε πραγματικό χρόνο και  θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να κάνουν έναν ολοκληρωμένο έλεγχο των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται, ότι το ψηφιακό πελατολόγιο λειτουργεί ως λογιστικό πρόγραμμα – εφαρμογή, το οποίο θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis, έτσι ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα.