Τίτλοι τέλους φαίνεται ότι μπαίνουν, τουλάχιστον επί του παρόντος, στον σχεδιασμό για υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου εντός του αστικού ιστού στην Πάτρα.
Το σχέδιο που προκρίνεται αφορά την αναβάθμιση της υφιστάμενης προαστιακής σύνδεσης. Άλλωστε το έργο που προέβλεπε την υπόγεια διέλευση της γραμμής σε μήκος 5,2 χιλιομέτρων, από το Ρίο μέχρι τον Νότιο Λιμένα, παραμένει στα χαρτιά, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Το οριστικό «όχι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε δύο αιτήματα χρηματοδότησης του έργου μέσω του μηχανισμού CEF (Connecting Europe Facility) φαίνεται πως έγειρε την πλάστιγγα.
Ως αποτέλεσμα, σε έγγραφο που φέρει την υπογραφή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Παναγιώτη Τερεζάκη, αποκαλύπτεται ότι η κατασκευή της υπογειοποίησης καθίσταται ανέφικτη τόσο εξαιτίας της απουσίας χρηματοδότησης όσο και λόγω της εκτίναξης του κόστους. Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου σε τοπικά μέσα, το κόστος υλοποίησης έχει πλέον φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 1,5 δισ. ευρώ, λόγω ανατιμήσεων που προκλήθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αντί της υπογειοποίησης, ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου συστήματος αστικής σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης – τύπου «light rail» – με χαρακτηριστικά μεταξύ προαστιακού και τραμ. Η νέα μορφή του έργου αφορά την επιφανειακή αναβάθμιση της γραμμής στο τμήμα Ρίο – Κάτω Αχαΐα, την κανονικοποίηση του εύρους της γραμμής, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και την ενίσχυση των στάσεων και των υποδομών.
Ο ΟΣΕ έχει ήδη προχωρήσει στην ανάθεση μελέτης σε τεχνικό σύμβουλο, με στόχο την εκπόνηση συγκοινωνιακού μοντέλου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πόλης για τα επόμενα 10 και 25 χρόνια. Η μελέτη θα αξιολογήσει διαφορετικά σενάρια τεχνολογικής υλοποίησης (από tram-train μέχρι πρότυπα τύπου Προαστιακού Αθήνας) και θα εξετάσει ζητήματα όπως η ηλεκτροκίνηση, οι ανισόπεδες διαβάσεις, οι συχνότητες δρομολογίων (ώστε αυτές να επιτυγχάνονται ανά 15 – 20 λεπτά), το απαιτούμενο τροχαίο υλικό, καθώς και η συνολική ένταξη του μέσου στο αστικό περιβάλλον.
Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπονται και παρεμβάσεις ανάπλασης σε περιοχές όπως ο Άγιος Διονύσιος και ο Άγιος Ανδρέας. Το κόστος του νέου σχεδίου υπολογίζεται στα περίπου 300 εκατ. ευρώ και αναζητείται τρόπος ένταξης του σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Η μελέτη, κόστους 30.000 ευρώ, αναμένεται να παραδοθεί εντός τετραμήνου.
Αντιδράσεις από δήμο Πατρέων και ΤΕΕ Δ. Ελλάδας
Η αλλαγή πλεύσης έχει προκαλέσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση.
Ο δήμος Πατρέων παραμένει αμετακίνητος στη θέση του υπέρ της υπογειοποίησης ξεκαθαρίζοντας σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι «ο πατραϊκός λαός δεν θα επιτρέψει να καταστραφεί η πόλη του».
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Πάτρα δεν θα συμβιβαστεί με ηχοπετάσματα, τείχη και τη διχοτόμηση της πόλης».
Στην ίδια κατεύθυνση και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο δηλώνει αιφνιδιασμένο και καταγγέλλει πολιτική υπαναχώρηση.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βαγγέλης Καραχάλιος, κάνει λόγο για «μείζονα αλλοίωση του αρχικού σχεδιασμού» και «ουσιαστική ανατροπή των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού και των υπουργών». Σύμφωνα με τον ίδιο, η εγκατάλειψη του σχεδίου υπογειοποίησης «απογυμνώνει» τη Δυτική Ελλάδα από ένα έργο στρατηγικής σημασίας.
Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας είχε μάλιστα προτείνει επίσημα να συμβάλει στην κατάρτιση ενός πλήρους και τεχνικά άρτιου φακέλου για την επανυποβολή της πρότασης στην Κομισιόν, χωρίς να λάβει καμία απάντηση.
Με ανοιχτή του παρέμβαση ζητά πλέον τη σύγκληση κυβερνητικής σύσκεψης με συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργείων και φορέων υπό τον Πρωθυπουργό, θέτοντας τρία κρίσιμα ερωτήματα: Αν υφίσταται ακόμα η πολιτική δέσμευση για υπογειοποίηση της γραμμής στην Πάτρα, αν έχουν γίνει ενέργειες για την επανυποβολή του αιτήματος χρηματοδότησης στην ΕΕ, αλλά και ποιος είναι ο επίσημος κυβερνητικός σχεδιασμός για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας.
energodromio