Μια σημαντική και με πολλά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες επίσκεψη θα δεχθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βρίσκεται στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνί. Την ίδια ώρα, σε ελληνικά νερά πλέει το εμβληματικό γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ».
Ο γάλλος υπουργός θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας, δύο χώρες που έχουν υπογράψει την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία του Σεπτεμβρίου του 2021.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν ευρωπαϊκή άμυνα και βιομηχανία, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφαλείας.
Όλα αυτά συμβαίνουν στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης που δέχθηκε η πόλη Σούμι της Ουκρανίας με δεκάδες νεκρούς αμάχους, αλλά και την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να «χτίσει» τη στρατηγική της αυτονομία.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, Αθήνα και Παρίσι έχουν αναπτύξει μια πολύ στέρεη, πολύ ισχυρή βάση και σε εξοπλιστικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα των φρεγατών «Belharra» με τμήματά τους να κατασκευάζονται από ελληνικές εταιρείες, αλλά και το πρόγραμμα των αεροσκαφών «Rafale».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας 24 μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς «Rafale», ενώ το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει 3 σύγχρονα υπερόπλα, τις γαλλικές φρεγάτες FDI, τη στιγμή που πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και για μία τέταρτη.
Στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να πέσει και το θέμα των πυραύλων αέρος-αέρος «METEOR», για τους οποίους έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και η Τουρκία προκαλώντας την ενόχληση της Αθήνας.
Όσον αφορά στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ», η παρουσία του σε ελληνικά ύδατα ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της βάσης της Σούδας στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα, ο πλους του αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη αποτροπής και συμμαχικής ετοιμότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, μέσα από την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας αντιμετωπίζονται από κοινού οι απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο και λειτουργεί αποτρεπτικά στις όποιες επιθετικές προσπάθειες σε μια περιοχή που είναι κυριολεκτικά ζώνη πυρός.
Κάποιοι συνδέουν την παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου και ως ένα μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Τουρκία δεν έχει κρύψει την ενόχλησή της για την προγραμματισμένη πόντιση του καλωδίου ανατολικά της Κάσου στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Όσο για την πόντιση του καλωδίου, η Αθήνα διαμηνύει ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά στον κατάλληλο χρόνο, καθώς εδράζεται στο διεθνές δίκαιο και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
newsbeast