Γ. Ψυχογιός: Συνεργασία με τους Γερμανούς συναδέλφους για μια Ευρώπη των αρχών της αλληλεγγύης και του κράτους δικαίου
Η παρέμβαση του βουλευτού από τη Γερμανία

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμμετείχε εκπροσωπώντας την Κ.Ο. σε συνάντηση με 14μελή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αναφορών του τοπικού κοινοβουλίου της Βάδης-Βυρτμεβέργης της Γερμανίας. Ακολουθούν σημεία από την παρέμβασή του:

  • Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία διευρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και ενισχύει τη δημοκρατία είναι θετική. Η θεσμοθέτηση μιας Επιτροπής Αναφορών, δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ενδυναμωθούν οι πολίτες, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα. Αξίζει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά εργαλεία, από επίσημους θεσμούς μέχρι πρωτοβουλίες και κινήματα πολιτών, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
  • Η ακροδεξιά εκμεταλλεύεται το προσφυγικό, χρησιμοποιώντας ψέματα για τους δικούς της σκοπούς. Η ρίζα του προβλήματος δεν είναι ο μετανάστης ή ο πρόσφυγας, ο οποίος δεν ευθύνεται για την ανεργία ή τους χαμηλούς μισθούς. Είναι το αποτέλεσμα κυβερνητικών και ευρωπαϊκών πολιτικών επιλογών που πρέπει να αμφισβητηθούν. Επιπλέον, τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, εργαλειοποιούν επίσης αυτό το ζήτημα.
  • Η απάντησή μας πρέπει να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα πρέπει να τηρήσουμε το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Μαρακές. Αυτό το σύμφωνο τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και της λογοδοσίας των δραστών. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα καταλήξουμε να διώκουμε πρόσφυγες, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την οδήγηση των σκαφών, επιβάλλοντάς τους αυστηρές ποινές, ενώ οι πραγματικοί διακινητές παραμένουν ελεύθεροι.
  • Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες. Να δημιουργήσουμε νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τους πρόσφυγες, μέσω προγραμμάτων μετεγκατάστασης σε όλη την Ευρώπη. Να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα ασύλου και υποδοχής, καθώς και ένα κοινό σύστημα επιστροφών. Η τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ δεν καλύπτει επαρκώς αυτές τις ανάγκες. Για εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, είναι σημαντικό να σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο.
  • Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι πρόσφατες τραγωδίες στα νερά μας, όπως το ναυάγιο της Πύλου, απαιτούν διεξοδική έρευνα. Η Ευρώπη δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια στην τραγωδία και να υιοθετεί πολιτικές που μετατρέπουν την Ελλάδα και άλλες χώρες σε αποθήκες ψυχών.
  • Η Ένταξη των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την κοινωνική συνοχή, αλλά και για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.
  • Πρέπει να απομακρυνθούμε από την ιδέα ότι κάθε έθνος μπορεί να λύσει τα προβλήματα μόνο του. Μια τέτοια ιδέα παραπέμπει σε μια σκοτεινή περίοδο στην ευρωπαϊκή ιστορία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία θέλουμε να αφήσουμε πίσω και είμαστε δεσμευμένοι, όλα τα κράτη της Ευρώπης να σεβαστούμε τη Σύμβαση της Γενεύης.
  • Η Ελλάδα από το 2018 έχει βγει από την εποχή των μνημονίων, χάρη στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ενώ έχουμε βελτιωθεί, η οικονομική ευημερία δεν γίνεται ακόμη ευρέως αισθητή από όλους τους πολίτες. Απομένει πολλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, υπάρχουν συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με το κράτος δικαίου τις οποίες πρέπει, ως Πολιτεία, να αντιμετωπίσουμε.