- Χρειάστηκε μεν, να φτάσουμε στο 2025, αλλά σημασία έχει το αποτέλεσμα. Και αυτό θέλει τους Έλληνες να έχουμε εμπεδώσει πως χρειάζονται δυο ημέρες καταγραφής και ανάλυσης δεδομένων, για να μπορούν oι σεισμολόγοι να πουν εάν ένας σεισμός είναι κύριος ή όχι.
Βέβαια, μόλις το 2008 καταλάβαμε πόσο σεισμογενής χώρα είμαστε.
Όπως έχει πει στο NEWS 24/7 ο Παναγιώτης Παπαδημητρίου, ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας, στο τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών «όπως θα πηγαίνατε στο γιατρό με ενοχλήσεις στην καρδιά και θα χρειαζόταν να σας εξετάσει για να κάνει τη διάγνωση, κάνουμε εμείς την επεξεργασία των στοιχείων μελετώντας τα σεισμικά κύματα που μας παρέχουν στοιχεία με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και βοηθούν στην εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων».
Σε ό,τι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τους 380 σεισμούς σε μια εβδομάδα, με αποκορύφωμα τα 4.7 λίγο πριν τις 8 του Σαββάτου, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα μπορούν να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός σήμερα.
Ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος εξήγησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» πως για να μπορούν οι σεισμολόγοι να μιλήσουν πιο συγκεκριμένα «χρειαζόμαστε υλικό παρατήρησης. Δηλαδή, να κάνει η φύση περισσότερους σεισμούς, να τους αναλύσουμε ένα με 2 εικοσιτετράωρα, για να διαπιστώσουμε αν ο 4.7 ήταν πράγματι ο κύριος και τώρα είμαστε στους μετασεισμούς ή αν μετά τον 4.7 συνεχίζεται η πρτοσεισμική φύση της ακολουθίας και κατά συνέπεια ήταν και αυτός προσεισμός.
Έχουμε αβεβαιότητες και δυσκολίες, οι οποίες είναι συνυφασμένες με τη φύση των φαινόμενων αυτών, τα οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκα και τα αποτελέσματα τα οποία βγάζουμε πρέπει να είναι ο οδηγός για τα επιχειρησιακά μέτρα που θα λαμβάνονται. Κατά συνέπεια, ουδείς δεν μπορεί να πει περισσότερα». Εκτός και αν θέλει να κινδυνολογήσει κι έτσι να τρομάξει -περιττά- τους κατοίκους των νησιών που ζουν τις δονήσεις.
«Άκουσα κι εγώ να γίνεται λόγος για πιθανό σεισμό 5 ή 5.5. Δεν θα πω κάτι σχετικό, γιατί θα πρέπει να εξηγήσει με επάρκεια γιατί μπορεί να φτάσει σε αυτά τα Ρίχτερ και όχι παραπάνω».
ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τα καλά νέα της ημέρας, όπως τα έδωσε ο Βασίλης Καραστάθης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας στο ΑΠΕ είναι πως «απομακρύνεται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτήρια του», πριν προσθέσει ότι η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε και τη νύχτα, με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4 Ρίχτερ.
Ο κύριος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι «οι σεισμοί έχουν απομακρυνθεί κατά κύριο λόγο από τη Σαντορίνη και έχουν πλησιάσει κάπως την Αμοργό, ωστόσο οι αποστάσεις των επίκεντρων των περισσότερων σεισμών που δεν ήταν μεγάλοι, είναι από 10, 20 έως 40 χιλιόμετρα μακριά από αυτά τα δυο νησιά. Άρα δεν υπάρχει μεγάλη καταπόνηση των κατασκευών, σε κανένα από τα νησιά».
«Πρόκειται για απόσταση ασφαλείας, ώστε αν μεγαλώσουν τα μεγέθη -το μεγαλύτερο μέχρι αυτήν την ώρα είναι 4.7-, νομίζω ότι θα πρέπει να μεγαλώσουν πολύ για να βλάψουν σημαντικά τα νησιά -δεδομένης της απόστασης».
Το δεύτερο καλό της ημέρας είναι πως η συγκεκριμένη σεισμική ακολουθία, έχει χαρακτηριστικά τεκτονικών σεισμών. Όχι ηφαιστειακών.
«Έχουν σχέση με τα ενεργά ρήγματα της περιοχής. Για να το πω πιο απλά, θα μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας όπου δεν υπάρχει ηφαίστειο. Δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών -είναι άλλα».
Το άσχημο νέο είναι ότι «η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ξεκάθαρα από χθες έχει αποκτήσει χαρακτήρα προσεισμών. Αυτό το βλέπουμε με την σταδιακή αύξηση των μεγεθών από το μεσημέρι του Σαββάτου».
Αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός;
«Όλα τα ενδεχόμενα -και προς τα πάνω και προς τα κάτω- είναι πλέον ανοιχτά, καθώς η σεισμική ακολουθία έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προσεισμών.
Υπάρχει αύξηση του πλήθους των σεισμών, του μεγέθους τους και σταδιακή μετατόπιση των επικέντρων, που σημαίνει ότι διευρύνεται το ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί. Για αυτό λαμβάνονται και τα μέτρα.
Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα την αύξηση του μεγέθους, καθώς υπάρχει η δυσκολία ότι η σεισμική ακολουθεί είναι σε εξέλιξη. Δεν είναι το ίδιο με αυτό που βλέπαμε έως την Κυριακή το απόγευμα. Είναι πολλοί οι σεισμοί, διαφορετικά τα μεγέθη, υπάρχει επέκταση των επικέντρων και θα πρέπει συνεχώς να επικαιροποιούμε την αξιολόγηση που κάνουμε».
NEWS 24/7