Αναμένονται οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία του Προαστιακού
Δεν αποκλείεται να ξαναμπεί σε τροχιά ακόμα και μέσα στην εβδομάδα

Ακόμα και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια του Προαστιακού της Αθήνας, ύστερα από διακοπή δύο εβδομάδων μαζί με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από μέρα σε μέρα, ύστερα από νέες συναντήσεις και συνεννοήσεις του Υπουργού Επικρατείας, υπεύθυνου για θέματα υποδομών και μεταφορών κ. Γιώργου Γεραπετρίτη με τους σιδηροδρομικούς αλλά και τους φορείς του σιδηροδρόμου (ΟΣΕ, Hellenic Train).

Ήδη οι σιδηροδρομικοί έχουν αποφασίσει να μην δώσουν συνέχεια στις απεργιακές κινητοποιήσεις μετά την περασμένη Παρασκευή τηρώντας στάση αναμονής, ενώ τα δρομολόγια έκτοτε δεν πραγματοποιούνται με αποφάσεις της Hellenic Train. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις μεταξύ του κ. Γεραπετρίτη και εκπροσώπων σωματείων των σιδηροδρομικών οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «εποικοδομητικές» και από τις δύο πλευρές.

Σημειώνεται ότι η Hellenic Train έχει ήδη ανακοινώσει πως οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών της εταιρείας αλλά και καρτών πολλαπλών ταξιδιών μπορούν να ζητήσουν επιστροφή του ποσού που αντιστοιχεί από την 1η Μαρτίου ως τη λήξη της κάρτας τους από τα εκδοτήρια των σταθμών.

Τόσο οι σιδηροδρομικοί όσο και το υπουργείο είχαν από την πρώτη στιγμή εκφραστεί υπέρ της κατά όσο το δυνατό συντομότερης επαναλειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου, αρκεί να γίνει υπό όρους απόλυτης ασφάλειας με τους οποίους θα συμφωνήσουν όλες οι πλευρές.

Αν και υπήρξαν μειοψηφούντες φωνές που ζητούσαν να μην επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, κοινή πεποίθηση πλέον είναι ότι αυτό θα ήταν τελικά εις βάρος του σιδηροδρόμου, αφού η εγκατάλειψη του δικτύου έστω και για μικρό χρονικό διάστημα θα αποτελούσε ουσιαστικά «πρόσκληση» προς συμμορίες για επιπλέον κλοπές και δολιοφθορές. 

Υπάρχουν άλλωστε τμήματα του δικτύου στα οποία λειτουργεί (έστω και μερικώς) η σηματοδότηση και η τηλεδιοίκηση, ενώ δεν μπορούν να αγνοηθούν και οι σημαντικές ανάγκες μεταφοράς τόσο επιβατών όσο και εμπορευμάτων.

Οι εκπρόσωποι των σιδηροδρομικών προσήλθαν την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με συγκεκριμένα αιτήματα προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι τα δρομολόγια των τρένων, τα οποία το υπουργείο είδε καταρχήν θετικά επιφυλάσσοντας για τη λήψη σχετικών αποφάσεων οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων των εργαζομένων ήταν τα θέματα στελέχωσης, μέσω νέων προσλήψεων μεσοπρόθεσμα, με τις ανάγκες μέχρι τότε να καλύπτονται από το ήδη υπάρχον προσωπικό, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση συγκεκριμένων δρομολογίων. 

Έτσι για παράδειγμα, ζητήθηκε η στελέχωση κάθε αμαξοστοιχίας με τρεις υπαλλήλους από το Προσωπικό Κίνησης και Ελέγχου Αμαξοστοιχιών, ο σαφής προσδιορισμός των καθηκόντων του Προϊστάμενου Αμαξοστοιχίας (ρόλος ο οποίος έχει αποδυναμωθεί την τελευταία δεκαετία) και η μετατροπή των εργαζόμενων που εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε μόνιμους αφού καλύπτουν μόνιμες και διαρκείας ανάγκες του ΟΣΕ. Ζητούν επίσης να προτεραιοποιηθούν οι προσλήψεις στις Διευθύνσεις Δικτύου Κυκλοφορίας όπου απαιτείται άμεση κάλυψη των αναγκών.

Όσον αφορά τα ζητήματα της κυκλοφορίας, οι σιδηροδρομικοί ζητούν να ξεκινήσουν καταρχάς μόνο τα εμπορευματικά δρομολόγια στη βόρεια Ελλάδα και -μετά την αποκατάσταση της γραμμής στα Τέμπη- στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και τα επιβατικά, μειωμένα όμως κατά 50%.

Η επανέναρξη των δρομολογίων του Προαστιακού κρίνεται ότι μπορεί να ξεκινήσει συντομότερα, αρχικά με μειωμένα δρομολόγια και σταδιακά με το πλήρες πρόγραμμα δρομολογίων.

Για λόγους ασφαλείας, οι σιδηροδρομικοί ζητούν η κίνηση στα τμήματα χωρίς τηλεδιοίκηση να γίνεται με μειωμένη ταχύτητα, όπως και εντός των σηράγγων.

Τέλος, οι σιδηροδρομικοί ζητούν την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στους εργαζόμενους Έλξης και Κίνησης Αμαξοστοιχιών, την επικαιροποίηση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας και την πιστή εφαρμογή του, εκπαίδευση του προσωπικού Έλξης και Κίνησης σε όλο το τροχαίο υλικό, επαναλειτουργία του συστήματος επικοινωνίας GSMR και σωστή ροή ανταλλακτικών για αύξηση και αξιοπιστία του τροχαίου υλικού.

Η κυβέρνηση έχει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσει πως σε όλες τις βάρδιες σταθμαρχών θα εργάζονται δύο άτομα, κάτι που θα αποτελέσει τη σημαντικότερη δικλείδα ασφαλείας για την εξασφάλισης της επαναλειτουργίας του σιδηρόδρομου με ασφάλειας. Αυτό βεβαίως θα έχει ως συνέπεια να απαιτηθεί μείωση των δρομολογίων καθώς ενδεχομένως και των ανοικτών σταθμών.

Στόχος πλέον είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση ολοκλήρωση των εργασιών σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, με τον κ. Γεραπετρίτη να ανακοινώνει πως αυτό θα συμβεί μέσα στη χρονιά, ύστερα από 7 τουλάχιστον έτη καθυστερήσεων στην τελευταία σχετική σύμβαση.