Το Σπήλαιο του Ερμή στο Ορος Ζήρεια η αλλιώς Κυλλήνη όπως είναι η αρχαία ονομασία του.
Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1700 μέτρων στην Ανατολική πλαγιά του βουνού.
Γνωστό απο την αρχαιότητα εθεωρείτο άντρο του Θεού Ερμή, ο οποίος σύμφωνα με την μυθολογία μας, γεννήθηκε μέσα σε αυτό.
Λέγεται πως ο Δίας μαζί με την Νύμφη Μαία θέλοντας να "κρυφτούν" απο την Ήρα, διάλεξαν το πανέμορφο αυτό σπήλαιο για τις ερωτικές τους "περιπέτειες".
Καρπός του "παράνομου" αυτού έρωτα ήταν ο Ερμής...
Το σπήλαιο αποτελούσε ιερό κέντρο της περιοχής και σε αυτό προσέρχονταν οι άνθρωποι κατα τους αρχαίους χρόνους για να τιμήσουν τον Ερμή, να του ζητήσουν βοήθεια και να του αφήσουν αφιερώματα.
Ο Παυσανίας αναφέρει οτι στην περιοχή εκεί υπήρχε και Ιερό του Θεού Απόλλωνα .
Οι αναφορές για το σπήλαιο την σύγχρονη εποχή είναι αρκετές και ξεκινούν ήδη απο τα τέλη του 19ου αιώνα στο περιοδικό Ιλισσός και εφημερίδες Παλιγγενεσία και Φιλομαθών του 1871, στο περιοδικό Εκδρομικά του 1933, σε περιοδικό του Ε.Ο.Σ Το Βουνό του 1935 , στο περιοδικό Υπαιθρος 1937 κλπ.
Το σπήλαιο έχει αρκετά κατηφορική κλίση και η κύρια διαδρομή είναι μήκους περίπου 100 μέτρων. Στην διαδρομή αυτή υπάρχουν συνολικά 8 θαλάμοι, κάποιοι απο αυτούς με πανέμορφο διάκοσμο!
Στο τέλος του 8ου θαλάμου και μετά απο ένα πολύ στένο πέρασμα, το σπήλαιο συνεχίζει αρκετά ακόμα, μέσα απο άλλους μικρότερους θαλάμους και πολύ στενούς διαδρόμους, και στο τέλος βρίσκονται 2 βάραθρα ενα των 15 και ενα των 30 μέτρων.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και περιγραφή απο αυτό το νέο τμήμα του σπηλαίου στη σελίδα Φυσιολάτρες απο την εξερεύνηση των μελών του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.
Το σπήλαιο του Ερμή σε συνδυασμό με την ομορφιά της γύρω περιοχής και συνολικότερα του Ορους Ζήρεια, αποτελεί εναν απο τους ομορφότερους προορισμούς της Ελλάδας.
*Η χαρτογράφηση προέρχεται απο το Δελτιο της Ε.Σ.Ε (έτος 1972) και έγινε απο την Αννα Πετροχείλου. Επίσης υπάρχει αναλυτική περιγραφή της τότε εξερεύνησης.
* Η πρώτη μου επίσκεψη στο σπήλαιο του Ερμή έγινε το 1999.
Θάνος
Ξανθόπουλος