Τουρισμός: Με αφίξεις ρεκόρ έκλεισε η σεζόν - Το "comeback" των Γερμανών τον Σεπτέμβριο
Την επιστροφή των Γερμανών τουριστών σηματοδότησε το φετινό φθινόπωρο. Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί μια πιο αδύναμη εικόνα σε επίπεδο τουριστικών ροών από τη Γερμανία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σύγκριση με το 2022.

Ωστόσο, αυτή η μείωση αντισταθμίστηκε από την αυξημένη τουριστική κίνηση από άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ αλλά και από τη σημαντική άνοδο των Γερμανών επισκεπτών στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι παραδοσιακά οι τουρίστες από τη Γερμανία, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κυριότερες αγορές για το εγχώριο τουριστικό προϊόν, δείχνουν διαχρονικά μια προτίμηση στους φθινοπωρινούς μήνες κυρίως λόγω των καλύτερων τιμών και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

Τα στοιχεία για τις αεροπορικές θέσεις 
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων που δημοσιοποίησε το INSETE, το ερευνητικό εργαλείο του ΣΕΤΕ, οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων από τη Γερμανία στο τέλος του Σεπτεμβρίου εμφανίστηκαν αυξημένες κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Αντίθετα, οι αεροπορικές θέσεις για το σύνολο της σεζόν κατέγραψαν μείωση 4,5% σε σύγκριση με το 2022. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κύριες αγορές, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ολλανδία υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο κατά 8,8%, 16,7% και 3,8% έναντι του περσινού Σεπτεμβρίου ενώ εκτός από τη Γερμανία, ανοδικά κινήθηκαν οι ΗΠΑ (+19,1%) και η Ιταλία (+17,1%).

Για το σύνολο της σεζόν, οι κύριες αγορές εκτός από τη Γερμανία (όπως αναφέρθηκε) και τη Γαλλία (-4,7%) εμφάνισαν θετικό πρόσημο, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρουσιάζει το Ηνωμένο Βασίλειο της τάξεως του 7,1% και ακολουθούν η Ολλανδία (+2,2%), οι ΗΠΑ (+1,9%) και η Ιταλία (+1,2%).

Συνολικά, ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις κατά τη φετινή θερινή σεζόν (ξεκινά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και τελειώνει το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου κάθε έτους) ανήλθαν σε 25,148 εκατ., αυξημένες κατά 6,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, με τον Αύγουστο να βρίσκεται στην κορυφή με 4,761 εκατ. θέσεις και σε κοντινή απόσταση ακολουθεί ο Ιούλιος με 4,734 εκατ., ο Ιούνιος με 4,05 εκατ. και ο Σεπτέμβριος με 4,047 εκατ. αεροπορικές θέσεις.

Σε σχέση με το πώς τοποθετείται η χώρα μας έναντι των βασικών ανταγωνιστών της, λαμβάνοντας υπόψη τις κρατήσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου, η Ελλάδα σημείωσε άνοδο 11,7% την ίδια στιγμή που η Ιταλία κατέγραψε αύξηση 20,3%, η Ισπανία 11,3% και η Πορτογαλία 4,8%,

Αύξηση 15,2% για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις 
Σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, εμφάνισαν αύξηση 15,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 17,919 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 11,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 9,981 δισ. ευρώ, καθώς και των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 κατά 18,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 7,45 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,4% και διαμορφώθηκαν στα 2,965 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 10,6% και διαμορφώθηκαν στα 1,29 δισ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, άνοδο κατά 6,8% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 3,014 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13,5% και διαμορφώθηκαν στα 1,115 δισ. ευρώ, ενώ αυτές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 23,8% και διαμορφώθηκαν στα 28 εκατ. ευρώ.

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

capital