- Μικρότερα και λιγότερο δημοφιλή νησιά, εκείνα που θεωρούνται ως «εναλλακτικά» αλλά και αρκετοί ηπειρωτικοί προορισμοί της χώρας ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των τουριστών το φετινό καλοκαίρι.
Η ζήτηση από πλευράς τουριστών για μικρότερα νησιά που δεν έχουν υποστεί τουριστικό κορεσμό και δεν αποτελούν τις συνήθεις δημοφιλέστερες επιλογές των επισκεπτών καταγράφεται φέτος αυξημένη.
Όπως επίσης και για εκείνα που θεωρούνται μεταξύ των λεγόμενων εναλλακτικών προορισμών του ελληνικού τουρισμού.
Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα οι συγκεκριμένοι προορισμοί αποτελούν παράλληλα και οικονομικότερες επιλογές για διακοπές.
Αυξημένη η επιβατική κίνηση προς τα μικρότερα νησιά
Ενδεικτικό αυτής της ανοδικής τάσης είναι ότι κατά το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου φέτος, η επιβατική κίνηση της Aegean προς το σύνολο των μικρότερων νησιωτικών προορισμών του δικτύου της ήταν αυξημένη, από 20% έως και πάνω από 77%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Για παράδειγμα η επιβατική κίνηση προς και από τη Νάξο ήταν αυξημένη κατά περίπου 80% ενώ σχεδόν κατά 45% ήταν στη Λήμνο, την Κεφαλονιά, και τη Λέρο. Αυξημένη επιβατική κίνηση από 18% έως 33% εμφάνισαν Ζάκυνθος, Ικαρία, Χίος, Μυτιλήνη και η Σκιάθος.
Ανοδικά κινήθηκαν και νησιά που θεωρούνται μεταξύ των λεγόμενων εναλλακτικών προορισμών του ελληνικού τουρισμού τα οποία εμφανίζουν πλέον ισχυρότερη ζήτηση από πλευράς τουριστών που ταξιδεύουν με αεροπλάνο. Για παράδειγμα η επιβατική κίνηση προς και από την Κάρπαθο ήταν την ίδια περίοδο αυξημένη κατά 48% ενώ κατά 42% αντίστοιχα στη Λέρο. Σημαντικά ενισχυμένη παρατηρείται η κίνηση επίσης σε Σητεία και Σκύρο κατά 139% και 137% αντίστοιχα.
Χαρακτηριστικό της αυξημένης δυναμική συγκεκριμένων προορισμών του βορειοανατολικού Αιγαίου, Σποράδων, Ιονίου αλλά και των Κυκλάδων είναι πως η αύξηση της επιβατικής κίνησης και των πληροτήτων, εμφανίζεται σχεδόν διπλάσια, έναντι παραδοσιακά δημοφιλέστερων προορισμών όπως Μύκονος και η Σαντορίνη, στις οποίες πάντως η επιβατική κίνηση επίσης είναι αυξημένη κατά 6% και 16% αντίστοιχα.
Σε ότι αφορά στα καταλύματα, για πληρότητες της τάξεως του 95-100% στην Κάρπαθο, στο «peak» της φετινής καλοκαιρινής σεζόν έκανε λόγο στο CNN Greece o αντιδήμαρχος Τουρισμού του νησιού, Μανώλης Παραγυιός, ενώ στη Λέρο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μανώλης Μαθιουδάκης σημείωνε πως η τουριστική κίνηση είναι υψηλότερη τουριστική κίνηση σε σχέση με το 2019.
Ανεβαίνουν οι ηπειρωτικοί προορισμοί
Την ίδια στιγμή έδαφος κερδίζουν διαρκώς και οι ηπειρωτικοί προορισμοί στους οποίους οι ταξιδιώτες μεταφέρονται οδικώς, επιλέγοντας κατά κύριο λόγο προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2-2,5 ωρών από την κύρια κατοικία τους.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates με βάση κρατήσεις Ιουλίου και τον Αυγούστου σε κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατάλληλες για οικογένειες στην Πελοπόννησο, οι κρατήσεις τον μήνα Ιούλιο άγγιξαν το 96% και τον Αύγουστο το 97%.
Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν και στην Εύβοια όπου καταγράφηκαν κρατήσεις της τάξεως του 96% για τον Ιούλιο και 95% για τον Αύγουστο. Στη Χαλκιδική έφτασαν το 99% τον Ιούλιο και 98% τον Αύγουστο.
Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου οι κρατήσεις άγγιξαν το 97% τον Ιούλιο και 99% τον Αύγουστο. Στη Θεσσαλία αντίστοιχα, τον μήνα Ιούλιο αγγίζουν το 95% και τον Αύγουστο το 99% για ακίνητα κοντά στη θάλασσα.
Καλαμάτα, Ναύπλιο και Μάνη βρίσκονται κάθε χρόνο μεταξύ των κορυφαίων καλοκαιρινών οδικών προορισμών ωστόσο σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία αρκετές περιοχές της χώρας εμφανίζονται ως ανερχόμενες.
Για παράδειγμα ο Νομός Ηλείας καταγράφει αύξηση στην εγγραφή νέων ακινήτων 43,61% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2022 ενώ δείχνει να ανεβαίνει τη φετινή χρονιά και ο Νομός Αχαΐας.
Η Εύβοια λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα «κερδίζει» κατά κύριο λόγο τους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Παράλληλα οι παραθαλάσσιοι προορισμοί της Ηπείρου προσελκύουν κάθε χρόνο περισσότερους επισκέπτες.