Ναύπλιο: Επιμένουν στις καταγγελίες οι φοιτητές και ζητούν απομάκρυνση του καθηγητή
Παρά τις όποιες καταθέσεις και τις επιστολές προς το Υπουργείο Παιδείας, τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και διάφορους άλλους φορείς και οργανώσεις, οι καταγγέλλοντες φοιτητές δεν έχουν μέχρι σήμερα δει κανένα αποτέλεσμα.

Το θέμα που έχει προκύψει από πέρυσι στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Ναύπλιο και αφορά στην καταγγελία φοιτητριών για ανάρμοστη συμπεριφορά καθηγητή τους και σεξουαλική παρενόχληση, απασχόλησε και πάλι τους σπουδαστές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αυτές τις μέρες.

Συγκεκριμένα, στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, εκτός από το τεράστιο θέμα που έχει προκαλέσει το Προεδρικό Διάταγμα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, με το οποίο όλοι οι καλλιτέχνες χαρακτηρίζονται, παρά τις όποιες σπουδές τους ως απόφοιτοι Λυκείου, έγινε αναφορά και στην καταγγελία που έχει γίνει από τον περασμένο Φεβρουάριο με τους διαμαρτυρόμενους να ζητούν απομάκρυνση του εν λόγω καθηγητή από στη Σχολή, παρότι δεν υπάρχει κάποια καταδικαστική απόφαση εις βάρος του.


Παρά τις όποιες καταθέσεις και τις επιστολές προς το Υπουργείο Παιδείας, τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και διάφορους άλλους φορείς και οργανώσεις, οι καταγγέλλοντες φοιτητές δεν έχουν μέχρι σήμερα δει κανένα αποτέλεσμα.

Η ανησυχία όλων των μελών της Πανεπιστημιακή κοινότητας αλλά και των οικογενειών των φοιτητριών και φοιτητών είναι έκδηλη και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παλεύουν για ένα ασφαλές και δίκαιο Πανεπιστήμιο.

 

Στη Βουλή το θέμα


Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νικη Κεραμέως την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας και 28 ακόμα βουλευτές.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΘΕΜΑ: «Θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια φοιτητριών και φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου;»

«Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου φοιτήτριες και φοιτητές των δύο Τμημάτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών και Τμήμα Θεατρικών Σπουδών) στα πλαίσια κινητοποίησης της καλλιτεχνικής και Ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στο Π.Δ. 85/2022 πραγματοποίησαν μαζική και ειρηνική πορεία διαμαρτυρία, αποφάσισαν δε και την κατάληψη των κεντρικών διδακτηρίων για μία εβδομάδα.


Πέραν όμως της πανελλήνιας καταγγελίας για την υπαγωγή των καλλιτεχνών στη βαθμίδα ΤΕ, δηλαδή του απλού και ανειδίκευτου εργαζόμενου, στόχευσαν και επικέντρωσαν τη διαμαρτυρία και αξίωσή τους στην απομάκρυνση καθηγητή του ΠΑΠΕΛ από τη Σχολή τους, αλλά και οποιαδήποτε άλλη εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς, βάσει των όσων αναφέρουν επί ένα χρόνο και παρά το πλήθος καταγγελιών εις βάρος του για παρενοχλήσεις και απειλές βρίσκεται ακόμη στο ακαδημαϊκό περιβάλλον του Πανεπιστημίου.

Ειδικότερα η Φοιτητική Ένωση για το φύλο και την ισότητα ΛίΛΑ ΠΑΟΥΖΕ, μέλη της οποίας συμμετείχαν στη διαμαρτυρία καταφέρονται κατά του ιδίου καθηγητή επικαλούμενοι ανάρμοστες συμπεριφορές σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος φοιτητριών της Σχολής.


Συγκεκριμένα εκθέτουν ότι έχει περάσει ένας χρόνος και παρά τις επιστολές στο Υπουργείο Παιδείας, τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και διάφορους άλλους φορείς και οργανώσεις, δεν έχουν μέχρι σήμερα δει κανένα αποτέλεσμα.

Εκφράζουν μάλιστα την επιμονή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για ένα ασφαλές και δίκαιο Πανεπιστήμιο.

Επειδή παρόμοιες απρεπείς, μειωτικές και προσβλητικές συμπεριφορές, εφόσον καταγγέλλονται είναι απαραίτητο να εξετάζονται και διερευνώνται με αξιοπιστία, αντικειμενικότητα και σε σύντομο χρονικό διάστημα προκειμένου να παύσουν και να παταχθούν άμεσα εφόσον βεβαιωθεί η τέλεσή τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεται η κυβέρνηση να εξετάσει ενδελεχώς την υπόθεση τη σεξουαλικής παρενόχλησης στο Τμήμα Παραστατικών Σπουδών Ναυπλίου;
Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες μετά τις καταγγελίες των εμπλεκομένων;
Ποια μέτρα ειδικότερα προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει ώστε να εξαλειφθούν παρόμοια φαινόμενα που δημιουργούν τεράστια ανασφάλεια τόσο στους φοιτητές και φοιτήτριες αλλά και στις οικογένειές τους;»