Με μια πρωτοφανή απόφαση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε ΦΕΚ, απαγορεύτηκαν οι μέλισσες για τα επόμενα 20 χρόνια (!) στο δασικό σύμπλεγμα Φαρμακά Δήμου Άργους Μυκηνών. Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης, αλλά και για το περίφημο μέλι ελάτης βανίλια.
Το μέλι αυτό, το οποίο είναι ΠΟΠ, δεν παράγεται πουθενά αλλού στον κόσμο, παρά μόνο σε τρία όρη της Πελοποννήσου (Φαρμακάς, Μαίναλο και Πάρνωνας).
Ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, ξεκίνησε διαδικασίες επαναλειτουργίας των κατασκηνώσεων, οι οποίες είχαν κλείσει το 2008. Μάλιστα δόθηκε και κονδύλι 590.000€ για την αποκατάσταση των ζημιών στον δρόμο Γυμνό - κατασκηνώσεις Φαρμακά.
Οι μέλισσες όμως φαίνεται ότι αποτελούσαν πρόβλημα και έτσι ο Μητροπολίτης άρχισε να προετοιμάζει το κλίμα εναντίον των μελισσοκόμων με άρθρα στα οποία υποστήριζε ότι έσωσε τη ζωή ενός εργάτη των κατασκηνώσεων,ο οποίος κατέρρευσε μπροστά του, έπειτα από επίθεση σμήνους μελισσών (!), μιας και υπέστη αλλεργικό σοκ. Καθώς μάλιστα τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, το αυτοκίνητο τους έπαθε ζημιά 3000€, ενώ όπως χαρακτηριστικά είπαν οι γιατροί “μόλις που τον προλάβαμε τον άνθρωπο”!
Έχει καταγραφεί άραγε το περιστατικό στο βιβλίο επίσκεψης ασθενών; Επίσης σε δυσπρόσιτα εργοτάξια που βρίσκονται μέσα στο δάσος δεν πρέπει να υπάρχει ένας γιατρός εργασίας; Ξέρετε στα δάση δεν υπάρχουν μόνο μέλισσες αλλά και σκορπιοί, φίδια κ.α.
Ο Μητροπολίτης συνεχίζει λέγοντας ότι έπειτα συνάντησε στον δρόμο έναν βοσκό ο οποίος έκλεγε διότι οι μέλισσες τσίμπησαν το κοπάδι με τα πρόβατα του.
Έπειτα απ' όλα αυτά ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος μαζί με τον Νικόλαο Παπαθεοδώρου, Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, αποφασίζουν αρχικά ως δικαστική εξουσία να δικάσουν. Και η ποινή είναι 20 χρόνια κάθειρξη!
Στην οριοθετημένη περιοχή που βλέπετε στον χάρτη, απαγορεύεται να μπει μελίσσι για τα επόμενα 20 χρόνια! Στη συνέχεια ως νομοθετική εξουσία, αποφασίζουν να ορίσουν τις αποστάσεις που θα επιτρέπονται τα μελίσσια στο υπόλοιπο δάσος.
Σύμφωνα με την απόφαση λοιπόν οι μέλισσες θα πρέπει να βρίσκονται 200 μέτρα μακριά από ξωκλήσια και ιερές μονές. Δηλαδή δύο γήπεδα ποδοσφαίρου στη σειρά, προς όλες τις κατευθύνσεις (!), ενώ αποφασίζουν να ορίσουν και 50 μέτρα από τον δρόμο!
Σύμφωνα με τον νόμο 6238/1934 επιτρέπεται η τοποθέτηση μελισσοσμηνών, 25 μέτρα από τον δρόμο ΕΝΤΟΣ κατοικημένης περιοχής και μάλιστα αν περιφραχτούν με μη μελισσοπερατό πλέγμα 2 μέτρων (πχ ελαιόπανο) μπορούν να τοποθετηθούν και πιο κοντά.
Έτσι πλέον ισχύει το εξής σουρεαλιστικό: 25 μέτρα σε κατοικημένη περιοχή και 50 στο δάσος... Οι κυψέλες, όπως ίσως γνωρίζετε, ξεφορτώνονται με τα χέρια, νύχτα και τα βουνά έχουν κακοτράχαλο επικλινές έδαφος.
Βέβαια ο νόμος του 1930 (4856/1930 Άρθρο 22), που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, αναφέρει ότι οι αρμόδιες γεωργικές υπηρεσίες (σήμερα δασικές) ΔΕΝ δύνανται να απαγορεύουν στους μελισσοκόμους την τοποθέτηση μελισσιών σε δημόσιο τόπο την εποχή της άνθισης!
Ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου που υπογράφει την απόφαση έχει γράψει τον παραπάνω νόμο στα παλιά του τα παπούτσια. "Αποφασίζομεν και διατάσσομεν"!
Ουσιαστικά δηλαδή ένας δημόσιος υπάλληλος έχει ακυρώσει νόμο του κράτους. Ούτε νομικός, ούτε συνταγματολόγος είμαι, αλλά αμφιβάλω για τη νομιμότητα και συνταγματικότητα της απόφασης αυτής.
Η δε τήρηση της τάξης ανατίθεται μεταξύ άλλων και σε κυνηγούς (!) αλλά και φιλήσυχους πολίτες (!). Έπειτα από έντονες αντιδράσεις παραγωγών, η Ομοσπονδία Μελισσοκόμων, έστειλε επιστολή και στο ΥΠΑΑΤ και στον πρωθυπουργό και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι.
Επιστολή στάλθηκε και στον Μητροπολίτη, ο οποίος έκανε το λάθος να απαντήσει, υπερασπιζόμενος την απόφαση, αποδεικνύοντας ουσιαστικά την εμπλοκή του στην υπόθεση. Προσέξτε μάλιστα το αλαζονικό ύφος του για το λάθος που έγινε με το όνομά του.
Μάλιστα στοχοποίησε και συγκεκριμένο μελισσοκόμο της περιοχής, του οποίου το όνομα έδωσε, με αποτέλεσμα αρκετοί να στραφούν εναντίον του, θεωρώντας τον υπεύθυνο.
Φυσικά σε ένα σοβαρό κράτος δε είναι δυνατόν να νομοθετούν Μητροπολίτες. Δεν είναι δυνατόν να ανατίθεται η τήρηση της τάξης σε κυνηγούς. Να δημοσιεύονται αποφάσεις οι οποίες παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία.
Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο και σε ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάση να απαιτήσουν την απομάκρυνση των μελισσών. Εδώ η απόφαση
Ορεινό Μέλι
@oreinomeli