- Ως ακριδόπληκτες κηρύχτηκαν περιοχές στην ΠΕ Αχαΐας προκειμένου να ληφθούν μέτρα για ενδεχόμενη προσβολή καλλιεργειών.
Κάθε χρόνο από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού σε διάφορες περιοχές της χώρας παρατηρείται σημαντική έξαρση της εμφάνισης του πληθυσμού των ακρίδων, οι οποίες προκαλούν σημαντικές ζημιές στις καλλιέργειες.
Βασική προϋπόθεση για την πρόληψη των ζημιών από ακρίδες αποτελεί ο έγκαιρος εντοπισμός των «κηλίδων» και η άμεση καταπολέμησή του πληθυσμού τους (στο στάδιο της νύμφης και πριν την ενηλικίωση οπότε και ξεκινάει η πτήση του εντόμου).
Οι περιοχές
Συγκεκριμένα σύμφωνα με απόφαση κηρύσσονται τμήματα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ως ακριδόπληκτο στους δήμους:
Αιγιαλείας:
- όλες τις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες του πρώην Δήμου Αιγείρας
- οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες Ακράτας, Αγ. Βαρβάρας, Ζαρούχλας, Περιστέρας, Μεσορρούγι , Αμπέλου, Βαλιμής, Βουτσίμου, Καλαμιάς, Ποροβίτσας, Παραλ. Πλατάνου και Πλατάνου του πρώην Δήμου Ακράτας.
- οι Τοπικές Κοινότητες Αρραβωνίτσας, Δαφνών, Κουνινάς, Μαυρικίου, Μελισσίων, Πτέρης, Παρασκευής, Σελινούντος και Χατζή του πρώην Δήμου Αιγίου.
- οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες Άνω Διακοπτού, Διακοπτού, Καθολικού, Κερύνειας, Μαμουσιάς και Τράπεζας του πρώην Δήμου Διακοπτού.
- οι Τοπικές Κοινότητες Άλσους, Βερίνου, Γκραίκα, Γρηγόρη, Δημητρόπουλου, Δουκανέϊκων, Κρήνης, Λάκκας, Μάγειρα, Μυρόβρυση, Αγίου Κων/νου, Κούμαρη και Τούμπας του πρώην Δήμου Συμπολιτείας.
οι Τοπικές Κοινότητες Δαμακινίου και Σαλμενίκου του πρώην Δήμου Ερινεού.
Καλαβρύτων:
Όλες Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
Ερυμάνθου:
- όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του πρώην Δήμου Φαρών.
- όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του πρώην Δήμου Τριταίας.
- οι Τοπικές Κοινότητες Λεοντίου & Καλεντζίου.
Δυτικής Αχαΐας:
- οι Τοπικές κοινότητες Φλόκα, Χαραυγής, Σανταμερίου και Πορτών του πρώην Δήμου Ωλενίας.
Πατρέων: - οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες Πατρών, Ελεκίστρας, Σουλίου και Μοίρα.
- οι Τοπικές Κοινότητες Άνω Καστριτσίου, Αργυράς, Σελλών και Πιτίτσας του πρώην Δήμου Ρίου.
Οδηγίες καταπολέμησης
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί αρχές της άνοιξης στον έλεγχο εμφάνισης των πρώτων κηλίδων του εντόμου στο στάδιο της νύμφης σε χέρσες εκτάσεις (βοσκότοποι, ακαλλιέργητες εκτάσεις) που είναι σε ορεινές περιοχές ή κοντά σε καλλιεργούμενους αγρούς σιτηρών και μηδικής καθώς επίσης πρέπει να γίνεται έρευνα για «κηλίδες» σε περιοχές που είχαν εντοπιστεί ακρίδες τα προηγούμενα χρόνια.
Η χημική καταπολέμηση στο στάδιο του ενηλίκου είναι δύσκολη καθώς τα έντομα έχουν μεγαλύτερη διασπορά και μικρότερη ευαισθησία στα εντομοκτόνα σκευάσματα.
Ο ψεκασμός γίνεται νωρίς το πρωί, πριν την ανατολή του ηλίου ή λίγο μετά, όταν τα έντομα είναι ακόμα αδρανή και συγκεντρωμένα σε μικρές κηλίδες και η εφαρμογή ξεκινάει γύρω από την κηλίδα ώστε να εμποδιστεί η διαφυγή των νυμφών από το κέντρο.
Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή στις προαναφερόμενες ώρες είναι ασφαλείς και ως προς την πτήση των πληθυσμών της μέλισσας και των λοιπών επικονιαστών.
Υπενθυμίζετε ότι ενδέχεται να επαναληφθεί ο ψεκασμός λόγω εμφάνισης νέων νυμφών ακρίδας.
Αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση των ακρίδων είναι εγκεκριμένα μόνο εμπορικά σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των πυρεθρινών και συγκεκριμένα αυτά με δραστική ουσία το lambda cyhalothrin.