Δημήτρης Αγγελόπουλος:Άμεσα να αλλάξουμε την κατάσταση για να μην βιώσουμε ανάλογες τραγωδίες
Ο σωστός σχεδιασμός σε συστήματα ασφαλείας & διαδικασίες προστατεύει έναντι του ανθρώπινου λάθους.

Αν λειτουργούσε το ηλεκτρονικό σύστημα σηματοδότησης & τηλεδιοίκησης σιδηροδρομικού δικτύου θα απέτρεπε την τραγωδία στα Τέμπη. 
Η σύμβαση 717/2014 για αναβάθμιση του συστήματος των ελληνικών γραμμών (συνολικά επτά παρατάσεις), δεν έχει ολοκληρωθεί. Η εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EPPO) προχωρά σε διερεύνηση. 
15 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ζήτημα των σιδηροδρομικών υποδομών, για την 8ετή καθυστέρηση της υπογραφής και δημοσίευσης της σύμβασης μεταξύ των εθνικών αρχών και της εταιρείας που διαχειρίζεται τη σιδηροδρομική υποδομή.
Πριν την τραγωδία είχαν δοθεί προειδοποιήσεις που η Κυβέρνηση αγνόησε: 
Έντονος Κοινοβουλευτικός έλεγχος από την αντιπολίτευση. 
Παραίτηση του επικεφαλής του Αυτοματοποιημένου Συστήματος ελέγχου Σιδηροδρόμων (ETCS) καταγγέλλοντας τους κινδύνους / 27 -04 2022. 
Τρεις εκτροχιασμοί σε Οινόη, Θήβα & Τιθορέα .
Καταγγελίες, εξώδικα προειδοποιήσεις προς τον ΟΣΕ, τον Υπουργό και τον Γ.Γ. Μεταφορών και με τη ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών να προειδοποιεί στις 7.2.2023: «Δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται…». 
Προφανώς υπάρχουν ευθύνες πολιτικές, ποινικές, ηθικές για την τραγωδία στα Τέμπη και οι μεγαλύτερες ανήκουν σε αυτούς που δεν υλοποίησαν ένα σύστημα ασφαλείας που θα προστάτευε έναντι του ανθρωπίνου λάθους. Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν άμεσα. Η κυβερνητική ανεπάρκεια, αδιαφορία, αδυναμία αξιολόγησης του κινδύνου και δράσης βαραίνει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Το σιδηροδρομικό σύστημα της Ελλάδας έχει λάβει περισσότερα από 650 εκ.€ για εκσυγχρονισμό την τελευταία δεκαετία. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας η Ε.Ε. αναμένει από τις χώρες μέλη να θέσουν σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ελέγχου Τρένων. 
Δυστυχώς παθογένειες της Χώρας μας οδήγησαν σε καθυστερήσεις και στην εθνική τραγωδία τα Τέμπη. Οφείλουμε άμεσα να αλλάξουμε την κατάσταση για να μην βιώσουμε ανάλογες τραγωδίες. Διαφάνεια, αξιοκρατία, ισχυροί θεσμοί, ανεξάρτητες αρχές, ισχυροί ελεγκτικοί μηχανισμοί για ασφαλή ζωή και αξιοπρεπή διαβίωση. Ισχυροί νόμοι και απαρέγκλιτη εφαρμογή τους.