Εγκαινιάστηκε το έργο της αναβάθμισης του διυλιστηρίου της ΔΕΥΑΚ
Θα επιτυγχάνει εξοικονόμηση 28 εκατομμυρίων λίτρων το χρόνο

Ένα πολύ σημαντικό και καινοτόμο έργο, με σοβαρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, παραδόθηκε χτες στον Δήμο Κορινθίων. Πρόκειται για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της ΔΕΥΑ Κορίνθου, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση πόσιμου νερού και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία ο δήμος μας -όπως και όλη η χώρα- δοκιμάζεται από την έλλειψη νερού.


Για τα εγκαίνια του έργου ήρθαν στην Κόρινθο εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), ο οποίος δραστηριοποιείται γύρω από ζητήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, αλλά και της εδράζουσας στον δήμο μας Crown Hellas, η οποία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης χρηματοδότησε το πρόγραμμα που υλοποίησε η GWP-Med.


Ο δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, υποδέχτηκε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους κάνοντας αναφορά στις σύγχρονες προκλήσεις που επιβάλλουν αντίστοιχα σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης των υδάτινων πόρων «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να εγκαινιάσουμε ένα έργο που ενισχύει την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα του Δήμου μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε αναφορά και στη σημαντική παρουσία της CROWN στην περιοχή μας και την απασχόληση 140 συμπολιτών μας.


«Ως Δήμος Κορινθίων δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε λύσεις που μας εξασφαλίζουν ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι η πόλη και τα χωριά μας θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται για τις προκλήσεις του αύριο, οι οποίες είναι ήδη ορατές…», συνέχισε ο κ. Σταυρέλης .


Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Παπαγεωργίου, περιέγραψε τα οφέλη που θα έχει η Επιχείρηση και οι καταναλωτές από το έργο. Όπως ανέφερε, «μέσα από την παρέμβαση η ΔΕΥΑΚ θα μπορεί να επιτυγχάνει εξοικονόμηση τουλάχιστον 26 εκατομμυρίων λίτρων νερού ανά έτος, κάτι που προσφέρει σημαντική υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Εταιρεία για την εξασφάλιση υδατικής ασφάλειας…». Ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης το γεγονός της προσφοράς από την GWP-Med προς την ΔΕΥΑΚ ενός γεώφωνου, με το οποίο θα είναι εφικτό να ανιχνεύονται από την επιφάνεια του εδάφους, οι δονήσεις που προκαλούνται από τη διαφυγή νερού στο υπόγειο δίκτυο.


Από την μεριά του ο διευθυντής του εργοστασίου της Crown Hellas (η γνωστή μας Hellas Can) στην Κόρινθο, Ανδρέας Βεργωτής, αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της εταιρείας, η οποία έχει παρουσία στην περιοχή μας από το 1965: «τα προϊόντα που παράγουμε είναι συνώνυμα της ανακύκλωσης και της βιώσιμης ανάπτυξης και υπό αυτή την έννοια δεν θα μπορούσαμε παρά να έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για δράσεις, που είναι συνώνυμες με την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Και γι αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η Crown μεταφέρει την αντίληψη που έχει για την βιώσιμη ανάπτυξη, εκτός των τειχών του εργοστασίου…».


Η Jennifer Boggs, που είναι υπεύθυνη βιώσιμης ανάπτυξης της Crown εξήγησε με ποιον τρόπο οι τρεις άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης που θέτει η εταιρεία, o περιβαλλοντικός, ο κοινωνικός και ο οικονομικός, δημιουργούν τέτοια έργα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δήλωση της κυρίας Boggs πως η Ελλάδα και η Κόρινθος είναι μόλις το δεύτερο σημείο στον χάρτη της Crown με ανάλογα έργα, μετά την Βραζιλία.


Τέλος, ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού GWP-Med, Μιχάλης Σκούλλος, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κορινθίας, ως μία βέλτιστη πρακτική για την ορθή διαχείριση του νερού: «βρισκόμαστε σε μία εποχή που βιώνουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής», είπε ο κ. Σκούλλος, που υπογράμμισε ότι «η λύση των ακόμα περισσότερων γεωτρήσεων είναι λάθος. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας αξιοποιώντας την τεχνολογία, αλλά και μέσα από τις λειτουργίες του ίδιους του συστήματος παροχής νερού να ελαττώσουμε τις απώλειες και αυξήσουμε την αποδοτικότητα».


Στην συνέχεια έγινε παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας του έργου από τους μηχανικούς της εταιρείας, στον χώρο που έχει την έδρα του το διυλιστήριο, στο Πεδίο Βολής.