- Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2024, στο Επιμελητήριο Κορινθίας, η εκδήλωση με θέμα “Οι επιπτώσεις της επέκτασης ορυκτού αερίου στην Κόρινθο σε περιβάλλον, υγεία και οικονομία υπό το πλαίσιο της κλιματικής κρίσης”.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Greenpeace και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ενεργειακής και Κλιματικής Πολιτικής (IEECP), προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολιτών, φορέων και ειδικών.
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Περιφερειακός Σύμβουλος, Μάρκος Λέγγας, συμμετέχοντας ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπογράμμισε στην ομιλία του τη σημασία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης.
Με αναφορές στις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους, τόνισε την ανάγκη επένδυσης σε βιώσιμες εναλλακτικές, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η παραγωγή πράσινου υδρογόνου.
Ο κ. Λέγγας αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό καινοτόμο έργο TRIĒRĒS (Small Scale Hydrogen Valley – Κοιλάδα Υδρογόνου) το οποίο συντονίζει η Motor Oil και συμμετέχει ως εταίρος της κοινοπραξίας η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το έργο υποστηρίζει την υλοποίηση πιλοτικών εφαρμογών και μελετών χρήσης υδρογόνου, για υφιστάμενες ή μελλοντικές χρήσεις, σε σημαντικούς παραγωγικούς τομείς όπως η Ενέργεια, η Μεταποίηση και οι Μεταφορές (οδικές και θαλάσσιες) με γεωγραφική αναφορά τα Διυλιστήρια της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, όπου αναπτύσσεται μονάδα παραγωγής ανανεώσιμου υδρογόνου, στο πλαίσιο του έργου EPHYRA.
Η Κοιλάδα Υδρογόνου γίνεται πραγματικότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βασισμένη στην απόφαση της Motor Oil να προχωρήσει πρώτη στην κατασκευή του μεγαλύτερου συστήματος ηλεκτρόλυσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ισχύος 30 MW, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026.
Επισήμανε ότι το καινοτόμο έργο TRIĒRĒS αναδείχθηκε ως «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 από το Clean Hydrogen Partnership σε ειδική εκδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υδρογόνου.
Η διάκριση αυτή, από τον φορέα σύμπραξης της Κομισιόν και του Hydrogen Europe, για την υποστήριξη έργων έρευνας και καινοτομίας στον τομέα του καθαρού υδρογόνου, αποτελεί αναγνώριση των πρώτων απτών αποτελεσμάτων και της δυναμικής που αναπτύσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου TRIĒRĒS.
Το έργο δημιουργεί, επίσης, ισχυρές διεθνείς συνεργασίες, προωθώντας συνέργειες με άλλες Κοιλάδες Υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενισχύοντας τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας ως ανερχόμενου κόμβου καθαρής ενέργειας.
Ο κ. Λέγγας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κάλυψη της ανάγκης δημιουργίας συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ώστε να επιτυγχάνεται όπου χρειάζεται μεγαλύτερη ένταση στο demand response, όπως το να μεταφέρουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες που υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας δράσεις που εξασφαλίζουν την περιβαλλοντική προστασία και την ευημερία των πολιτών.