Ο Ανάβαλος προχωρά, ο Ασωπός στον «πάγο»!

Με το φαινόμενο της λειψυδρίας να γιγαντώνει και την ανάγκη για ορθή και αποτελεσματική διαχείριση ύδατος να είναι επιτακτική ανάγκη, έργα υποδομής όπως το Φράγμα Ασωπού στην Κορινθία, παραμένουν στον «πάγο»! Η πρόσφατη αναφορά στο δημοτικό συμβούλιο Νεμέας με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και την ιδιωτικοποίηση του νερού, του πρώην Δημάρχου Βαγγέλη Ανδριανάκου περι στοχευμένων καθυστερήσεων και όχι κυβερνητικής ανικανότητας στην ολοκλήρωσή του, είναι χαρακτηριστική των όσων φαίνεται να περικλείουν το έργο που ξεκίνησε απο την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ήταν το μεγαλύτερο έργο υποδομής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλη τη χώρα, αλλά παραμένει ακόμα ανολοκλήρωτο και φυσικά, χωρίς κανείς να ξέρει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Την ίδια ώρα στην Αργολίδα το έργο του Αναβάλου προχωρά. Χθες ανακοινώθηκε διθυραμβικά – και όχι άδικα αφού και εκεί οι καθυστερήσεις ήταν χρόνιες- η υπογραφή των έργων επέκτασης για την άρδευση της Ερμιονίδας, μάλιστα ο αρμόδιος υφυπουργός χαρακτήρισε «πατέρα των έργων του Αναβάλου» τον κυβερνητικό βουλευτή Γιάννη Ανδριανό!

Image removed.

Στην Κορινθία, πατεράδες ακόμα δεν έχουμε αφού το έργο για τον παραγωγικό κόσμο είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο και στον «αέρα», η τελευταία- επίσημη τουλάχιστον- ενημέρωση για το έργο του Φράγματος, καταγράφεται τον Σεπτέμβριο όταν ο Υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος απάντησε σε ερώτημα που κατέθεσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ζητώντας ενημέρωση για την πρόοδό του.

Ο Υπουργός, όπως έγραψε και το Korinthia24.gr, δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση επ αυτού, περιορίστηκε μόνο σε ανάλυση και παράθεση ενεργειών για τα ζητήματα που αφορούσαν το δήμο Βέλου – Βόχας.

Νωρίτερα το 2024, τον Απρίλιο, είχε καταγραφεί η υπογραφή της σύμβασης των 5,6 εκατ. ευρώ για μελέτη αρδευτικών έργων. Στόχος της μελέτης ήταν και είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου, αρδευτικού υπό πίεση δικτύου στην παραλιακή βόρεια πεδινή Κορινθία μέχρι το Κιάτο. Με τη λειτουργία του φράγματος, του οποίου ο ταμιευτήρας θα έχει χωρητικότητα περίπου 30,2 εκατ. κυβικών μέτρων νερού και των συνοδών δικτύων, εκτιμάται ότι θα αρδεύονται περίπου 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην περιοχή από την Κόρινθο μέχρι το Κιάτο.

Η ωφέλεια είναι γνωστή και καταγεγραμμένη πολλαπλώς, η ολοκλήρωση είναι που χωλαίνει, χωρίς κανείς να μπορεί να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.