«Στρίμωξε» τον Τσιώτο ο Καραβάς για φωτιά και ΟΕΥ

«Σκούρα» τα βρήκε ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Σπύρο Καραβά.

Η παράταξη του Σπύρου Καραβά, απο κοινού με την παράταξη Μπρακούλια, έχει θέσει επιτακτικά το ζήτημα της φονικής πυρκαγιάς , καταγγέλλοντας την δημοτική αρχή για ενέργειες ερήμην του συμβουλίου και της κοινωνίας που «βρίσκεται σε αναβρασμό» όπως είπε ο Σπύρος Καραβάς και ζητώντας ειδική συνεδρίαση για την ευρύτατη ενημέρωση των πολιτών, του συμβουλίου και όσων εμπλέκονται. Ο πρόεδρος του σώματος ανάγνωσε το αίτημα στο σώμα προς ενημέρωσή του, αίτημα που κινήθηκε σε τρεις άξονες, την ενημέρωση, τις αποζημιώσεις των πληγέντων και την αποκατάσταση των συνεπειών της φονικής πυρκαγιάς.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Οι δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης Ορίζοντες Δημιουργίας και Σύμπραξη Δημοτών από κοινού αιτηθήκαμε χθες την διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης για την φονική και καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον δήμο μας. Το συμβούλιο θα διεξαχθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και ώρα που θα ανακοινωθεί με την πρόσκληση.
Καλούμε όλους τους δημότες να παρευρεθούν.

Το πλήρες κείμενο της αίτησης μας

“Προς τον κ. Πρόεδρο
του Δημοτικού Συμβουλίου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Αίτηση

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Μετά την φονική & καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον δήμο μας, περιμέναμε από την δημοτική αρχή να πάρει την πρωτοβουλία της σύγκλισης του δημοτικού συμβούλιου για να ενημερωθεί το κυρίαρχο όργανο και οι συνδημότες μας, κυρίως δε οι πληγέντες.

Δώσαμε στην δημοτική αρχή τα χρονικά περιθώρια να κινηθεί και να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες δείχνοντας τα αντανακλαστικά που πρέπει να έχει μια δημοτική αρχή που σέβεται τον εαυτό της και τους συνδημότες της. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η επιλογή ήταν οι χειρισμοί να γίνουν εν κρυπτώ χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας που βρίσκεται σε αναβρασμό.

Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού μας Συμβουλίου με την παρουσία των αρμόδιων θεσμικών εκπροσώπων της πολιτείας, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την ενημέρωση για την φονική πυρκαγιά, τις αποζημιώσεις των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές .

Ξυλόκαστρο 23/10/2024

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των παράταξεων

“ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ” & “ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ” Ξυλοκάστρου Ευρωστίης

1.ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
2.ΑΛΟΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΣΙΟΣ
3.ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
4.ΓΚΙΟΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
5.ΚΑΖΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
6.ΚΑΡΑΒΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
7.ΜΕΤΕΒΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
8.ΜΕΤΕΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
9.ΜΠΡΑΚΟΥΛΙΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
10.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ”

Ο Δήμαρχος προσπάθησε, θέλοντας να δείξει βεβαιότητα και ετοιμότητα, να εισάγει το θέμα στην εν εξελίξη συνεδρίαση σημειώνοντας: «Υποστήκαμε μια πρωτοφανή καταστροφή. Πρώτο μας μέλημα ήταν να μπορέσουμε άμεσα να κινήσουμε τις διαδικασίες ώστε να επουλώσουμε όσες πληγές μπορούν να επουλωθούν γιατί δεν μπορούν όλες. Είχαμε στόχο να κάνουμε την αυτή τη συζήτηση στην λογοδοσία, στην επόμενη συνεδρίαση, όμως θα προτείνω να το συζητήσουμε σήμερα , αμέσως μετά το πρώτο θέμα που αφορά τις ΔΕΥΑΚ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να έρθει ως έκτακτο θέμα σήμερα»

Ο Σπύρος Καραβάς υπεραμύνθηκε του αιτήματος της ειδικής συνεδρίασης αφενός διότι δεν γίνεται ένα τέτοιο ζήτημα με τέτοιες διαστάσεις να συζητηθεί μαζί με άλλα, πόσο δε μάλλον με ένα θέμα σαν αυτό της συγχώνευσης των ΔΕΥΑ (στην συνεδρίαση παρίσταντο και οι 5 άλλοι δήμαρχοι της Κορινθίας) και αφετέρου διότι ουδείς, ούτε οι πολίτες αλλά ούτε και οι πιθανοί άλλοι εμπλεκόμενοι, είχαν ενημερωθεί για μια τέτοια συζήτηση στην εν λόγω συνεδρίαση. «Αν θέλετε να το βάλετε να το βάλετε είναι μεγάλο θέμα για να το συζητάμε μαζί με άλλα. Ζητάμε άμεσα σύγκληση μόνο γι αυτό το θέμα, να ενημερωθούν οι δημότες και να είναι εδώ όσοιχ ρειάοζνται. όλοι μαζί να συμβάλουμε και να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη. Οι δημότες είδαν μια πρόσκληση και δεν είδαν θέμα της φωτιάς. Να το αναδείξουμε στην διάσταση που πρέπει, είναι μεγάλο το θέμα για εμάς και πρέπει να το κουβεντιάσουμε μόνο του.»

Το 2ο θέμα στο οποίο ο Δήμαρχος Τσιώτος «στριμώχθηκε» από την μειοψηφία ήταν το ζήτημα του ΟΕΥ, του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του δήμου δηλαδή, ενός εργαλείου που είναι καθοριστικό για την ορθότητα στην λειτουργία των υπηρεσιών και το οποίο αναθεωρείται κάθε περίπου 10 χρόνια, πράγμα που σημαίνει πως η κατάρτισή του αρχικά και η ψήφισή του εν τέλει είναι ζητήματα εξαιρετικής σημασίας.

Ως συνδυασμός έχουμε ψηφίσει τον ΟΕΥ και θα τον ξαναψηφίσουμε. Μιλάμε όμως για υποστελεχωμένες υπηρεσίες και μιλάμε για προβλήματα. Είναι η 1η φορά όσα χρόνια είμαι εδώ που έρχεται σωματείο εργαζομένων και καταθέτει προτάσεις και συμφωνούμε ως παράταξη! Αν κάτι δεν προβλέπεται εκ νόμου να μην περιληφθεί, ειδάλλως να συμπεριληφθούν όσα λένε! Έμπειροι υπάλληλοι είναι, όλοι κατανοούμε τι σημαίνει ΟΕΥ, έρχεται επιτέλους ένα σωματείο και λέει συγκεκριμένα πράγματα. Ότι είναι λάθος αφήστε το απ έξω τα υπόλοιπα βάλτε τα!»

Η παράταξη Μπρακούλια απο την πλευρά της αναφέρθηκε στην σημασία ένταξης στον ΟΕΥ τριών τμημάτων τα οποία δεν έχουν ενταχθεί, τμήματα τα οποία και εξοικονομούν πόρους για το δήμο και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών προς τους πολίτες. «Χωρίς να μπω στην δαιδαλώδη διαδικασία του ΟΕΥ, στεκόμαστε σε 3 θέματα, το τμήμα καθαριότητας, το τμήμα αυτεπιστασίας και το συνεργείο του δήμου μας ώστε να εξοικονομούμε χρήματα. Έπρεπε να συμπεριληφθούν αυτά τα τρία τμήματα, δεν μπορεί να μην υπάρχουν, εκτός εάν θέλετε να τα δίνετε όλα έξω. Εμείς θα καταψηφίσουμε.»