Η αίθουσα του Δημοτικού θεάτρου «Θωμάς Θωμαίδης» κατάμεστη! 310 Κορίνθιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου της Κορίνθου, έκαναν την εγγραφή τους και χθες στις 18:00 βρίσκονταν στις θέσεις τους ώστε να παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης και βεβαίως το πρώτο μάθημα το οποίο έκλεινε μέσα του μια σπουδαία παρουσίαση, την παρουσίαση της έρευνας ΚΟΡΙΝΘΙΑ η οποία μετρά ήδη πάνω απο 25 διεθνείς δημοσιεύσεις και καταγράφει τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος και των συνθηκών στην υγεία της καρδιάς!
Ακαδημαικές προσωπικότητες όπως ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος, ο επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας ΕΚΠΑ Ευάγγελος Οικονόμου, ο Ομότιμος Καθηγητής και «εμπνευστής» τόσο της έρευνας που παρουσιάστηκε όσο και της ιδέας του Ανοιχτού Δημοτικού Πανεπιστημίου Δημήτρης Τούσουλης αλλά και ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Κορίνθου και διδάκτορας στο ΕΚΠΑ λόγω της διατριβής που εκπόνησε πρόσφατα, Χρήστος Χασικίδης, βρέθηκαν στο δημοτικό θέατρο προκειμένου να καλωσορίσουν τους φοιτητές, να κηρύξουν την έναρξη των μαθημάτων και να παρουσιάσουν το εξαιρετικό πραγματικά πρόγραμμα των δυο εξαμήνων!
«ΤΟ ΕΚΠΑ στηρίζει με όλο του το δυναμικό, πρόκειται για μια ευκαιρία επικαιροποιημένης και ακαδημαικής γνώσης για τους πολίτες της Κορίνθου, είναι ένα πρόγραμμα ουσιαστικά δια βίου μάθησης αφού δεν υπάρχει η νομική υπόσταση του Πανεπιστημίου που εύχομαι να αντιγράψουν και άλλοι δήμοι» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποκαλύπτοντας πως ο ένας λόγος που αποδέχτηκε την συμμετοχή του ΕΚΠΑ ήταν η μακρά φιλία του και η εγνωσμένη αξία του Καθηγητή Τούσουλη αλλά κυρίως το εξαιρετικό πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί.
Το «εξαίρετον» του προγράμματος εκθείασε και ο καθηγητής Ευάγγελος Οικονόμου ενώ ο καθηγητής Χρήστος Χασικίδης σημείωσε πως η παρουσία του Πρύτανη και η υποστήριξη του ΕΚΠΑ προσδίδουν στο Πανεπιστήμιο της Κορίνθου το κύρος που πρέπει να έχει ένας τέτοιος θεσμός.
Συγκινημένος και χαρούμενος ο Καθηγητής Δημήτρης Τούσουλης έκανε λόγο για μια ιδέα, έναν σπόρο ως είπε που βρήκε γόνιμο έδαφος και καρποφόρησε! Κατόπιν, και αφού ευχαρίστησε όσους στήριξαν και όσους εργάστηκαν για την υλοποίηση του, παρουσίασε το πρόγραμμα των δυο εξαμήνων, ένα πρόγραμμα πολυποίκιλο, όχι εστιασμένο στην ιατρική, ένα πρόγραμμα που αγγίζει θέματα που απασχολούν την σύγχρονη κοινωνία, θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος, θέματα για την γυναίκα, την σεισμικότητα.
«Περήφανος και συγκινημένος» δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης, ανακοινώνοντας πως το πτυχίο που θα δοθεί στο τέλος στους φοιτητές θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο, θα λάβει μοριοδότηση η οποία θα μετρά σε όσους εργάζονται ή θα εργαστούν στο δημόσιο.
Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ!
Η μελέτη «Κορινθία», αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο προαγωγής της επιστήμης και όχι απλή καταγραφή δεδομένων. Είναι η 2η που υλοποιείται σε επίπεδο τόπων, η μελέτη ΙΚΑΡΙΑ μελέτησε την μακροζωία και η ΚΟΡΙΝΘΙΑ μελέτησε την ευζωία.
«Με αυτήν την μελέτη η Κορινθία πλέον θα είναι ένας τόπος που προάγει και την επιστήμη» ανέφερε ο Χρήστος Χασικίδης παρομοιάζοντάς την με την Κορινθιακή τριήρης ενώ η «ψυχή» της μελέτης καθηγητής Γεώργιος Λάζαρος αποκάλυψε στον χαιρετισμό του πως μετέχοντας στην συγκεκριμένη έρευνα, κάθε Κυριακή για 2 χρόνια, δεν έγινε απλά καλύτερος επιστήμονας από τα συμπεράσματα που ελήφθησαν αλλά και καλύτερος άνθρωπος απο την φιλοξενία, την αγάπη και την συναναστροφή του με τους ανθρώπους της Κορινθίας!
Η ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Οι κύριοι Καθηγητές προσπάθησαν παρουσιάζοντας την έρευνα, να εξηγήσουν, δεδομένου οτι δεν απευθύνονταν σε «ειδικό κοινό» τα συμπεράσματα, παραθέτοντας παράλληλα τους τρόπους υλοποίησης και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν.
Σε αδρές γραμμές μπορούμε να αναφέρουμε πως η έρευνα υλοποιήθηκε την διετία 2015-2017 σ ένα δείγμα ατόμων – ασθενών 2043. Οι ηλικιακές ομάδες ήταν της τάξεως των 40-99 ετών και οι περιοχές που ελέχθησαν ήταν από το Σοφικό έως και το Ξυλόκαστρο. Δεν υπήρξε σημείο μελέτης σε Στυμφαλία , Φενεό και Νεμέα. Η μελέτη αποκάλυψε πως το περιβάλλον επιδρά σημαντικά στην υγεία της καρδιάς. Συμπεράσματα που εξέπληξαν ήταν πως ακόμα και ο θόρυβος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς μας ενώ πιστοποιήθηκε πως σημαντικός παράγοντας επιδείνωσης είναι και οι ρύποι, για 2 μήνες η μελετητική ομάδα λάμβανε δεδομένα απο μετρητές που είχαν τοποθετηθεί σε 4 σημεία του νομού. H μελέτη «ΚΟΡΙΝΘΙΑ» αναμένεται να «επικαιροποιηθεί» το 2025, για το λόγο αυτό ο καθηγητής Τούσουλης ζήτησε από τον Δήμαρχο την αρωγή του δήμου με χρηματοδότηση ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί – ολοκληρωθεί.«Η προηγούμενη αρχή δεν μας έδωσε την χρηματοδότηση, ελπίζουμε εσείς να το κάνετε» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τούσουλης εξηγώντας κατοπιν πως υπήρχε πρόβλημα με το ελεγκτικό συνέδριο και όχι με την βούληση της αρχής για χρηματοδότηση.
Στην κήρυξη των εργασιών παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Τάσος Γκιολής, ο γιατρός Χρήστος Σεργεντάνης. Γραπτό μήνυμα απέστειλε ο υφυπουργός οικονομικών Χρίστος Δήμας. Προηγήθηκε της κήρυξης και των χαιρετισμών αγιασμός, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης μετέφερε και τις εγκάρδιες ευχές του Μητροπολίτη Διονύσιου.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επόμενο μάθημα στο ΔΕΑΠ είναι στις 23 Οκτωβρίου 2024 με ομιλητή τον καθηγητή Γεωολογίας και Γεωπεριβάλλοντος ΕΚΠΑ κ.Ευθύμη Λέκκα και αντικειμένο τις «ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ».
Στις 6 Νοεμβρίου τις «ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ» θα παρουσιάσουν οι: Ν.Αρκαδόπουλος – Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ και πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Δ.Ψυρή – Καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας ΕΚΠΑ και Διευθύντρια Παθολογικής Κλινικής στο ΑΤΤΙΚΟ , Χ.Χρυσοχόου – Καρδιολόγος Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ.
Το σύνολο του Προγράμματος μπορείτε να βρείτε εδώ:https://web.korinthos.gr/wordpress/wp-content/uploads/2024/09/University-Korinthos-Schedule-2024-2025.pdf