Ξεσηκώνεται το Λουτράκι για το νερό (ΒΙΝΤΕΟ)
Σήμερα 18 Σεπτεμβρίου 2024,συνερίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου
Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λουτρακίου Περαχώρας με μοναδικό θέμα:

Σήμερα 18 Σεπτεμβρίου 2024,συνερίασε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου
Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λουτρακίου Περαχώρας με μοναδικό θέμα: «Περαιτέρω ενέργειες του Σωματείου σχετικά με την επιχειρούμενη εκχώρηση του νερού της περιοχής μας στην ΕΥΔΑΠ»
 


Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν οι εξελίξεις που μεσολάβησαν από την Γεν. Συνέλευση του Σωματείου στις 13/9 έως σήμερα και ιδιαίτερα η συζήτηση στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΔΕΥΑ, από τις οποίες διαπιστώνονται τα παρακάτω:

  1.  
  • Μέχρι στιγμής όλοι οι εμπλεκόμενοι τηρούν στάση αναμονής. Οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ αναμένουν από την ΕΔΕΥΑ τον συντονισμό των ενεργειών ενώ η ΕΔΕΥΑ δικαίως περιμένει την πρώτη αντίδραση από την πλευρά των θιγόμενων Δήμων.
  • Αποδείχθηκε επομένως ορθή η απόφαση της Γ.Σ. τόσο για την άμεση ενημέρωση των πολιτών όσο και για την απαίτηση της δημόσιας δέσμευσης όλων των βουλευτών και τοπικών αρχόντων πάνω στις 4 προτάσεις που έχουν κατατεθεί εδώ και 10 μήνες και παραμένουν χωρίς απάντηση από την πλευρά της Κυβέρνησης.
  • Επίσης ορθή είναι η απόφαση της Γ.Σ. για την άμεση ανάγκη συντονισμού των αντιδράσεων και κοινού αγώνα για την διαφύλαξη του δημόσιου δημοτικού κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης, όπως και του νερού σαν φυσικού αγαθού στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες χωρίς διακρίσεις.
  • Ιδιαίτερα ο Δήμος μας με βάση την ιστορική ευθύνη που απορρέει από το δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσης του φυσικού μεταλλικού νερού Λουτρακίου που έχει θεσπιστεί με το ν.δ. 262/1947, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
  • Στην χθεσινή συζήτηση κυριάρχησε το αισιόδοξο σενάριο ως προς την δυνατότητα της Κυβέρνησης να στηρίξει νομοθετικά την επέκταση της ΕΥΔΑΠ, όσο και ως προς την έκταση της επέκτασης μόνο στις ΔΕΥΑ και όχι στις υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων. Διατυπώνουμε τις επιφυλάξεις μας με βάση τις οποίες απαιτείται άμεση προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί η επίθεση της Κυβέρνησης.
    Σύμφωνα με τα παραπάνω και μετά από διαλογική συζήτηση το ΔΣ του Σωματείου
    αποφάσισε ομόφωνα:
  1. Να ζητήσει την άμεση σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΛ-Αγ.Θ αύριο Πέμπτη 19/9, και Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 20/9 (όπως έχει ήδη προγραμματιστεί) με θέμα τις ενέργειες και δράσεις διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα του
    νερού στην περιοχή μας και την προάσπιση των ιστορικών δικαιωμάτων του Δήμου. Στις παραπάνω συνεδριάσεις, όπου θα κληθούν να παρευρεθούν τα μέλη του Σωματείου και οι φορείς της περιοχής:
  • Να κατατεθεί, να συζητηθεί-συμπληρωθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία το ψήφισμα της Γεν. Συνέλευσης της 13/9.
  • Να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή αγώνα διαφύλαξης του νερού με την συμμετοχή φορέων και προσωπικοτήτων του Δήμου.
  • Να αναληφθεί πρωτοβουλία δημιουργίας συντονιστικού οργάνου με την συμμετοχή όλων των ΔΕΥΑ και των Δήμων που θίγονται από τα σχέδια επέκτασης της ΕΥΔΑΠ. Να οριστεί η πρώτη συνάντηση να γίνει για ιστορικούς λόγους στο Λουτράκι, και να προγραμματιστούν αντίστοιχες συναντήσεις σε όλους τους Δήμους με ενημέρωση και παρουσία φορέων και πολιτών.
  1. Το Σωματείο να προχωρήσει άμεσα στον συντονισμό των δράσεων από κοινού με τα Σωματεία εργαζομένων των θιγόμενων ΔΕΥΑ.

 

loutrakiblog.gr