Κόρινθος: Ο ΣΤ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Καθεδρικό Ι. Ναό Απ. Παύλου
Κυριακή, 21 Απριλίου 2024

Χθες Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, τελέσθηκε ο ΣΤ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, παρουσία όλων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου και ομιλητή τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Παναγιώτη Αντωνόπουλο, Εφημέριο του Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγίων Θεοδώρων με θέμα: «Οσία Μαρία η Αιγυπτία “από την ματαιότητα του κόσμου στην μακαριότητα του ουρανού”».

Ο Αιδεσ. ομιλητής, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την τιμητική ανάθεση του λόγου, τόνισε ότι την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, η Εκκλησία μας, προβάλλει τον βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, ως υπόδειγμα μετανοίας και αφοσίωσης στον Θεό.

Η πορεία της Οσίας από τον πρότερο έκλυτο βίο της, προς την ασκητική ζωή στην έρημο του Ιορδάνου, αντικατοπτρίζει τον αγώνα του κάθε Χριστιανού που ελεύθερα ακολουθεί την μετάνοια, ώσπου να αναστηθεί ψυχικά.

Ακολουθώντας κι εμείς το παράδειγμα της Οσίας Μαρίας, μέσα από μια κοπιαστική πορεία στην έρημο της πρόσκαιρης αυτής ζωής, με όπλα μας το μυστήριο της μετανοίας και εξομολογήσεως, θα οδηγηθούμε από την ματαιότητα του κόσμου στην μακαριότητα του ουρανού.

Μετά την ομιλία του ορισθέντος «Ιεροκήρυκος» ο Θεοφιλέστατος άγιος Κεγχρεών, αφού συνεχάρη αυτόν, δι᾿ ολίγων ανεφέρθη στην ολοκλήρωση αυτής της εποικοδομητικής προσπαθείας της Ι. Μητροπόλεώς μας αναπέμπων «αἶνον καί δόξαν» στόν Τρισάγιο Θεό που παρατείνει το έλεός Του και χαρίζει το φως Του, ώστε και δι᾿ αυτών των ευκαιριών να λάμπει αυτό διαρκώς άνωθεν και έσωθεν ημών, «ἵνα ἐν τῷ φωτί Αὐτοῦ» πορευόμενοι να προοδεύουμε πνευματικά προς άξια, όσον το δυνατόν, υποδοχή και συμμετοχή ημών στα Άχραντα Πάθη Του και στην Αγία Ανάστασή Του, ευχαριστίες δε σε όλους τους Ιερείς που διακόνησαν τον «ιερό άμβωνα» των Κατανυκτικών Εσπερινών, τους Ιεροψάλτες του Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου για την απόδοση των ύμνων, στους διακονούντας σ᾿ αυτόν, στους Πιστούς που δεν αμέλησαν, αλλά φρόντισαν με την παρουσία τους για την «σιτοδοσία» της ψυχής τους και κυρίως στον εμπνευστή της ψυχωφελούς αυτής επιτυχούς προσπαθείας τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο, ευχόμενος «καλή Ανάσταση»!

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η όλη αυτή προσπάθεια θέλει λάβει πέρας την ερχόμενη Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, με την Πασχαλινή Εκδήλωση της Ι. Μητροπόλεώς μας, στην οποία ο καλεσμένος ομιλητής θα κάνει λόγο για το Πάσχα στην Αγία Γη και θα ψαλούν επίκαιροι ύμνοι από τις χορωδίες της Ι. Μητροπόλεώς μας.