Τελικά...είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο... «Η Μουσική είναι φάρμακο!»
πολύ ενδιαφέρουσα η χθεσινή εκδήλωση στο Καλογεροπούλειο
  • Γνωρίζατε ότι, με κατάλληλα επιλεγμένη μουσική μπορεί να μειώθούν ευεργετικά οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση σε νοσηλευόμενους, καρδιολογικούς ασθενείς; 

Πως η μουσική ακρόαση κατά τη διάρκεια τεστ κόπωσης σε τάπητα μπορεί επίσης να βελτιώσει την αερόβια ικανότητα και την αντοχή στην άσκηση;

🤔Ότι η μουσική, συνεισφέρει στην ανακούφιση του πόνου, στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης, στην ενίσχυση της ανοσολογικής απάντησης, στην ταχύτερη ανάρρωση μετά από επεμβάσεις, στη βελτίωση του ύπνου σε ασθενείς σε ΜΕΘ;

🤔Ότι η μουσικοθεραπεία απευθύνεται και ολιστικά στο άτομο, «θεραπεύει» δηλαδή το πάσχον πρόσωπο συνολικά και όχι μόνον μια συγκεκριμένη νόσο, που το ταλαιπωρεί; 

🤔Γνωρίζατε πως, η απαραίτητη αναγνώριση και αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών παθολογικών δεδομένων είναι αναγκαία στα προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης και έχει ίση κλινική αξία με τη φαρμακευτική αγωγή, τα προγράμματα άσκησης, τις διατροφικές και άλλες παρεμβάσεις;

Αυτά και πολλά άλλα μάθαμε χθες στην υπέροχη και πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του  Καρδιολόγου, Αναπληρωτή Διευθυντή στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Θανάση Δρίτσα, συνθέτη, συγγραφέα και μέλους της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Μουσικής και Ιατρικής που μας μίλησε για την αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση της μουσικής.

Ο βραβευμένος  από την Ακαδημία Αθηνών το 2019 για το έργο του, που αφορά τη συνεισφορά της μουσικής στη θεραπεία των καρδιολογικών ασθενών, παρουσίασε στο Fondation Kaloy - Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού στην Κόρινθο που γέμισε ασφυκτικά με κόσμο, πως η  μουσική παρέμβαση είτε ως ακρόαση επιλεγμένης μουσικής είτε ως βιωματική μουσικοθεραπεία μπορεί να μειώνει το stress και το αίσθημα του πόνου και επίσης να υποκαθιστά αναλγητικά ή αναισθητικά φάρμακα.

Προς αποφυγή παρερμηνειών να τονίσουμε πως ο κ. Αθανάσιος Δρίτσας ανέφερε στην ομιλία του, ότι η μουσική αποτελεί συμπλήρωμα θεραπείας και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ιατρικές παρεμβάσεις ή τη φαρμακευτική αγωγή που συνιστά ο γιατρός.
 

🎼Μετά την διάλεξη ακολούθησε ένα όμορφο μουσικό δρώμενο όπου ο κ. Δρίτσας παρουσίασε έναν μικρό κύκλο συνθέσεων και  τραγουδιών του για φωνή και πιάνο. 

🎹Πιάνο έπαιξε, αποδίδοντας εξαιρετικά τις συνθέσεις του κ. Αθανασίου Δρίτσα η καταξιωμένη πιανίστρια Πόπη Μαλαπάνη και στη συνέχεια μας μάγεψε ο βαρύτονος Κύριλλος Παπαδόπουλος, τον οποίο συνοδεψε στο πιάνο ο ίδιος ο συνθέτης.

✔️Να σημειώσουμε πως ο Κύριλλος Παπαδόπουλος

Γεννήθηκε στο Βραχάτι της Κορινθίας. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην πνευμονολογία-εντατικολογία. 

Παράλληλα μελέτησε κλασικό τραγούδι στο Απολλώνιο Ωδείο με τον Γ. Τοκμακίδη και συνέχισε τις μουσικές του σπουδές με υποτροφία στο Κρατικό Ωδείο της Σόφιας με τους καθηγητές Κ. Karapetrof  και J. Hajief. 

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τραγουδιού με τον βαρύτονο J. Meternich και τον Κ. Πασχάλη και συμμετείχε σε ατομικά και ομαδικά ρεσιτάλ τραγουδιού.

Συνεργάζεται με τον Θανάση Δρίτσα από το 1981 και έχει τραγουδήσει τραγούδια του Θανάση Δρίτσα στα πλαίσια πολλών εκδηλώσεων (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 2007/2005, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 2007, Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας 2007, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά 2006, Μουσείο Λαλαούνη 2006, Θέατρο Άλεκτον 2007). Εργάζεται ως πνευμονολόγος στην μονάδα εντατικής θεραπείας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Το ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ WeLove Corinth & Corinth Greece συμμετειχε ο υποστηρικτής επικοινωνίας, ήταν εκεί, δείτε το πλουσιοφωτορεπορτάζ  του Paris Dionisopoulos...

Αθανάσιος Δρίτσας
ΒΙΟ

Αθανάσιος Δρίτσας MD, FESC, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Συνθέτης, Μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM) Ο Θανάσης Δρίτσας γεννήθηκε στην Αθήνα. Τελείωσε το Λύκειο στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην καρδιολογία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Guy’s & Hammersmith Hospital, RPMS, London, UK. Παράλληλα με τις ιατρικές του σπουδές μελέτησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τους Κώστα Κυδωνιάτη και Γιάννη Ιωαννίδη και παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης στην Royal Academy of Music, London, UK. Εχει ιδρύσει και διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ποιότητας Ζωής & Ψυχοκοινωνικής Καρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (FESC) και ενεργό μέλος του European Association of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (EACPR) της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC). Εχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως πρωτοπόρος για την κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα στη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού μέσου (music medicine) και αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Μουσικής στην Ιατρική (ISMM). Αποτελεί επίτιμο μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ). Παραγωγός της εκπομπής Μαγικός Αυλός του Τρίτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (1999-2001). 

Η μουσική του χρησιμοποιήθηκε από την χορογραφική ομάδα διεθνούς φήμης Gelabert-Azzopardi Companya de Danca στο Edinburgh International Art Festival 2004, Arthur’s Feet σε μία πρωτοποριακή παράσταση την οποία παρουσίασαν ως χορευτές άτομα με αναπηρίες. 

Το 2008 προσκλήθηκε τιμητικά από τον Prof. Ronald Haas, πρύτανη του Mozarteum University of Austria, να δώσει κεντρική διάλεξη στο πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τις κλινικές εφαρμογές της μουσικής (Mozart & Science, Vienna 2008). Το 2013 τιμήθηκε για την προσφορά του στον τομέα της μουσικής στην ιατρική με το Διεθνές Βραβείο Fontane Di Roma.

Στο σημαντικό συνέδριο EUROPREVENT 2014 της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC) βραβεύτηκε η επιστημονική του εργασία με θέμα: Η εφαρμογή της μουσικής για την αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους κατά τη διάρκεια ηλεκτροφυσιολογικών επεμβάσεων. \

Εχουν κυκλοφορήσει σε δίσκους (CD) τα έργα του: String Images (MUSICA VIVA 2002), Υδατογραφίες (PROTASIS MUSIC 2004), Δύο Μουσικά Παραμύθια (LYRA 2005), ΜορφέαςΘεραπευτικό CD που χρησιμοποιεί εμβρυικούς ήχους για εισαγωγή ύπνου σε συνεργασία με τον αμερικανό αναισθησιολόγο Fred Schwartz (INFO HEALTH 2004), Θεραπευτικοί ήχοι απ’ όλο τον κόσμο (εκδ. Ελευθεροτυπία /Ε-Ιατρικά 2004), CD με συλλογή τραγουδιών πάνω σε ελληνική ποίηση με τίτλο Στην άκρη των παραμυθιών, τραγούδια και eύθραυστοι ήχοι για φωνή και πιάνο (PROTASIS MUSIC 2008), CD Εικόνες-Κύκλος Ελληνικός (Protasis Music 2015). Επίσης είναι συγγραφέας των βιβλίων: Η Μουσική ως Φάρμακο (ΙΝFO HEALTH 2003), Κωδικός Μπλε-ιστορίες στα όρια ζωής και θανάτου (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2008), Το όνειρο της Αθηνούλας-παραμυθένιες ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά (εκδ. Μπαρτζουλιάνος 2009), Η ασθένεια της Υγείας (εκδ. Παπαζήση 2010). 

Επίσης με Χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης είχε την εκδοτική επιμέλεια των βιβλίων Μουσικοκινητικά Δρώμενα ως Θεραπευτική Αγωγή (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2003) και η Τέχνη ως Μέσον Θεραπευτικής Αγωγής (εκδ. Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 2004). 

Τα μουσικά του έργα έχουν παρουσιαστεί συχνά στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλές συναυλίες βλ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) και Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ), Ιδρυμα Θεοχαράκη, Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Συνεδριακό Κέντρο Πανεπ. Πάτρας, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Θέατρο Άλεκτον, Θέατρο Κολεγίου Αθηνών κ.α. Εργάζεται στο Ωνάσειο ΚΚ ως Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Τμήμα Αναιμάκτων Διαγνωστικών Τεχνικών του Καρδιολογικού τομέα.