- Στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο και με την παρουσία της Ι. Εικόνος της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, προσωπικής Εικόνος του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, τελέσθηκε την Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024, ο Α’ Κατανυκτικός Εσπερινός, γνωστός ως Εσπερινός της «Συγγνώμης».
Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Θεοφ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο και όλο το Ιερατείο της Πόλεως Κορίνθου.
Ο Ι. Ναός κατεκλύσθη από Πιστούς παρουσία και του Δημάρχου της πόλεώς μας κ. Νικολάου Σταυρέλη και του Αντιδημάρχου κ. Ευαγγέλου Παπαϊωάννου.
Όπως έχει ανακοινωθεί σε όλους τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς, θα προΐστανται εναλλάξ ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος και ο Βοηθός Επίσκοπος κ. Αγάπιος, ενώ Θεολόγοι Κληρικοί της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεως μας θα αναπτύσσουν θέματα πνευματικής οικοδομής προς ενδυνάμωση και ψυχική ωφέλεια των Πιστών.
Στην εκκίνηση αυτής της πνευματικής δράσεως πρώτος ομιλητής ορίσθηκε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου, ο οποίος και ομίλησε στους Πιστούς με θέμα: «Έφθασε καιρός, η των πνευματικών αγώνων αρχή».
Ο ομιλητής χρησιμοποιώντας Πατερικές διδαχές, Αγιογραφικά χωρία και την υμνογραφία της Εκκλησίας μας επεσήμανε ότι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή αποτελεί την περίοδο των πνευματικών ευκαιριών και προσδοκιών όλης της Εκκλησίας.
- Ως Χριστιανοί, καλούμαστε να ξεκινήσουμε τον αγώνα της Μ. Τεσσαρακοστής, με συγχώρεση, αγάπη, ησυχία και άσκηση και να «μπούμε» στον χώρο του Θεού εργαζόμενοι τις αρετές αυτές, που είναι τα παράθυρα, μέσα από τα οποία εισέρχονται στην ψυχή μας οι ακτίνες της θεϊκής παρουσίας.
- Οφείλουμε, βέβαια, να προετοιμαστούμε για να δεχθούμε και τους πειρασμούς, αφού και ο Κύριος επειράσθη υπό του Διαβόλου «Τότε ὁ Ἰησοῦς ἀνήχθη εἰς τὴν ἔρημον ὑπὸ τοῦ Πνεύματος πειρασθῆναι ὑπὸ τοῦ διαβόλου» (Ματθ. δ’, 1).
- Οφείλουμε ακόμα σύμφωνα με το Αποστολικό και το Ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής της Τυρινής να εργασθούμε τον καλόν αγώνα «ἐν τῷ κρυπτῷ» (Ματθ. στ’, 6) με χαμόγελο, χαρά και ευφροσύνη.
Ολοκληρώνοντας, ο π. Άνθιμος, παρακάλεσε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας και τον Θεοφιλέστατο άγιο Κεγχρεών να προσεύχονται, ώστε ο Θεός να δώσει σε όλους μας καλή, ευλογημένη, παραγωγική και πνευματικά καρποφόρα Μ. Τεσσαρακοστή!
Πριν την απόλυση του Εσπερινού και αφού ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πανοσ. ομιλητή και πριν διαβάσει την συγχωρητική ευχή, μέσω της οποίας δείχνουμε όλοι την απόφασή μας να μετανοήσουμε και ταυτόχρονα να συγχωρήσουμε τους συνανθρώπους μας για να βρούμε έλεος και χάρι από τον Θεό, ευχαρίστησε τους Ιερείς της πόλεως μας, οι οποίοι επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο προκειμένου οι τάξεις του Εκκλησιάσματος να αυξηθούν και να φανεί δι’ αυτού του τρόπου ότι στην Κόρινθο είμαστε πολλοί που προβληματιζόμαστε με όσα συμβαίνουν γύρω μας και επιθυμούμε δια της συνδέσεως με τον Θεό να επιλύσουμε τα θέματα αυτά.
Βλέποντας την εγκληματικότητα να αυξάνεται, ιδιαιτέρως στις νεαρές ηλικίες, ο Σεβασμιώτατος θυμήθηκε τα λόγια του Αγίου Παϊσίου, ο Οποίος έλεγε χαρακτηριστικά στους γονείς: «Μην μιλάτε στα παιδιά για τον Θεό αλλά μιλήστε στον Θεό για τα παιδιά…». Ζούμε στην εποχή που τα λόγια δεν έχουν πλέον νόημα, παραδείγματα χρηστής βιωτής δεν υπάρχουν, οι δυσκολίες έχουν κατακλύσει την ζωή μας και γι’ αυτό ακριβώς επιβάλλεται, αυτές τις ημέρες, να μιλάμε στον Θεό, όχι μόνο για τα παιδιά μας, αλλά και για όλη μας την ζωή, η οποία έχει απολύτως διαφθαρεί.
Ο Απόστολος Παύλος, από την Κόρινθο, που έγραψε την προς Ρωμαίους Επιστολή Του, συμπεραίνει ότι «οὗ δὲ ἐπλεόνασεν ἡ ἁμαρτία, ὑπερεπερίσσευσεν ἡ χάρις» (Ρωμ. ε’, 20). Σήμερα, η αμαρτία υπάρχει σε περίσσια σε όλον τον κόσμο και ιδιαιτέρως στους «μοντέρνους» τόπους που μας κουνούν το δάχτυλο χαρακτηρίζοντας μας οπισθοδρομικούς.
Εμείς τους απαντούμε ότι η αμαρτία υπάρχει, ωστόσο ούτε στους αμαρτωλούς θα κόψουμε τα κεφάλια, γιατί θα τους στερήσουμε τον καιρό της μετανοίας, ούτε θα στερήσουμε από τους εαυτούς μας την δύναμη της Προσευχής και την καλλιέργεια των αρετών στο στάδιο της Μ. Τεσσαρακοστής, ώστε με την προοπτική της Αναστάσεως και την χάρι του Θεού να μεταβληθούμε σε φωτόμορφα τέκνα!