Θανάσης Μαναβης: 17 εκατ ευρώ η «Μαύρη Τρύπα» που μας άφησε η προηγούμενη δημοτικη Αρχήή❞
στα πλαίσια του απολογισμού της Δημοτικής Αρχής
  • Για την δεινή κατάσταση την οποία παρέλαβε πριν από 60 ημέρες μίλησε χθες κατά τη λογοδοσία του ο νέος δήμαρχος Βέλου Βόχας Θανάσης Μανάβης.

Με τη φράση “Θα τα πούμε όλα απόψε” ο δήμαρχος μίλησε για τα 17 εκατ. “Μαύρη τρύπα” που άφησε πίσω της η προηγούμενη δημοτική αρχή τονίζοντας πως αυτά τα 17 εκατ. ακολουθούν αυτούς που έφυγαν.
Ο δήμαρχος είπε πως οι ανείσπρακτες οφειλές στο δήμο αγγίζουν τα 13 εκατ..
Η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε χρέη σε εργολάβους, σε λαικές αγορές, χρέη από μισθώματα χωρίς καμία νομιμότητα, 700.000 ευρώ χρέος στην εταιρία οδοφωτισμού, χρέη σε προμηθευτές.
750.000 ευρώ χρέος για το “σκάνδαλο” όπως το χαρακτήρισε με το πρόγραμμα” Βοήθεια στο Σπίτι”.
   “Παραλάβαμε χάος – χρέη – ευθύνες και αδιαφορία”
“Άδεια συρτάρια, άδεια ταμεία, δεκάδες πιστωτές, δήμος άδειος. Παραλάβαμε χωρίς καμία ενημέρωση.Είδα το φόβο στα μάτια των εργαζομένων. Ποιος ξέρει τι τους είχαν πει; Έλειπαν υπολογιστές. Έλειπαν laptop.Σβήστηκαν προγράμματα, σβήστηκαν τα social media. Παρέλαβα ένα γραφείο άδειο και κάποιες χαρτοπετσέτες. Όχι υπολογιστή, ούτε έναν φάκελο, ούτε μια κόλλα χαρτί, χωρίς κανέναν αποθηκευμένο αρχείο ακόμα και αυτά τις εθιμοτυπίας. Στην τεχνική υπηρεσία η πρώην γενική γραμματέας του δήμου πήρε όλα τα αρχεία των έργων,όλους τους φακέλους.” είπε ο Θανάσης Μανάβης ενώπιον αιρετών και πολιτών.
Λεηλατημένη η υπηρεσία καθαριότητας , ασυδοσία στα καύσιμα, ασυδοσία στις προμήθειες.
Στην ύδρευση δυο διαφορετικοί τύποι υδρομέτρων,δυο διαφορετικά λογισμικά.
Παρατημένες νομικές υποθέσεις που απειλούν το μέλλον του δήμου.
“Με επισκέφθηκαν εργολάβοι για έργα χωρίς μελέτες και διαγωνισμούς.Με επισκέφθηκαν ιδιοκτήτες γεωτρήσεων που ζητούσαν την εξόφληση των οφειλών με μαύρα λεφτά.”

Ο δήμος έχει μπει στον Αυτοδιοικητικό και Κοινωνικό Τειρεσία” είπε ο δήμαρχος για να δώσει το στίγμα της κατάστασης που παρέλαβε.
Στην ΑΝΕΛΙΞΗ πληρώνονταν  25 εργαζόμενοι με μαύρα λεφτά
Στην ΑΝΕΛΙΞΗ δεν υπάρχει ισολογισμός.
Άφησαν παιδικούς σταθμούς χωρίς πετρέλαιο.
   “Για το σκάνδαλο στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι: Η υπόθεση θα φτάσει στον Εισαγγελέα” είπε ο κ. Μανάβης.
750.000 χρέος άφησε πίσω της η δημοτική αρχή Παπακυριάκου. Και όχι αυτό δεν θα το πληρώσουν οι δημότες” ειπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στο θέμα του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”.
“Δεν υπάρχουν πρακτικά. Δεν υπάρχουν αποφάσεις.Δεν υπάρχουν συμβάσεις. Δεν υπάρχουν απολύσεις. Δεν υπάρχει αντίδραση στον ΕΦΚΑ. Το θέμα το έχει αναλάβει δικηγορικό γραφείο όπου θα ζητηθούν  από τον κ. Παπακυριάκο και τον συνεργάτη του και τον πρώην υπάλληλο του δήμου τα ανάλογα έγγραφα. Αυτή η υπόθεση θα φτάσει στον Εισαγγελέα.” 
” Δεν έχουμε διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ από τα δημοτικά ταμεία μέχρι σήμερα” είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας με νόημα ” Τέρμα τα καθεστώτα. Τις καβάτζες εγώ θα τις καθαρίσω.Δεν γλιτώνει κανείς”
Σε μια ομιλία που διήρκησε περίπου μιάμισι ώρα ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε όλα τα ερωτήματα που είχαν θέσει σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης.
Αναφέρθηκε στο θέμα του νερού, στην προσπάθεια που γίνεται χωριό – χωρίο για τον καθαρισμό παλαιών δημοτικών γεωτρήσεων, παράλληλα με τις προσπάθειες που ήδη έχουν ξεκινήσει σε κεντρικό επίπεδο για την υδροδότηση του δήμου,τονίζοντας πως δεν είχε γίνει ποτέ αίτημα από την προηγούμενη δημοτική αρχή στην Υπηρεσία Υδάτων.
   “Θα φέρουμε νερό στο Βέλο από τις γεωτρήσεις του δήμου Σικυωνίων” τόνισε.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε για την κριτική που γίνεται σχετικά με τους συνεργάτες του: ” Δεν συνδιοικούμε. Εγώ διοικώ. Εγώ ορίζω τα κριτήρια των συνεργατών μου.Και είμαι περήφανος γι αυτούς.”

Εντύπωση προκάλεσε η αποχώρηση του Αννίβα Παπακυριάκου.

Ο πρώην δήμαρχος, με φανερή αμηχανία,  λέγοντας   πως δεν υπάρχει αντίλογος, όπως ο νόμος το ορίζει, δεν είχε κάποιο λόγο να παραμείνει στο ακροατήριο.