Νεμέα: Τα μυστικά του Οφέλτη
Εκπαιδευτικά προγράμματα 19-23 Φεβρουαρίου 2024

Η ΕΦΑ Κορίνθου σε συνεργασία με τη Diadrasis πραγματοποιούν το έργο «Τα μυστικά του Οφέλτη»*. Σκοπός του έργου είναι η ανάδειξη των αξιών των Νέμεων Αγώνων και για την επίτευξή του διοργανώθηκε μια σειρά αλληλένδετων δράσεων εξωστρέφειας και προβολής. Προσβλέποντας στην ενίσχυσης της σχέσης του Αρχαιολογικού χώρου τόσο με την τοπική κοινωνία όσο και με το διεθνές κοινό, ολοκληρώθηκε μια σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί ένα ψηφιακό παιχνίδι με την παράλληλη κατάρτιση του προσωπικού του Μουσείου για τη διαχείρισή του. 
Την περασμένη εβδομάδα, 19 - 23 Φεβρουαρίου 2024, τα εκπαιδευτικά προγράμματα υλοποιήθηκαν με επιτυχίαστο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νεμέας. 180 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία, παίζοντας ένα κυνήγι θησαυρού, να ανακαλύψουν με δημιουργικό τρόπο τα μυστικά των Νέμεων Αγώνων, από την ίδρυση  μέχρι και την αναβίωσή τους, καθώς και των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών που οι αγώνες αυτοί πρεσβεύουν. Παράλληλα με το παιχνίδι ανακάλυψης πραγματοποιήθηκε και η δράση «Τα μυστικά της συντήρησης», στο πλαίσιο της οποίας οι μαθητές γνώρισαν το επάγγελμα της συντήρησης στην πράξη, προσομοιώνοντας τη δουλειά του συντηρητή, και έφτιαξαν τα δικά τους πήλινα αγγεία και αγαλματίδια. 
Σε επόμενο στάδιο του έργου το κυνήγι θησαυρού θα ψηφιοποιηθεί και θα μεταφραστεί στα αγγλικά. Στόχος του ψηφιακού παιχνιδιού είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας, καθώς και η αυτόνομη διαδραστική περιήγηση των επισκεπτών στον χώρο του Μουσείου.
Η ομάδα της Diadrasis ευχαριστεί θερμά το προσωπικό του Μουσείου και την ΕΦΑ Κορίνθου για την πολύτιμη βοήθεια, τη στήριξη και το ενδιαφέρον που έδειξαν καθόλη τη διάρκεια των δράσεων. Η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την επιτυχία του εκπαιδευτικού προγράμματος και την αξέχαστη εμπειρία των παιδιών.
* Το έργο «Τα μυστικά του Οφέλτη» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της κοινής δράσης των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.