Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη για τους 36 ναυαγούς που κρατούνται στην Κόρινθο
Στο Κέντρο Κράτησης της Κορίνθου εξακολουθούν να κρατούνται για σχεδόν δύο μήνες 36 ναυαγοί

αιγυπτιακής καταγωγής, που διασώθηκαν από το Λιμενικό της Καλαμάτας στις 21 Δεκεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου.

Σύμφωνα με αναφορά που κατέθεσε στον Συνήγορο του Πολίτη στις 15 Φεβρουαρίου η οργάνωση Equal Rights Beyond Borders, η κράτησή τους είναι παράνομη, καθώς έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας και θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υποδοχής στη Μαλακάσα για να γίνει εκεί η προκαταγραφή και η καταγραφή του αιτήματός τους για άσυλο, όπως προβλέπεται για τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας όχι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αλλά στην ενδοχώρα, στην Κρήτη και στη Ρόδο.

 

Το ίδιο άλλωστε έγινε με τις οικογένειες και τους εμφανώς ασυνόδευτους ανήλικους από τους συνολικά περίπου 80 πρόσφυγες που επέβαιναν στο πλοίο, οι οποίοι, όπως σημειώνει στην αναφορά της η οργάνωση, «διαχωρίστηκαν και κατηγοριοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα τη διαφορετική τους μεταχείριση από τις ελληνικές αρχές». Φαίνεται πως οι αρχές, με μόνο κριτήριο ότι οι 36 πρόσφυγες δεν ταξίδευαν με την οικογένειά τους και δεν ήταν εμφανώς ανήλικοι, τους συνέλαβαν, τους κράτησαν αρχικά στο ΑΤ Καλαμάτας και στη συνέχεια τους μετέφεραν στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου. Στις 3 Ιανουαρίου έγινε η προκαταγραφή του αιτήματός τους για άσυλο, ωστόσο 40 μέρες μετά, στις 13 Φεβρουαρίου, «οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν προβεί στην πλήρη καταγραφή του αιτήματός τους αλλά ούτε και σε εξατομικευμένη αξιολόγηση της κατάστασης των ανωτέρω εντολέων μας», όπως ενημερώνει το Συνήγορο του Πολίτη η Equal Rights Beyond Borders.

Οι εντολείς μας είναι Αιγύπτιοι πολίτες, οι οποίοι διώκονται στην χώρα καταγωγής. Όλοι οι εντολείς μας, άμα τη επαφή τους με τις ελληνικές λιμενικές και αστυνομικές αρχές εξέφρασαν ρητά τη βούλησή τους να αιτηθούν διεθνή προστασία. Ωστόσο, ουδέποτε μεταφέρθηκαν σε ΥΠΥΤ, όπως οι ομοεθνείς τους, που επέβαιναν στο ίδιο πλοίο, και ακόμα μετά την παρέλευση ενός μήνα από την άφιξη τους, παραμένουν ακατάγραφοι και τελούν σε διοικητική κράτηση με βάση το νόμο 3386/2005 παρότι αιτούντες άσυλο. [...] Οι αιτούντες έπρεπε και αναμένονταν ακολούθως της διάσωσής τους να μεταφερθούν άμεσα από τις αρμόδιες αρχές στην ΥΠΥΤ της Μαλακάσας, όπως άλλωστε και κατά πάγια πρακτική συμβαίνει, ώστε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες », σημειώνει η οργάνωση.

Και υπενθυμίζει ότι το περιστατικά έχει πολλά κοινά με την υπόθεση 29 νεαρών Αφγανών ανδρών που διασώθηκαν τον Οκτώβριο του 2022 στη Νεάπολη Λακωνίας, αλλά αντί να μεταφερθούν σε κέντρο υποδοχής, κρατήθηκαν στο κέντρο κράτησης της Κορίνθου, μέχρι να παρέμβει ο Συνήγορος του Πολίτη και να αφεθούν ελεύθεροι.

Σημειώνει η οργάνωση:

«Υπενθυμίζουμε στις Αρχές, ότι ο Συνήγορος στην υπ'αρ. πρωτ. 328955/69066/19.12.2022 Παρέμβασή του:

1.παρατηρεί, ότι η διοικητική κράτηση των αλλοδαπών που διασώθηκαν από τις λιμενικές αρχές, προτού ή αντί να οδηγηθούν σε δομές της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, θέτει ζητήματα σχετικά με την τήρηση των διατάξεων περί υπαγωγής των νεοεισερχομένων σε διαδικασίες υποδοχής, και ειδικά του άρθρου 38 του Ν. 4939/2022.

2.επισημαίνει ότι η παράκαμψη της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, εγείρει ερωτηματικά όσον αφορά την καταστρατήγηση της νομοθεσίας και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας των Προαναχωρησιακών Κέντρων και συλλογική θεώρησης συλλήβδην όλων των νεοεισερχομένων ως κρατουμένων προς επιστροφή. Επισημαίνει επίσης, ότι η προσέγγιση αυτή καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση της ευαλωτότητας των νεοεισερχομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ η άμεση κράτηση των νεοεισερχομένων στα ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., συνεπιφέρει και αλλαγή δικαιοδοσίας ως προς τα αιτήματα ασύλου.

3.σημειώνει ότι όταν δεν υπάρχει εύλογη προοπτική απομάκρυνσης, «είναι προφανές ότι η Διοίκηση θα έπρεπε να ακολουθήσει κατάλληλα προσαρμοσμένη διαχείριση, τουλάχιστον εκδίδοντας αναβολή απομάκρυνσης.

4.αναφέρει ότι προκύπτουν ερωτήματα για τον διαχωρισμό των εντολέων μας από τους υπόλοιπους διασωθέντες την 21/10/2022 και καταλήγει ζητώντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΥΠ.Υ.Τ. να μεριμνήσουν για την υπαγωγή τους σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, Και καταλήγει ζητώντας από την Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας να εξετάσει την άρση της διοικητικής κράτησης, όπως και έγινε καθώς όλοι οι αιτούντες αφέθησαν άμεσα ελεύθεροι».