Με λίγες λέξεις διαβάστε τι έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Κορινθίων
Ένα κλασσικό δημοτικό συμβούλιο παρακολουθήσαμε χθες 22 Ιανουαρίου στην Κόρινθο.

Όλο το ζουμί ήταν στα προ ημερησίας και συγκεκριμένα για κάτι  ''πληρωμές διαταγής'' στην επιχειρηματία Φωτεινή Πίτσα-μία απαίτηση που έρχεται από την θητεία Πνευματικού -και η ''κατάληψη'' των κοινόχρηστων χώρων από τους επιχειρηματίες της εστίασης. 

Για τις διαταγές πληρωμής ο δήμαρχος Νίκος Σταυρέλης πρότεινε τον εξώδικο συμβιβασμό με την επιχειρηματία γλιτώνοντας το 15% από τους τόκους, ενώ ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Νανόπουλος είπε ότι δεν πλήρωσε την επιχειρηματία επειδή δεν προσκομίστηκαν η σύμβαση και το πρωτόκολλο παραλαβής και δεν συμφωνούν στο να πληρωθεί. Λόγω του ότι η τελευταία διαταγή πληρωμής εκδόθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2023 ο πρώην δήμαρχος κατήγγειλε ''μεθόδευση'' από τις υπηρεσίες μία λέξη που έδωσε τροφή στον σύμβουλο της Πράσινης Πόλης Παναγιώτη Σπύρου που εξανέστη, με όσα ακούστηκαν από τον πρώην δήμαρχο χρησιμοποιώντας την λέξη μπάχαλο! Η πρόταση του δημάρχου πέρασε κατά πλειοψηφία.

Για το 2ο θέμα των προ-ημερησίας θεμάτων και την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων από επιχειρηματίες της εστίασης ο ίδιος ο δήμαρχος είχε προαναγγείλει με ανάρτησή του στο facebook ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστούν οι παρανομίες. Ο δήμαρχος κατήγγειλε δημόσια ότι έχει χαθεί η μπάλα αφού έχουν ξηλωθεί με κομπρεσέρ(!) φωτιστικά σώματα και μάρμαρα, έχουν κοπεί δέντρα και έχουν αφαιρεθεί παγκάκια και όλα αυτά για να γίνουν πιο ευρύχωροι οι χώροι που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα.

Πολύ σοβαρές καταγγελίες του δημάρχου για τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει από λίγους πονηρούς καταστηματάρχες, τις οποίες αποδίδει στο γεγονός ότι δεν υπάρχει δημοτική αστυνομία. Ανέφερε δε ότι έχει κάνει υπουργικές επαφές για να αποκτήσει η πόλη δημοτική αστυνομία για να μπορεί να επιβάλει τον νόμο.

Ο Αλέξανδρος Γκουριώτης είπε κάτι πολύ σωστό σε όλη αυτή την συζήτηση τονίζοντας ότι η κανονιστική διάταξη του 2009 δεν πρέπει να επικαιροποιηθεί αλλά να δημιουργηθεί από το μηδέν λαμβάνοντας υπόψιν νέες τεχνολογίες και κατασκευές.

Η πρόταση του δημάρχου-η οποία και ψηφίστηκε ομόφωνα-είναι η δημιουργία Διαπαραταξιακής Επιτροπής(Δ.Ε.) και εντός διμήνου νέα κανονιστική διάταξη.

Η Δ.Ε. θα έχει πρόεδρο την αντιδήμαρχο Οικονομικών Τέτα Μπονάτσου και μέλη της θα είναι ο Γιώργος Πούρος,ο Αποστόλης Τζουτζόπουλος και ο Αλέξανδρος Γκουριώτης ενώ θα συνδράμουν στελέχη από την Οικονομική και την Τεχνική Υπηρεσία καθώς και αντιπρόσωπος της εστίασης από το Επιμελητήριο Κορινθίας.

Τέλος στην αυθαιρεσία ήταν το σύνθημα του δημάρχου ενώ αναφέρθηκε πολλάκις και στην μείωση κατά 50% των τελών κατάληψης των δημόσιων χώρων βοηθώντας έτσι τις επιχειρήσεις. Μια υπόσχεση στο εκλογικό σώμα που είχε και η Συμμαχία Πολιτών προεκλογικά.

Στα  θέματα της ημερήσιας διάταξης ψηφίστηκαν ομόφωνα όλα τα θέματα εκτός από το Νο10 που αφορούσε την πλατεία Περιβολάκια και όπως αντιλαμβάνεστε, καταψηφίστηκε από την Πράσινη Πόλη.

Eυχάριστη εντύπωση μας έκανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Παπαβενετίου οποίος τιμώντας τον θεσμικό του ρόλο, εφάρμοσε κατά γράμμα τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου ,τήρησε τους χρόνους και κράτησε ίσες αποστάσεις από όλους τους δημοτικούς συμβούλους ώς όφειλε. 

mifi(Μιχάλης Φιλιάνδρας)