Άδικη η απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου
όσα δηλώνει ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου
  • Δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός για την απόφαση που έλαβε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων.

Στη διήμερη Σύνοδο, της 16ης και 17ης Νοεμβρίου, στο Φανάρι να θυμίσουμε πως αποφασίστηκε για τους Επισκόπους Ευμενείας Ειρηναίο (Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου) και Δορυλαίου Δαμασκηνό (Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων) να επιβληθεί ποινή περιορισμού τους στις Μονές τους. Παράλληλα αφαιρέθηκαν τα οφφίκια από τους Αρχιμανδρίτες του Οικουμενικού Θρόνου Πορφύριο Μπικουβαράκη και Νικηφόρο Εικοσιδέκα, οι οποίοι τυγχάνει να είχαν οριστεί από το Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου μέλη της τριμελούς επιτροπής διοίκησης της Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων, μετά την παύση από τα καθήκοντα του, ως ηγουμένου, του Επισκόπου Δορυλαίου.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, που ουσιαστικά μαρτυρά δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, δεν έγινε δεκτή αδιαμαρτύρητα από το Σεβασμιώτατο κ. Δαμασκηνό.

Μάλιστα χωρίς περιστροφές έκανε λόγο, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το Newshub.gr, για μια άδικη απόφαση καθώς όπως επισημαίνει: «Τιμωρήθηκαν κληρικοί που δεν φταίνε σε τίποτα, οι οποίοι μάλιστα δεν είχαν καν τη δυνατότητα να απολογηθούν».

Ο ίδιος εξάλλου ξεκάθαρα τονίζει: «Δεν θα αφήσω τους κληρικούς μου ακάλυπτους, έχω ηθική υποχρέωση απέναντι τους».

Σε ερώτηση μας για το πώς προέκυψε αυτή η απόφαση εφόσον πρόσφατα τόσο ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου όσο και ο Επίσκοπος Δορυλαίου είχαν μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είχαν συζητήσει εκτενώς το θέμα έχοντας λάβει μάλιστα και κατευθύνσεις από τον Παναγιώτατο επ αυτού, ο Σεβασμιώτατος απάντησε: «Αν δεν καταλαβαίνουν δεν φταίω εγώ. Θα εξετάσω τι έχει συμβεί, θα το ψάξω και θα απαντήσω δημόσια γιατί και οι κληρικοί μου εκτέθηκαν δημόσια».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός αφήνει πάντως να εννοηθεί πως παρότι στη Σύνοδο μετείχαν Κρήτης Αρχιερείς δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε η Μητρόπολη του και οι κληρικοί της και μας παρέπεμψε να τους ρωτήσουμε οι ίδιοι γιατί συνέβη αυτό.

Επίσης αφήνει αιχμές σε πρόσωπα, που δεν κατονομάζει, λέγοντας: «Να μαζευτούν κάποιοι άλλοι που δημιουργούν προβλήματα στην Κρήτη αντί να κοιτάζουν τα δικά τους. Εγώ δεν κρύβομαι, για τον εαυτό μου δεν με ενδιαφέρει, τους κληρικούς μου όμως να τους αφήσουν ήσυχους».

Να υπενθυμίσουμε πως παρότι η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων είναι Σταυροπηγιακή και υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο  Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός έπαυσε από τα καθήκοντα του τον ηγούμενο της, Επίσκοπο Δορυλαίου Δαμασκηνό Λιονάκη, και όρισε τριμελή επιτροπή διοίκησης στη Μονή.

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στην Εκκλησία τοπικά όσο και, κυρίως, μεταξύ των πιστών που έφθασαν να οργανώνουν μέχρι και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη Μητρόπολη.

Το κλίμα δεν ευνόησε το γεγονός πως δεν έγινε γνωστός ο λόγος της παύσης του ηγουμένου της Αγίας Τριάδας, ούτε δόθηκε κάποια εξήγηση δημόσια για όσα συνέβησαν κι αυτό έδωσε τροφή για «σενάρια» και υποθέσεις.

Με τις τελευταίες αποφάσεις που ελήφθησαν στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Παναγιώτατος φαίνεται να στέλνει πολλά μήνυμα σε διαφορετικούς αποδέκτες με κυρίαρχο ωστόσο το οτι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει δικαιώματα επί των Σταροπηγιακών Μονών και ουδείς άλλος μπορεί να αποφασίζει γι αυτές και τις αδελφότητες τους.

 

newshub.gr