Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τον Κορινθιακό Κόλπο
Οι παρατηρήσεις των επιστημόνων για τη θαλάσσια ζωή
  • Στον Κορινθιακό Κόλπο τα δελφίνια ζουν μία ενδιαφέρουσα ζωή, όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Όπως αναφέρει σε Δελτίο Τύπου που μας έστειλε ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, η μικτή κοινωνία των δελφινιών του Κορινθιακού είναι παγκοσμίως μοναδική.


Η μελέτη

Εκεί από το 1995 το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος πραγματοποιεί έρευνα για τη μελέτη των δελφινιών η οποία οδήγησε τελευταία σε συγκλονιστικές ανακαλύψεις.

Και τα τέσσερα περισσότερο συναντώμενα είδη δελφινιών της Μεσογείου ζουν στον Κορινθιακό Κόλπο: το ζωνοδέλφινο, το κοινό δελφίνι, το σταχτοδέλφινο και το ρινοδέλφινο. 

Το ζωνοδέλφινο είναι το κυρίαρχο είδος. Είναι ένα καθαρά πελαγικό είδος, που δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά αλλού στον κόσμο μέσα σε έναν κλειστό κόλπο, όπως συμβαίνει στον Κορινθιακό Κόλπο. Μαζί με τα κοινά δελφίνια και τα σταχτοδέλφινα, σχηματίζουν ένα μόνιμο μικτό κοπάδι δελφινιών (πολυ-ειδικό). Τέτοια μόνιμη συμβίωση δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πουθενά αλλού στον κόσμο. Δεδομένων των γενετικών αποστάσεων μεταξύ των τριών ειδών, είναι σαν να ζούσαν οι άνθρωποι σε μικτή κοινωνία μαζί με χιμπατζήδες και γορίλες.

Οι νέες παρατηρήσεις

Όπως σημειώνει ο κ. Φραντζής:

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης έρευνας το 2023 για την εκτίμηση της αφθονίας των δελφινιών, έγιναν νέες εκπληκτικές παρατηρήσεις:

Ξαναείδαμε το ίδιο σταχτοδέλφινο 26 χρόνια μετά την πρώτη του παρατήρηση το 1997,
Καταγράψαμε ένα μοναδικό ζωνοδέλφινο με αντίχειρες και στα δύο του πτερύγια,
Ένα θηλυκό κοινό δελφίνι είχε υιοθετήσει ή απαγάγει ένα νεογέννητο ζωνοδέλφινο και το θήλαζε.
Όλα τα παραπάνω παρουσιάζονται στο νέο 4λεπτο βίντεο με υποβρύχιες λήψεις, λήψεις από αέρος και συγκλονιστικές φωτογραφίες:

Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι περιοχή IMMA (Σημαντική περιοχή για τα θαλάσσια θηλαστικά σε παγκόσμια κλίμακα) και περιοχή Natura2000. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία του, με αποτέλεσμα η μικτή κοινωνία των δελφινιών να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις περιβαλλοντικές αλλαγές και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η μοναδική και υπέροχη κοινωνία των δελφινιών του Κορινθιακού Κόλπου αξίζει όλη μας την προσοχή και πρέπει να προστατευτεί ως φυσικός θησαυρός αυτού του κόσμου! Αυστηρά μέτρα προστασίας πρέπει να χαραχθούν με σοβαρότητα. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτό και πολύ περισσότερο οι αρχές της Ελλάδας, που έχει την τύχη να είναι η χώρα γέννησης και φιλοξενίας αυτού του θησαυρού.


Σε δύο παλαιότερα συγκλονιστικά 3-λεπτα βίντεο οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος είχαν καταγράψει από αέρος την εντυπωσιακή συμπεριφορά ενός νεαρού αρσενικού φυσητήρα που μπορείτε να δείτε στο βίντεο “Μια οικογένεια φυσητήρων σε δράση” στο παρακάτω σύνδεσμο:

– καταγράφονται με εναέριες λήψεις ζωνοδέλφινα, ζιφιοί (κητώδη που φτάνουν 5-6 μέτρα σε μήκος), στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης (Ελληνική Τάφρος)

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το: http://www.pelagosinstitute.gr/.

 

alfavita.gr