Στην Βουλή το 2ο Δημοτικό Κορίνθου
Η ερώτηση του Βασίλης Στίγκα και η απάντηση της Δόμνας Μιχαηλίδου
  • Στη Βουλή συζητήθηκε ερώτηση για το Δημοτικό σχολείο στην Κόρινθο που βάφτηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση αρκετών ομοφοβικών γονέων οι οποίοι έσπευσαν να στείλουν επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, την ερώτηση κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη ο πρόεδρος του κόμματος «Σπαρτιάτες», Βασίλης Στίγκας με θέμα «Προπαγάνδα υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε Δημοτικό Σχολείο».

υγκεκριμένα, ο εθνικιστής βουλευτής υποστήριξε ότι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου υπήρξε κάλυψη μιας μεγάλης επιφάνειας, εκτεινόμενης από τη μια άκρη ως την άλλη σχέδιο με χρωματικές λωρίδες μπογιάς που απεικονίζει ένα τεράστιο ουράνιο τόξο στα χρώματα της σημαίας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην οροφή εξωτερικού μπαλκονιού του προαυλίου.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση πολλών γονέων που έφτασαν στο στο σημείο να καταγγείλουν ότι υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια μύησης των παιδιών στη ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί θέμα στα μικρά παιδιά ηλικίας των έξι έως δεκατριών χρόνων.

Η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου επεσήμανε πως το συγκεκριμένο γκράφιτι αναπαριστά το ουράνιο τόξο και όχι τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, καθότι το γκράφιτι έχει επτά χρώματα, όπως έχει και το ουράνιο τόξο, ενώ η σημαία των ΛΟΑΤΚΙ έχει μόνο έξι χρώματα.

Μάλιστα, η Δόμνα Μιχαηλίδου κατέθεσε στη Βουλή τη σημαία των ΛΟΑΤΚΙ με τα έξι χρώματα και αντίστοιχα το ουράνιο τόξο στην κορυφή του σχολείου, το οποίο έχει τα επτά χρώματα. 

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «εθνικό είναι το συμπεριληπτικό και εθνική είναι η παιδεία που συμπεριλαμβάνει καθεμία και καθέναν. Εθνική είναι η παιδεία που συμπεριλαμβάνει κάθε παιδί μας».

Η ερώτηση Στίγκα

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρία Υφυπουργέ, τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει τον τελευταίο καιρό η κάλυψη μιας μεγάλης επιφάνειας, εκτεινόμενο από τη μια άκρη ως την άλλη σχέδιο με χρωματικές λωρίδες μπογιάς που απεικονίζει ένα τεράστιο ουράνιο τόξο στα χρώματα της σημαίας της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στην οροφή εξωτερικού μπαλκονιού του προαυλίου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αντιδράσουν και παράλληλα να φτάσουν στο σημείο να καταγγείλουν ότι υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια μύησης των παιδιών στη ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί θέμα στα μικρά παιδιά ηλικίας των έξι έως δεκατριών χρόνων.

Το γεγονός αυτό καθιστά το θέμα άκρως ευαίσθητο για τέτοιες ηλικίες, όπου αυτά διαμορφώνουν και πλάθουν βασικά στοιχεία της προσωπικότητας και του χαρακτήρα τους. 

Το εικονιζόμενο ουράνιο τόξο δυστυχώς περνάει μηνύματα υπέρ της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ στο υποσυνείδητο των παιδιών τέτοιων ηλικιών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι γονείς και οι οποίοι καταγγέλλουν ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για αυτήν την επιλογή των υπεύθυνων, ενώ τη χαρακτηρίζουν ως «βίαιη εξοικείωση μικρών παιδιών στη σεξουαλικότητα και τις σεξουαλικές επιλογές».

Οι ίδιοι άλλωστε απέστειλαν και επιστολές διαμαρτυρίας με αποδέκτες τους αρμόδιους φορείς του Δήμου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Κορίνθου, την Ιερά Μητρόπολη και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου SOS.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός τι μέτρα θα ληφθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας, ώστε μελλοντικά να μην υπάρχουν τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία θα δημιουργούν προβλήματα στα παιδιά μικρής ηλικίας και θα μπορούν να θεωρηθούν και ως προπαγάνδα υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. 

Θα αφαιρεθούν τα χρώματα του ουράνιου τόξου από το σχολείο, ώστε να μην περνάει υποσυνείδητα μηνύματα στα παιδιά που φοιτούν εκεί; Ευχαριστώ.

Η απάντηση της Δόμνας Μιχαηλίδου

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν δύο τρόποι να απαντηθεί το ερώτημα σας. Ο τυπικός και ο ουσιαστικός. Ξεκινάω λοιπόν, από τον τυπικό τρόπο. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι τα σχολικά κτήρια, η συντήρησή τους, ο καλλωπισμός τους, η φροντίδα τους είναι κομμάτι το οποίο αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση, συγκεκριμένα σε δημοτικές αρχές.

Αυτό είναι κάτι το οποίο εσείς ως κοινοβουλευτικός και δη ως Πρόεδρος μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και οι συνεργάτες σας έπρεπε να σας έχουν ενημερώσει, έτσι ώστε να ξέρετε ποιο ακριβώς είναι το υποκείμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τώρα, κανονικά η κοινοβουλευτική διαδικασία θα έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ, ακριβώς δηλαδή στον λόγο για τον οποίο ένα σχολείο, μια δημοτική αρχή επέλεξε να ζωγραφίσει το ουράνιο τόξο στο ταβάνι ενός δημοτικού σχολείου. Επειδή όμως, επιλέξατε να απομονώσετε όχι οποιοδήποτε άλλο γκράφιτι, αλλά αυτό το γκράφιτι, το γκράφιτι ενός ουράνιου τόξου στο ταβάνι του Β΄ Δημοτικού Σχολείου του Νομού Κορίνθου, επιτρέψτε μου να κάνω τρία σύντομα, πάρα πολύ γρήγορα σχόλια.

Πρώτο σχόλιο: Για την ουσία του ερωτήματος σας έχει απαντήσει ήδη ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κορίνθου.

Σας διαβάζω ένα απόσπασμα μόνο όσων είπε και εξηγεί την επιλογή του χρωματισμού: «Ο χρωματισμός με τα χρώματα της Ίριδος, επτά χρώματα στα οποία περιλαμβάνεται το γαλάζιο, στον εξώστη του σχολείου επιλέχτηκε διότι τα χρώματα της Ίριδος είναι συνειρμικά δεμένα με την παιδική ηλικία, την εκπαίδευση και συνακόλουθα την αναγέννηση της προσωπικότητας μέσω της γνώσης». Αρκεί νομίζω, κύριε Πρόεδρε, μια βόλτα έξω από τα σχολεία όλης της χώρας, μια βόλτα σε μαγαζιά με σχολικά είδη, μια βόλτα σε μέρη που έχουν γενικότερα σχολικά αξεσουάρ, έτσι ώστε να αντιληφθείτε και ο ίδιος την άρρηκτη σχέση μεταξύ του ουράνιου τόξου και της παιδικότητας.

Σχόλιο δεύτερο, σχόλιο ουσίας: Για εμάς εθνικό είναι το συμπεριληπτικό και εθνική είναι η παιδεία που συμπεριλαμβάνει καθεμία και καθέναν. Εθνική είναι η παιδεία που συμπεριλαμβάνει κάθε παιδί μας.

Σχόλιο τρίτο, στο πνεύμα και στο βάθος, αν μου επιτρέπετε της συζήτησης: Αν πράγματι ενδιαφερόσασταν για την ουσία του θέματος, θα είχατε διαπιστώσει ότι το συγκεκριμένο γκράφιτι στο οποίο αναφέρεστε αναπαριστά το ουράνιο τόξο και όχι τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Θα είχατε δηλαδή, προσέξει, μετρήσει να πω, ότι το γκράφιτι έχει επτά χρώματα, όπως άλλωστε έχει και το ουράνιο τόξο. Όπως θα έπρεπε να γνωρίζετε ή με τις αγωνίες που φαίνεται ότι έχετε να έχετε ψάξει, ότι η σημαία των ΛΟΑΤΚΙ έχει μόνο έξι χρώματα. Και για να σας διευκολύνω γι’ αυτό, θα ήθελα να καταθέσω τη σημαία των ΛΟΑΤΚΙ με τα έξι χρώματα και αντίστοιχα το ουράνιο τόξο στην κορυφή του σχολείου, το οποίο έχει τα επτά χρώματα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

(Στο σημείο αυτό η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής) .

 alfavita.gr