Ο πολιτισμός αποτελεί βασικό πυλώνα αυτών των δράσεων και σε αυτό στοχεύει η ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του ιστορικού και αρχαιολογικού πλαισίου, του αρχαίου οδικού δικτύου περιοχών της Κορινθίας. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο μικρό Θέατρο που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου Κορίνθου, την επόμενη Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου και με ώρα έναρξης στις 10:45 το πρωί, μέχρι περίπου τις 2:30 μ.μ.
Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα ζητηθούν οι προτάσεις για την αξιοποίησή του ως χώρου ιστορικού ενδιαφέροντος, περιπάτου και περιήγησης.
Η ανάδειξη αυτών των διαδρομών, μέσα από τη σύγχρονη πεζοπορική οπτική, που «πατά» με σεβασμό πάνω στα ιστορικά μονοπάτια, έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς πολλές από αυτές τις διαβάσεις είναι σχεδόν άγνωστες στο ευρύ κοινό και κρατούν μυστικά αιώνων κρυμμένα στα ίχνη τους.
Ιστορικοί και αρχαιολόγοι, σχετικοί φορείς και πολίτες της Κορίνθου, συνεργάζονται για να γνωστοποιήσουν τα ευρήματά τους στο ευρύ κοινό αλλά και να προκρίνουν τρόπους αξιοποίησης της μοναδικής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς της Κορίνθου «Πόλης που Μαθαίνει».
Στο πλαίσιο της ημερίδας, θα ζητηθούν οι προτάσεις για την αξιοποίησή του ως χώρου ιστορικού ενδιαφέροντος, περιπάτου και περιήγησης και η ανάδειξη αυτών των διαδρομών, μέσα από τη σύγχρονη πεζοπορική οπτική, που «πατά» με σεβασμό πάνω στα ιστορικά μονοπάτια.
Πρόγραμμα ημερίδας
Στο πρόγραμμα τώρα της ημερίδας, το πρώτο μέρος, (10:45 π.μ. έως 11.10 μ.μ.), με συντονίστρια την Μαρία Μέξια, Διευθύντρια Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου, ξεκινά με τους χαιρετισμούς του Βασίλη Νανόπουλου, Δημάρχου Κορινθίων και της Γιώτας Κασίμη, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Θα ακολουθήσουν, (11.10 π.μ. -11.30 π.μ,) ομιλίες από την Μαρία Μέξια και τον Γιώργο Μπαγάκη, ειδικού συμβούλου του Δημάρχου Κορινθίων για τις «Πόλεις που Μαθαίνουν», Ομότιμο Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο Γιάννης Λώλος, (11:30 π.μ. – 12:00 μ.μ.), Αν. Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα παρουσιάσει το θέμα: «Αρχαίοι δρόμοι και ιστορικά μονοπάτια της δυτικής Κορινθίας».
Ο Μιχάλης Κορδώσης, (12:00 μ.μ. – 12.30 μ.μ.), καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα αναφερθεί στις αρχαίες ορεινές διαβάσεις και οχυρώσεις νοτιοανατολικής Κορινθίας και στη αρχαία κοντοπορεία.
Στη συνέχεια
Στο δεύτερο μέρος τώρα, με συντονίστρια την Μαρία Πετρακάκη, επιμελήτρια του Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου, την συζήτηση θα ανοίξει στις 12:45 μ.μ., σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Τιμολέον Πιέτρης, Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Κορινθίων, ο οποίος θα αναφερθεί στις παρεμβάσεις του Δήμου Κορινθίων για την ανάδειξη αρχαίων μονοπατιών.
Θα ακολουθήσει (1.00 μ.μ. – 2.00 μ.μ. στρογγυλό τραπέζι με την Patricia Van Der Wal, ερευνήτρια γραμματέας του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Στεφανίου Κορινθίας (ΜΕΣΣΚ), η οποία θα αναφερθεί στο δίκτυο αρχαίων μυκηναϊκών δρόμων. Ο δικηγόρος Παν. Νικολόπουλος, αντιπρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Κορίνθου θα παρουσιάσει τις προτάσεις του συλλόγου για την ανάδειξη πεζοπορικών διαδρομών.
Ακόμα, ο φιλόλογος Αντώνης Σίμος, εκπρόσωπος του ελληνικού πεζοπορικού ομίλου Όμιλος Σολυγείας θα προτείνει πεζοπορικές διαδρομές. Ο Παύλος Τζαναβάρας, Πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων «Εφυραίοι ωκύποδες», θα μιλήσει με θέμα τον ρόλο του δρομικού κινήματος στην ανάδειξη και προβολή των μονοπατιών ιστορικού ενδιαφέροντος.Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί μετά τις 2:00 μ.μ. με την συζήτηση μεταξύ του κοινού και των ομιλητών της ημερίδας.