Για μια δεκαετία αποτέλεσε το «στολίδι» της Κορίνθου! Σημείο πολιτιστικής αναφοράς και συγκέντρωσης ανθρώπων της Τέχνης και του Πνεύματος, πολιτών που διψούσαν για ωραίες παραστάσεις. Τιμή στον μέγιστο Μίκη Θεοδωράκη έφερε το όνομά του, ο ίδιος το είχε επισκεφθεί, είχε παρακολουθήσει παραστάσεις από την εξέδρα του.
Το ανοιχτό θέατρο στα Εξαμίλια, το Θέατρο Βράχων» Μίκης θεοδωράκης λεηλατήθηκε όσο κανένας τόπος! Με την ανοχή, με την αδιαφορία, με την μη παρέμβαση μετατράπηκε στην πορεία των χρόνων από τόπος πολιτισμού σε τόπο βανδαλισμού, τόπο λεηλασίας! Όλοι θεατές, δυστυχώς! Σ' ένα έργο που κανείς ποτέ δεν περίμενε να «παιχτεί» στο συγκεκριμένο θέατρο αλλά και κανείς δεν έκανε τίποτα για να ρίξει αυτό το έργο «αυλαία» νωρίς.
Απαθείς στην λεηλασία και στην καταστροφή έχουν όλοι ευθύνη για την σημερινή κατάντια. Ας μην φοβόμαστε τις λέξεις.
Στο σημείο του θεάτρου δεν έχει μείνει τίποτα να θυμίζει τις ένδοξες εποχές. Τα Φεστιβάλ, τις παραστάσεις, τα χειροκροτήματα!
Που και που, όπως και τώρα, κάποιοι θυμούνται με διάφορες πολιτικές αφορμές και όχι για την ουσία, το σκάνδαλο που έζησε η Κόρινθος γύρω από το περιβόητο βαγόνι που βρισκόταν στο θέατρο, το ένα από τα δύο, αλλά ως εκεί.
Ουδείς έχει το θάρρος να πει τα γεγονότα με το όνομά τους δημόσια, ούτε καν εκείνοι που με καταγγελτικό λόγο τότε μιλούσαν για εισαγγελείς και προσφυγές στην δικαιοσύνη.
Πριν από 5 χρόνια, περιφερειακοί σύμβουλοι εκ Κορινθίας είχαν θέσει το θέμα του θεάτρου στο Περιφερειακό συμβούλιο δεδομένου ότι η δομή είχε δημιουργηθεί από την Νομαρχία Κορινθίας και με την εποπτεία του Αντινομάρχη τότε Απόστολου Παπαφωτίου. Στην συζήτηση τότε είχε εγκληθεί η περιφερειακή αρχή του Πέτρου Τατούλη και ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Γιώργος Δέδες επειδή την διετία 2011-2013 είχε απαξιωθεί, χωρίς να φιλοξενεί καμία εκδήλωση, μια απαξίωση που οδήγησε στις πρώτες καταστροφές, την κλοπή του ηλεκτρολογικού υλικού και στην μεταφορά των κερκίδων το 2013.
Στην ερώτηση απάντησε ο τότε Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης ο οποίος αφού ξεκαθάρισε πως ο χώρος ανήκει στο Δασαρχείο, δήλωσε στο σώμα πως το σχέδιο αναστήλωσης του θεάτρου βρισκόταν στα χέρια του Περιφερειάρχη για υλοποίηση, σε συνεργασία μάλιστα με τον Απόστολο Παπαφωτίου.
««Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερο για το θέατρο και την επαναλειτουργία του. Ο κ.Περιφερειάρχης μας έχει δεσμεύσει να βρεθούν τα κατάλληλα χρήματα ώστε να γίνει σωστά η προσπάθεια. Οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει διαδικασία για το πώς θα δομηθεί το νέο «Μίκης Θεοδωράκης» το οποίο είναι σημαντικό καθ όλα και για την περιοχή και για την Περιφερειακή Αρχή. Ξεκαθαρίζω , επειδή είπατε πολλά, η νομιμότητα των πράξεων είναι το βασικό στοιχείο»
δήλωσε σε εκείνο το Περιφερειακό συμβούλιο ο Πελοπίδας Καλλίρης ο οποίος λίγους μήνες μετά παραιτήθηκε προκειμένου να κατέλθει στις δημοτικές εκλογές της Κορίνθου, ο Πέτρος Τατούλης έχασε τις εκλογές του 2019 και το σχέδιο αναστήλωσης του θεάτρου, εκ του αποτελέσματος, μπήκε στο συρτάρι αφού στα 3 χρόνια της νέας περιφερειακής αρχής, ουδείς το ανακίνησε, παρ ότι υπάρχει χαρτοφυλάκιο και θεματικού αντιπεριφερειάρχη για τον πολιτισμό και εντεταλμένου συμβούλου. Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε, αφού το ιδιοκτησιακό καθεστώς ήταν τότε ένα μεγάλο θέμα πως ο Πελοπίδας Καλλίρης είχε αναφέρει πως το θέατρο ανήκε στο δασαρχείο αφού ο χώρος ουδέποτε είχε παραχωρηθεί στην Περιφέρεια.
Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ, Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΒΑΓΟΝΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
Η λεηλασία ξεκίνησε ουσιαστικά το 2013. Οι βάνδαλοι εκμεταλλεύτηκαν προφανώς την για 2 έτη απουσία εκδηλώσεων στο θέατρο. Την χρονιά εκείνη, ο τότε τοπικός Πρόεδρος Εξαμιλίων κ.Ελένης καταγγέλλει δημόσια πως έχουν κλαπεί οι κεντρικοί και περιφερειακοί πίνακες ηλεκτροφωτισμού, στα στηρίγματα στις εξέδρες, τα κουφώματα, οι πόρτες και τα παράθυρα των οικίσκων και των εγκαταστάσεων του θεάτρου, τα υλικά των παραστάσεων και οι δεξαμενές νερού.
Το θέατρο θεμελιώθηκε και εγκαινιάστηκε επι νομαρχίας Άγγελου Μανωλάκη τον Ιούλιο του 2002
5 χρόνια μετά, το 2018 και ενώ ο δήμος μιλά για θέατρο που ανήκει στην περιφέρεια χωρίς να προχωρά σε καμία παρέμβαση και η περιφέρεια για σχέδιο ανασυγκρότησης (όπως αναφέρθηκε παραπάνω), η Κόρινθος συνταράσσεται από τις καταγγελίες για την κλοπή του βαγονιού που χρησιμοποιούσαν ως καμαρίνι οι ηθοποιοί στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Δημοσίως ειπώθηκαν πολλά, ακόμα και στο δημοτικό συμβούλιο δεδομένου ότι η καταγγελία μιλούσε για «όχημα του δήμου με διακριτικά «δήμος Τενέας» που κουβαλούσε το βαγόνι σε συγκεκριμένο χώρο», χωρίς όμως επίσημα ο δήμος να δηλώνει γνώση.
Η καταγγελία ουδέποτε έφτασε στην εισαγγελία, ουδέποτε έλαβε μορφή συγκεκριμένη και «ξεφούσκωσε» στην πορεία των χρόνων ο οποίος κάνοντας την δουλειά του, την κάλυψε με λήθη!
Ο Δήμος Κορινθίων, πάρα ταύτα, το 2015 προσπάθησε να επανεκκινήσει το θέατρο. Μάλιστα, ο τότε Πρόεδρος του Κορινθιακού θεάτρου Παύλος Καράγιωργας, ανακοίνωσε στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για το Φεστιβάλ θεάτρου πως γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσουν εργασίες, μάλιστα ο κ.Καράγιωργας αναφέρθηκε σε εντολή του τότε δημάρχου στις Τεχνικές Υπηρεσίες για εκπόνηση μελέτης πέτρινου θεάτρου 2.000 θέσεων ώστε να αποτρέπονται πιθανές νέες λεηλασίες αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των θεατών και των καλλιτεχνών. Η εντολη είχε δοθεί μετά από αυτοψία στο χώρο στις 18 Φεβρουαρίου 2015. Το «Β.Ρώτας» είχε για τον λόγο αυτόν επισκεφθεί και τον τότε Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη λαμβάνοντας την θετική άποψή του και την δέσμευση του πως θα υπάρξει συνάντηση με τον δήμαρχο για την εύρεση της χρυσής τομής!
«Περιμένω έως τον Αύγουστο τα σχέδια» είχε πει ο Παύλος Καράγιωργας τότε για να καταλήξει «ώστε του χρόνου, το 2016 να έχουμε στα Εξαμίλια το θέατρο και να φιλοξενήσουμε εκεί το φεστιβάλ». Τα σχέδια δεν παρουσιάστηκαν, το θέατρο δεν επαναλειτούργησε το 2016, δεν λειτουργεί ούτε και σήμερα το 2023!
Το 2021 ήρθε ως ερώτημα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τον Βουλευτή Γιώργο Ψυχογιό με την παραίνεση « Η επαναλειτουργία του θεάτρου στα Εξαμίλια ελάχιστη υποχρέωση στη μνήμη του Μίκη και τον τοπικό πολιτισμό.»
ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΣΗΣ
Τα Εξαμίλια εδώ και μια δεκαετία θρηνούν το θέατρο τους αλλά δεν το ξεχνούν. Ονειρεύονται την δημιουργία του εκ θεμελίων και δρομολογούν εξελίξεις. Αυτό τουλάχιστον ανακοινώνει ο τοπικός σύμβουλος Δημήτρης Κυριλής κάνοντας λόγο για μηχανήματα που ξεκινούν σύντομα!
Το ρεπορτάζ του Korinthia24 λέει πώς οι ενέργειες σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία είναι σε εξέλιξη και πως τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ανακοινώσεις για το τι θα γίνει και πως, για τον τρόπο που το θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Εξαμίλια θα αναγεννηθεί.
Προφανώς τα ζητήματα της ιδιοκτησίας έχουν ξεπεραστεί αφού να θυμίσουμε εδώ πως τόσο η περιφέρεια όσο και ο δήμος με επιστολές τους στο δασαρχείο Κορίνθου ζητούσαν την παραχώρηση του χώρου ώστε να προχωρήσουν σε ενέργειες.
Μάλιστα επικαλούνται ανάλογες ενέργειες στο θέατρο Πέτρας, παλιά νταμάρια δηλαδή – όπως και ο χώρος που δημιουργήθηκε το θέατρο Εξαμιλίων- που παραχωρήθηκαν από το οικείο δασαρχείο και μετατράπηκαν σε έναν μοναδικό χώρο τέχνης και πολιτισμού.
X@ra